eVoimanostajan Sunnuntaivieras – Marjaana Vähäsantanen

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?

Olen Marjaana Vähäsantanen, 48-vuotias, Kankaanpäässä syntynyt ja lähtöisin, nykyään asustelen Pomarkussa. Perheeseeni kuuluu puolisoni Jouni sekä kaksi nuorta aikuista poikaa ja kissamme Nelli. Työskentelen yrittäjänä Kankaanpään liikuntakeskuksella sijaitsevassa kahviossa sekä toimin sivutöinä asiakaspalvelijana liikuntakeskuksen info/kassapisteellä.

Olen Kankaanpään Voimailijoiden (KaVo) kasvatti ja nykyään edustan Pomarkun Pyryn voimailujaostoa. Vaikutimme monta vuotta Kankaanpäässä voimanoston parissa ja vuonna 2015 SVNL huomioi tekemämme seuratyön ja meidät palkittiin vuoden seura-aktiiveina. Samana vuonna KaVo palkittiin myös vuoden seurana sekä voitti ensimmäistä kertaa voimamaljan.

Aloitin kilpailemisen vuonna 2006, 30-vuotiaana parin vuoden salilla käymisen jälkeen. Kilpailemisen aloitettuani nostaminen muuttui enemmän tavoitteellisemmaksi.  Siihen aikaan ei vielä ollut klassista voimanostoa mukana. Pidin eniten penkkipunnerruksesta, kun siinä opin nostamaan paidalla, saaden paidasta hyvät hyödyt. Muille annoin kyykyssä ja vedossa tasoitusta nostaen nämä lajit ”raakana”. Kankaanpäässä järjestettiin vuonna 2011 epäviralliset klassisen voimanoston SM-kilpailut ja seuraavana vuonna olikin jo heti virallisten SM-kilpailujen vuoro myös Kankaanpään Voimailijoiden toimesta järjestettynä.

Klassisessa voimanostossa on tullut mitaleita paremmin masters-ikäluokissa kansainvälisellä tasolla, mutta löytyy avoimen luokan EM-kilpailuista jalkakyykyn lajimitalikin. Viimeiset SM-kilpailut ovat minulla nostettuna vuonna 2019 ja sen jälkeen tulikin koronavuodet ja voimailu jäi tauolle.

Muutettuamme Pomarkkuun, pojat jäivät asumaan Kankaanpään taloomme. Aloimme pitämään keväällä 2022 punttikoulua Pomarkussa yhdessä Jounin kanssa. Voimanostolle ei yksityisyrittäjänä viime aikoina ole jäänyt paljon aikaa, joten olenkin toiminut kilpailuissa huoltohommissa ja tuomaritehtävissä. Jaa ennätykset, mihinkä sarjaan? Jouni osaisi nämä kertoa heti, mutta minun tarvii tsekata nämä livescoresheetistä.

Varustevoimanostossa sarjaan 84 kg: JK 152,5 kg, PP 137,5 kg,  MN 152,5 kg ja yt 430 kg.

Varustepenkkipunnerrus sarja 90 kg 143 kg, joka on myös jäädytetty SE.

Klassinen voimanosto:
sarja 84 kg 140-85-152,5-377,5
sarja 72 kg 147,5-80-150-377,5
sarja 63 kg 140-77,5-145-360
sarja 57 kg 132,5-72,5-147,5-350

Isoin painoluokka missä olen kilpaillut, on vanha 90 kg sarja ja pienin on 57 kg.

Voimanostossa olen M1-ikäluokassa saavuttanut EM-hopeaa x2, MM-hopeaa x1 ja MM-pronssia x2.

Painonnostossa ennätykset sarjaan 58 kg tempaus 63 kg ja työntö 73 kg (masters sarjoissa 2x EM-hopeaa, 2x MM-hopeaa, 2x MM-pronssia).

Olen kansallinen I-luokan tuomari ollut vuodesta 2018 lähtien, sekä olin liiton hallituksessa kauden 2017-2018 ja maajoukkueen johtajanakin toiminut klassisen vn:n ja penkin EM- ja MM-kilpailureissulla, etenkin nuorten ikäluokan kanssa. Vuonna 2018 olin kaikkien ikäluokkien (masters, nuoret ja avoin) joukkueenjohtaja ja huoltaja Kanadassa Galgaryssa. Ensin huollettiin ja sitten välillä kävin nostamassa omat kisat, ja sitten taas huoltohommat jatkuivat.

 

 

Miten olet päätynyt voimanoston pariin?

Isoveljeni Joni-Pekka Nylund kiinnostui voimanostosta muuttaessaan Forssaan ja kyseli Jounilta vinkkejä. Jouni on ollut painonnostossa mukana 80-luvun alusta ja ensimmäisiä Kankaanpään Voimailijoiden kilpailijoita painonnostossa. Jouni sai minutkin innostumaan voimanostosta, koska ajattelin, ettei musta ikinä tule painonnostajaa hitauteni vuoksi. Ensimmäiset voimanoston SM-kilpailut kävin Ylöjärvellä 2006.

Kokeilin kuitenkin vuonna 2011 masters-ikäisenä myös voimanoston rinnalla painonnostoa, Jounin opettaessa minulle tekniikan. Varsinaisestihan Jouni on painonnostovalmentaja ja ensimmäiset MM- kilpailut olivat vuonna 2012 Ukrainan Lvissa.

Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?

Omien voimien ja rajojen koetteleminen. Voimanosto on helppo laji lähteä mukaan ja eri ikäiset pystyvät sitä harrastamaan. Nostomuodot tukevat myös muita urheilulajeja. Yhteisöllisyys sekä uudet tuttavuudet sekä salilla että kilpailuissa.

Varustevoimanostossa parasta oli paidalla nostaminen, ikinä ei tiennyt kuinka paita ja nostaja toimivat yhteistyössä.

 

 

 

Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?

Yleensä heitän aivot narikkaan, ja katson jotain ”ei aivotoimintaa vaativaa” elokuvaa tai hömppäsarjaa. Kesäisin pyöräillään Jounin kanssa jonkun verran. Ruoanlaitto on aika rentouttavaa hommaa myös, väliin laitan koko kattauksen, alkuruuista jälkiruokiin, perheelle ja ainakin tähän mennessä sörsselini ovat uponneet kaikille.

Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?

Jounin kanssa, hän on ollut koko nostourani valmentajani ja aina salilla mukana, sekä kisamatkoilla. Jos joudun salille ilman häntä, niin on aika orpo olo. Ei ole ketään käskyttämässä ja ottamassa irti sitä parasta mua.

Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?

Suorittaa kansainvälisen tuomarikortin.

Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?

Palaatko vielä kilpailemaan? Saattaa olla.

Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?

Hyvää juhannusta!