Ennakko Pomarkun juniorien klassisen voimanoston SM-kilpailuihin 2.-4.2.2024

Teksti: Heikki Virtanen ja Jouni & Marjaana Vähäsantanen

Tulevana viikonloppuna Pomarkun monitoimitalo täyttyy nuorista voimanostajista, kun klassisen voimanoston SM-mitalit ovat jaossa. Joten oli aika ottaa yhteyttä Pomarkkuun ja kysellä vähän ennakkotunnelmia tuleviin kilpailuihin. Tämän vuoden kilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä – 160 nuorta urheilijaa. Tämä on samalla kaikkien aikojen osallistujaennätys näissä kilpailuissa – edellinen ennätys 143 nostajaa on viime vuodelta, niin ikään Pomarkusta. Pomarkun kilpailujen takaa löytyy voimailupariskunta Marjaana ja Jouni Vähäsantanen, joka on voimailupiireissä hyvin tuttu. Aiemmin Kankaanpään Voimailijoissa vaikuttanut kaksikko muutti Pomarkkuun 2020 ja pian pesäpalloon erikoistuneeseen Pomarkun Pyryyn perustettiin voimailujaos vuonna 2022. Seurassa onkin muutamia nuoria, jotka ovat pesäpallon lisäksi kiinnostuneita voimanostosta ja ovat osallistuneet kilpailuihin.

Vähäsantasten nimi yhdistetään Suomessa voimanostopiireissä helposti nuoriin nostajiin. Eikä syyttä onhan heillä vankka kokemus toiminnasta juniorinostajien kanssa. Jouni Vähäsantanen on toiminut nuorten kanssa jo 1980-luvun puolesta välistä painonnoston puolella ja 2000-luvun alusta myös voimanostossa. Marjaana Vähäsantanen tuli toimintaan mukaan vuonna 2003. Yhdessä he pitivät punttikoulua Kankaanpäässä aina vuoteen 2020 saakka. Punttikoulutoiminta jatkui vuonna 2022, voimailun tullessa Pyryn toimintaan mukaan. Toiminta on saanut nuoria hyvin mukaan voimailuun ja viime vuoden nuorten SM-kilpailuissa Pomarkun Pyryn nostajia oli mukana 14 ja tänäkin vuonna 12. Kisojen järjestelyjen lisäksi Vähäsantaset odottavatkin innolla viikonloppua ja miten oman seuran nuoret menestyvät kilpailuissa.

Viikonlopun kilpailua silmällä pitäen järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa. Jouni kertookin, että: ”viime vuonna saimme kiitosta kisapaikasta ja tälle vuodelle olemme tehneet pieniä muutoksia, jotta se olisi entistäkin parempi. Kisapaikan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa pääosin Pyryn voimailujaoston puheenjohtaja Mikko Lähteenmäki, joka toimii myös lavaesimiehenä viime vuoden tapaan. Olemme myös kiinnittäneet huomiota katsomoon. Viime vuonna meillä oli perjantain kisaan noin 350 istumapaikkaa, mutta ne eivät riittäneet ja saimme lauantaiksi lisättyä 80 paikkaa, joka meinasi edelleen olla riittämätön määrä. Toivottavasti katsojat löytävät paikalle tänä vuonna myös yhtä sankoin joukoin.”

Monitoimitalon parkkipaikalla on tilaa noin kahdelle sadalle autolle, joten parkkipaikka pitäisi löytyä kisavieraille. Kisapaikan läheisyydestä löytyy sauna viimehetken painonpudotukseen, jos siihen on tarvetta. Kaikkina kilpailupäivinä kisapaikalta löytyy myös lounasta ja päivällistä, lisäksi kahviosta saa pienempää purtavaa ja virvokkeita kahvin lisäksi.

Luvassa jännittäviä mitalitaistoja

Näihin kolmipäiväisiin kilpailuihin on siis ilmoittautunut ennätysmäärä nostajia – 160 nuorta. Tämä tarkoittaa työntäyteistä ja tapahtumarikasta viikonloppua, jossa nähdään todennäköisesti useita kovia taistoja SM-mitaleista. Perjantaina aloitetaan nuorimmilla nostajilla ja lavalla nähdään kaikki ikäluokkien M14/N14 nostajat sekä N18-ikäluokka. 14-vuotiaissa nostajia on ilmoittautunut mukaan ainoastaan kuusi. Yksi nimi mikä osui silmään osanottajalistaa katsoessa on Suomen kaikkien aikojen voimanostajan, Jarmo Virtasen poika Julius Virtanen, joka nostaa M14/53 kg sarjassa.

Ikäluokassa N18 osanottajalistaa lukiessa huomaa, että useita nostajia on tehnyt tilastotuloksen eri sarjaan kuin missä nostaa kilpailussa. Tämän näkee tilastotuloksesta 75 kg, joka merkitsee sitä, että tulos on tehty joko alempaan tai ylempään sarjaan. Tämän ikäluokan osalta Jouni tuumaakin, että tässä tullaan mitä todennäköisemmin näkemään useita uusia SE-tuloksia, tai vähintäänkin niiden yrityksiä. Onhan mukana mm. Fanni Viljanen, Juuli Kostian ja Janette Ylisoini. Yhteensä N18-ikäluokassa on mukana 29 nostajaa.

Lauantaina lavan valtaavat M18-ikäluokan nostajat sekä M23-ikäluokan sarjat 66-83 kg. M18-ikäluokkaan on ilmoittautunut yhteensä 48 nostajaa. Ja varsinkin sarjoissa 83 ja 93 kg tulemme näkemään todennäköisesti tiukkoja taisteluja, sillä molemmissa on mukana yli kymmenen nostajaa. Kilpailujen suurin ikäluokka on M23, jossa on mukana yhteensä 50 nostajaa. Myös tässä ikäluokassa sarjat 83 ja 93 kg ovat suosituimmat, molempiin on ilmoittautunut 12 nostajaa. Sarjassa 74 kg on mielenkiintoista nähdä, pystyykö Pornaisten klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailuissa sekä junioreissa että avoimessa SM-kultaa nostanut Anton Nykänen ottamaan jo kolmannen SM-kullan tänä vuonna.

Sunnuntain aamukisassa nostavat M23-ikäluokan sarjat 93 kg ylöspäin. Päivän aloittavassa ryhmässä on mielenkiintoista seurata, pystyykö viime vuoden tämän sarjan avoimen suomenmestari ja M23-ikäluokan SE:n haltija, Niko Lappi nyt rikkomaan avoimen SE:n 795 kg, jota yritti jo Oulussa. Sunnuntain kilpailut päättää N23-ikäluokka, jossa on mukana 27 nostajaa.

Luvassa on varmasti upeita taisteluja ja roppakaupalla uusia henkilökohtaisia ennätyksiä sekä SE-tuloksia! Kuten aina voimanostossa ja varsinkin nuorten kisoissa mikään ei ole varmaa ennen kuin viimeinenkin kierros maastanostossa on nostettu.

Tsemppiä kaikille nostajille nostoihin ja muistakaa seurata liiton nettisivuilta striimiä kisoista, jos ei paikan päälle pääse kannustamaan!