Voimanoston nostomuodot

Voimanoston nostomuodot

Voimanoston kolme nostomuotoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Kilpailuissa nostomuodot suoritetaan järjestyksessä: 1. jalkakyykky, 2. penkkipunnerrus, 3. maastanosto.

Jalkakyykky

Nostaja asettuu tangon alle ja asettaa tangon niin että se on vaakasuorassa asennossa nostajan hartioilla. Nostajan kämmenten ja sormien on pidettävä ote tangosta. Poistettuaan tangon telineeltä nostajan on liikuttava taaksepäin ja asetuttava alkuasentoonsa. Nostaja seisoo liikkumatta, pystysuorassa asennossa, polvet lukittuna.

Itse kyykkysuorituksessa nostaja taivuttaa polviaan ja laskeutuu niin syvään kyykkyyn, että reisien yläpinta lonkkanivelen kohdalta on alempana kuin polvien yläosa. Nostosuoritus etenee jatkuvana liikkeenä niin että nostaja nousee takaisin ylös noston loppuasentoon, jossa nostaja seisoo suorana, polvet suoraksi lukittuna. Kaksoispomppua kyykyn ala-asennossa tai mitä tahansa alaspäin suuntautuvaa liikettä ei sallita kilpailussa. Noston jälkeen nostaja palauttaa tangon telineelle.

Penkkipunnerrus

Nostaja asettuu penkille selälleen niin että hartiat, pää ja pakarat ovat kosketuksissa penkkiin. Jalkojen tulee olla tukevasti lattiaa vasten. Käsiote tangosta tulee olla sellainen, että myös peukalot menevät tangon ympärille. Sopivan asennon saatuaan nostaja irrottaa tangon telineestä ja pysäyttää sen alkuasentoon nostajan rinnan yläpuolelle kyynerpäät suoraksi lukittuna.

Itse nostosuoritus tapahtuu laskemalla tanko hallitusti rinnalle ja siitä takaisin ylös suorille käsille niin että kyynerpäät ovat lukittuna. Kilpailussa tanko tulee pysäyttää rinnalle kunnes tuomari antaa nostoluvan. Nostosuorituksen aikana nostajan pakaroiden ja pään tulee pysyä kiinni penkissä ja jalkojen paikallaan lattialla. Nostosuorituksen jälkeen nostaja palauttaa tangon takaisin telineeseen.

Maastanosto

Nostaja asettuu tangon eteen niin, että tanko on vaakasuorassa asennossa lattialla nostajan jalkojen edessä. Jalka-asento on nostajan itse päätettävissä. Nostaja ottaa tangosta vapaavalintaisen otteen molemmin käsin. Itse nostosuorituksessa tankoa on nostetaan kunnes nostaja seisoo suorana. Noston loppuasennossa polvien on oltava suoraksi lukittuna ja olkapäiden on oltava takana.

Kilpasuorituksessa tanko ei saa liikkua alaspäin sen jälkeen, kun nosto on alkanut, siihen saakka, kun nostaja saavuttaa pystyasennon ja polvet ovat lukittuna. Kilpailussa ei myöskään sallita tangon kannattelua reisien päällä. Nostosuoritus päättyy kun nostaja laskee tangon takaisin lattialle.