Kirjaesittely: Yhdeksänkertainen maailmanmestari – Voimanostaja Jarmo Virtasen tarina

Tämä artikkeli on julkaistu Voimanostaja-lehdessä 4/2023

Teksti: Heikki Virtanen

Jari Rantapelkonen: Yhdeksänkertainen maailmanmestari – Voimanostaja Jarmo Virtasen tarina

Koko: A4, muokattu, vaaka (leveys 260 mm x korkeus 210 mm)
Laajuus: 319 sivua
Kannet: kovat, lankasidonta
Kuvitus: 4-väriä

ISBN: 978-952-396-121-0

Voimanostosta tai voimanostajista ei juurikaan ole kirjoitettu kirjoja. Nyt Suomen Voimanostoliiton entinen sihteeri Jari Rantapelkonen on tehnyt muutoksen asiaan. Hänen kirjansa Suomen kaikkien aikojen menestyneimmästä voimanostajasta, Jarmo Virtasesta julkaistiin 6.12.2023 Kristiinankaupungissa. Kirjan kustantajana on lappilainen Väyläkirjat.

Kirja on kattava otos Jarmo Virtasen voimailu-urasta, harjoittelusta ja voittamisesta. Teoksessa on reilun 300 sivun verran painavaa asiaa voimailusta. Kattava otos kuvia ja taulukoita Jarmon uran varrelta värittävät kirjaa. Merkittävimmän sisällön kirjaan antaa kuitenkin Rantapelkosen vuosien työ ja useat haastattelut, joiden pohjalta hän on kirjan kirjoittanut. Virtasen lisäksi kirjaan on haastateltu useita aikalaisia ja kaivettu tietoa eri lähteistä mm. vanhoista Voimanostaja-lehdistä. Rantapelkonen on antanut Jarmon oman äänen kuulua kirjassa, ja se elävöittää kertomusta, sillä Jarmo itse ikään kuin kommentoi tapahtumia.

Kirjan kustantajan sivuilla kerrotaan, että: ”Kirja on kokonaiskattaus Virtasen ainutlaatuisesta urheilu-urasta – siitä kuinka hän kasvoi pienen länsisuomalaisen maalaiskylän pojasta maatilan jauhosäkeiltä rautaisia maailmanennätyksiä kolisuttaneeksi huippu-urheilijaksi.” Tämä pitää täysin paikkaansa. Kirjassa edetään kronologisesti Jarmon nuoruudesta aina viimeiseen maailmanmestaruuteen sekä nostouran jälkeiseen elämään.

Luonnollisesti kirjassa seurataan tiiviisti Virtasen edesottamuksia, kehitystä ja menestystä. Samalla kirja raottaa kuitenkin myös suomalaisen ja kansainvälisen voimanoston historiaa, koska kirjassa vilahtelee monia tunnettuja suomalaisia nostajia ja muita voimanostoon liittyviä henkilöitä ja tapahtumia.

Vuosi vuodelta etenevään tarinaan on sisällytetty myös faktatietoa Jarmon kilpailuista. Lukuisat tulostaulukot Virtasen kilpailuista matkan varrelta auttavat ymmärtämään kuinka ylivoimainen Virtanen oli sarjoissa, joissa nosti. Rantapelkonen ei ole tyytynyt kertomaan vain arvokilpailujen menestyksestä, vaan kirjan luvuissa kerrotaan kattavasti aina kyseisen vuoden tapahtumat. Unohtamatta esim. vaikeuksia harjoituksissa, loukkaantumisia ja pienempiä kilpailuja. Kuin huomaamatta kirjan lukemalla oppii paljon Suomen kaikkien aikojen voimanostajasta – kirja seuraa nostouran lisäksi sivussa myös Virtasen muuta elämää.

Nostouran läpikäymisen jälkeen kirja raottaa lämpimästi Virtasen tämänhetkistä elämää. Lukija pääsee kurkistamaan Virtasen nykyelämään ja toteamaan, mitä kaikkea mies on ehtinyt tekemään myös nostouran jälkeen. Kirjan lopussa on vielä erillinen analyysiluku, jossa niputetaan Virtasen uran saavutukset erilaisten taulukoiden avulla.

Rantapelkonen on tehnyt suuren työn kirjan eteen ja kirja on hyvin onnistunut. Ja kuten todettu, kirja ei tyydy vain kertomaan Virtasen parhaita saavutuksia. Kirja esittelee lukijalle maailmanmestarin, voimanostajan ja miehen – Jarmo Virtasen. Kirjan luettua lukijalla on hyvä käsitys siitä, miksi Virtanen oli niin hyvä. Hänen periksiantamaton luonne, lahjakkuus, sinnikkyys ja voitonhalu tulevat kirjan sivuilta hyvin esille.

Kirjan kustantajan sivuilla on esittelytekstissä virke: ”Jos pitäisi valita yksi voimailijasta kertova kirja, tulisi jokaisen urheilusta kiinnostuneen lukea Jarmo Virtasen tarina.” Tämän kirjan luettuani voin allekirjoittaa lauseen. Toivottavasti myös muista Suomen huippuvoimanostajista saadaan joskus kirjoja luettavaksi. Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.