Tämä vuosi päättyy ilouutiseen. Sain väännettyä Euroopan Voimanostoliiton hallituksessa kahdeksan kuukauden hakuprosessin maaliin. Mastersien klassisen voimanoston EM-kilpailut järjestetään Oulussa 9.-15.2.2026. Valmistelut tuon kisan suhteen ovat nyt hyvässä vauhdissa ja käynnissä liiton ja Oulun Power Teamin muodostaman yhteisorganisaaton toimesta.
Prosessi kesti poikkeuksellisen pitkään. Meillä on käytäntö, missä kisapaikat käydään arvioimassa ennen päätöksentekoa EPF:ssä. Tämä on hyvä ja tärkeä toimenpide tapauksissa, että kisoja ei aiemmin ole ko. paikkakunnalla tai maassa järjestetty aiemmin. Nyt prosessin pituuteen vaikutti se, että valittu tarkastaja ei tuntunut ehtivän käymään Oulussa nyt eikä toiste. Ei vastannut myöskään sähköposteihimme. Liekö syynä ollut se, että ko. tarkastajan maa laittoi kilpailevan hakemuksen kehiin pari viikkoa ennen EPF:n hallituksen kokousta, missä kisojen myöntämisestä Suomeen viimein päätettiin.
En hyväksynyt tällaista toimintaa ja onneksi minua kuultiin. Prosessi ei enää mielestäni täyttänyt Kansainvälisen Olympiakomitean Good Governancen kriteereitä. Kotoisammin voimme puhua hyvästä hallinnosta. Jälleen kerran tämä osoittaa sen, että meidän kannattaa olla mukana kansainvälisissä päätöspöydissä. Muutoin jäämme Mopen osille.
Samassa yhteydessä päätettiin myös siirtää tämän syksyn Pornaisissa järjestettävien Länsi-Euroopan mestaruuskilpailujen ajankohtaa viikolla eteenpäin. Kisat ovat 12.-14.9.2025 Pornaisissa. Järjestävänä maana meillä on oikeus asettaa tuplajoukkue näihin kisoihin. Tätä kannatta teidän nostajien hyödyntää kansainvälisen kokemuksen hankkimiseksi muitakin tulevia arvokilpailuja silmällä pitäen.
Se, että meillä on nyt kahdet kansainväliset mestaruuskilpailut tulossa peräkkäisinä vuosina ja toivottavasti myös tuon jälkeenkin jäsenseuroistamme löytyy innokkuutta tarttua kisaprojektihaasteeseen, tarkoittaa myös sitä, että Suomen maineesta laadukkaan kisajärjestäjänä pidämme tinkimättä kiinni. Tämä tarkoittaa investointeja liitolle, jotka joudumme sovittamaan kohtuullisen tiukkaan talousarvioomme.
Kansainvälisissä kisoissa tarvitaan kilpailualueen peittävä 12×12 metriä oleva kirkkaan sininen alusta/matto. Tämä liittyy streemaukseen ja parantaa sen laatua. Toinen asia on se, että meillä on oltava myös lämmittelyssä IPF:n välinevalmistajan tangot, painot ja telineet. Valmius järjestää kansainvälisiä mestaruuskilpailuita Suomessa, mikä on meidän kaikkien etu pitkässä juoksussa, edellyttää investointeja välineistöön.
Totta kai pyrimme hyödyntämään ja vaikuttamaan siihen, että saamme saman sponsorin tuplatelineet sekä kisalavan tangot ja painot. Mutta meillä tulee olla valmius siihen, että meiltä löytyy IPF hyväksytyt telineet, tangot ja painot myös lämmittelystä. WEC kisassa lämmittelypaikkoja pitää olla viisi ja mastersien klassisen EM-kisassa seitsemän tai kahdeksan, mikä tarkentuu vielä jatkossa.
Mitalien jakosääntö herättää edelleen tunteita
Vuosiin eivät liiton syyskokouksen tekemät päätökset ole ennen ja jälkeen kokouksen herättäneet sellaista intohimoa kuin tänä vuonna. Valitettavasti vain kritiikki asiassa päätöstä vastustavien ja arvostelevien osalta on alkanut mennä jo kohtuuttomuuksiin Sotkamon Visaa ja Ville Niskasta kohtaan.
Demokratiaan ja myös yhdistysdemokratiaan kuuluu se, että meillä on oikeus olla erimieltä ja on oikeus kritisoida tehtyjä päätöksiä. Tämän päätöksen on tehnyt liiton jäsenseurat syyskokouksessa ja samainen kokous ensi vuonna voi sen muuttaa, jos niin hyväksi näkee. Demokratiaan ja aivan hyviin perustapoihin kuuluu myös se, että asiat riitelevät eivät ihmiset.
Lainaan tähän yhteyteen Tasavallan Presidentti Alexander Stubbia: ”Kunnioittakaamme toinen toisiamme mielipiteistä riippumatta.” Tämän vetoomuksen esitän myös liiton puheenjohtajana. Muistutan myös meitä kaikkia siitä, että epäasialliselle käytökselle löytyvät määräykset liiton kurinpitosäännöistä. Sieltä ne löytyvät kohdasta epäurheilijamainen käytös.
Minulle on syntynyt sellainen kuva käydystä tunteikkaasta keskustelusta, että yllättävän moni ei tunnu ymmärtävän päätöksenteon logiikkaa, miten se tapahtuu liitossa. Kerrataan vielä. Ylintä päätösvaltaa käyttää liiton kokoukset, joissa päätöksentekijöinä ovat liiton jäsenseurat valitsemiensa edustajien kautta. Liiton hallituksen tehtävänä on laittaa täytäntöön liiton kokousten päätökset ja liiton puheenjohtajan tehtävänä on johtaa tätä toimeenpanotyötä. Tämä siitä riippumatta, mitä mieltä itse on tehdyistä päätöksistä. Se vain kuuluu hyvään hallintoon tämäkin.
Samalla peräänkuulutan myös armollisuutta päätösten valmisteluun. Kun yhtä kohtaa muutetaan säännöissä tms. vaikuttaa se usein ennakoimattomasti myös moneen muuhun asiaan. Tätä kutsutaan kompleksisuudeksi eli asiat ovat monimutkaisessa suhteessa toisiinsa.
Ei ole kovin tavatonta sekään, että Eduskunnan lainsäädäntötyössä ei kaikki mene putkeen. Tunnen tämän hyvin siviilityöni kautta. Valmistelen täällä pohjoisessa TE-palvelut uudistusta, missä nämä palvelut siirretään valtiolta kuntien hoidettavaksi. Eduskunta sääti tästä lain viime vuonna. Parhaillaan Eduskunta käsittelee asiaan liittyvää korjaussarjaa. Jos tuntuu siltä, että ei mene meillä aina putkeen niin eipä mene paremmissakaan piireissä.
Toivotan meille kaikille Rauhallista Joulun odotuksen aikaa ja Voimallista Uutta Vuotta 2025!
Tero Hyttinen
Puheenjohtaja