eVoimanostajan Sunnuntaivieras – Seppo Sohlman

Kuvat: Voimanostajan arkisto ja Sepon arkisto

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?

Seppo Sohlman, nuori rakennusmies Turengista. Aktiiviura loppui jo 20 vuotta sitten ja olen sanonut, että seuraavat kisat kisaillaan M4-ikäluokassa. Ei tarvitse kehittyä, riittää että pysyy samoissa tuloksissa.

Nykyään toimin pääasiassa varustemaajoukkueen valmentajana, huoltajana ja joukkueenjohtajana. Myös välillä punainen kravatti kaulassa tuomarina. Ekan kerran olin huoltamassa miesten maajoukkuetta vuonna 1999 Italiassa. Janne Toivanen oli silloin joukkueenjohtaja. Sen jälkeen onkin kansainvälisiä kisoja kierretty likemmäs sata, täytyisi joskus oikein laskea. Noilta vanhoilta reissuilta onkin aika paljon juttuja ja tarinoita mielessä, mutta jätetään ne toiseen kertaan.

Parhaat tulokseni on tehty sarjaan 82,5 kg vuonna 2001 Sotkamon MM-kisoissa: 280-185-337,5=792,5 kg, silloin tuli kokeiltua myös Kumpuniemen maastanostoennätystä 358 kg, mutta silloinkin se oli liikaa. Parhaimmassa kunnossa olin ehkä vuonna 2002 silloisessa WEC-kisassa sarjassa 90 kg, jossa tulokseni oli 285-205,5-345=835 kg. Muutama viikko aiemmin kyykkäsin pikkukisoissa 310 kg, mutta se ei välittynyt noihin kisoihin.

Salilla tykkäsin nostella ehkä liiankin kovia rautoja. Kolmesti olen vetänyt 370 kg ja tosi monesti myös yrittänyt 380 kg. Ilman trikoota vedin 350 kg. Jalkakyykyssä ennätyssarjoja on 4×260 kg ja 5×250 kg aika löysillä polvisiteillä. Nyt kun näitä miettii niin ehkä tämä nykyinen klassinen nostaminen olisi sopinut minulle paremmin.

Miten olet päätynyt voimanoston pariin?

Voimanoston pariin ajauduin isoveljieni Jarmon ja Petrin perässä. Kaikki harrastettiin ensin painia, jonka aloitin neljävuotiaana. Veljet hakivat päiväkodista mukaan treeneihin. Sitten piti alkaa saamaan voimaa ja alettiin käymään salilla. Veljet menivät sinnekin edellä ja minä muutaman vuoden perässä. Salilla toimi saman seuran (Turengin Sarastus) aktiivinen voimailujaosto, joka houkutteli mukaan kokeilemaan voimanostoa. Jarmo oli jo kisoissa käynytkin. Kaikki harrastettiin myös pikajuoksua ja Jarmon kanssa käytiin myös vahvamieskisoissa.

 

Kuva EM-kilpailuista vuodelta 2013. Seppo, Antti Savolainen ja Tommi Paavilainen.

 

Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?

Tää seuraava onkin vaikea kysymys. Ei oikein ole enää tullut ajateltua tätä, kun tästä on tullut elämäntapa. Mutta voima tietysti kiinnostaa ja jollainhan sitä pitää mitata. Se kai se on.

Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?

Vapaa-aika kuluu taloprojektin parissa, joka on edelleen kesken, vaikka siellä jo asutaankin. Ja tietysti lasten harrastukset hoidetaan vielä ennen sitä. Yksi harrastaa säbää ja pelireissuja sekä treenejä on paljon. Tyttö käy voimistelussa, joka ei vielä kuormita ihan hirveästi. Nuorimman pojan kanssa käydään pelaamassa lätkää ja olen itsekin hypännyt kaukalon puolelle ohjaajaksi, joten siihen saa menemään aikaa. Se on myös alkanut kiinnostaa valmentajan näkökulmasta, joten katsotaan mihin tämä johtaa. Ongelmahan näissä on se, että lähes kaikkiin täytyy kulkea autolla, siinä sitä sitten mietitään kuka ajaa aina mihinkin suuntaan. Seuraava lapsi kun syntyy, niin katsotaan mihin hallille sitten suunnataan.

Itse yritän käydä edes kerran viikossa pelaamassa säbää. Salitreenit on jäänyt olemattomiin ja olenkin alkanut rakentamaan kotiin pikku salia, että ehtisin vähän vielä nostellakin.

 

Seppo huoltamassa Tomi Määttää.

 

Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?

Salille haluaisin kaveriksi jonkun vanhoista treenikamuista, silloin on tuntunut, että on saanut aina itsestä enemmän irti. Mulla on muutama hyvä kamu tässä vuosien varrella ollut salilla ja vaikka on oltu eritasoisia niin aina molemmilla on tulokset kehittynyt. Mutta jos joku tunnetumpi henkilö pitää sanoa, niin Arnold tietysti. Ja olisihan vaimokin sinne kiva saada kaveriksi.

Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?

Haluaisin oppia lisää valmennuksesta, koska siihen suuntaan tässä on nyt ajauduttu, ja sitä tietoa ja kokemusta ei varmaan koskaan ole liikaa.

Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?

Paljollako olet tehnyt hauiskääntöä ja mikä on pystypunnerrus ennätys istuen? Hauista 5×115 kg mutkatangolla ja 155 kg.

Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?

Klassisen nostajille vinkkinä, että varusteita kannattaa kokeilla. Silloin saattaa löytää itseltä heikkouksia, mitä ei muuten huomaa, ja niitä voi alkaa kehittämään. Varusteisiin liittyviä vinkkejä saa vaikka minulta, Matsilta (Finne) tai Kaitsulta (Mattila).

Tulkaa vaan jutulle kisapaikoilla tai muutenkin jos on asiaa. Oon ihan mukava kaveri, vaikka näytänkin tältä. Treenatkaa monipuolisesti, kyllä se jossain vaiheessa palkitsee!

Seppo, Jussi Kangasvieri ja Antti Savolainen vuoden 2022 EM-kilpailuissa.

Uusimmat artikkelit