Vuosi 2024 takana
Viime vuosi saatiin eilen pakettiin. Tässä muutama saldo viime vuodesta. Lisenssinostajia meillä oli vuoden vaihtuessa 1 268, se on vain viisi vähemmän kuin ennätysvuonna 2023. Kansallisia kilpailuita järjestettiin 92 ja tuomareita mukana toiminnassa oli 175. Tämä kaikki tapahtui 130 liiton jäsenseurassa. Tähän vuoteen lähdemme 126 jäsenseuran voimin. Viime vuoden lopussa liiton jäsenyydestä erosi viisi seuraa ja uutena muutaman vuoden tauon jälkeen comebackin teki Karvian Kiri.
SM-kisoihin ilmoittautui viime vuonna 1 029 nostajaa, mikä oli 104 enemmän kuin vuonna 2022. Kehitys on siis ollut hienoa lajimme parissa ja toivottavasti se myös jatkuu sellaisena. Ainoana haasteenamme on liiton talous. Jo nyt voin sanoa, että kutakuinkin kuivin jaloin selvisimme viime vuodesta. Kaikki velvoitteet on hoidettu ajallaan, mutta liikkumavaramme on edelleen niukka. Kun ilmoitamme nostajia 14 kansainväliseen arvokilpailuun, huolehdimme tuomarit sekä huoltajat ja joukkueenjohtajat nostajien mukaan, muodostaa kansainvälinen toimintamme yhden suurimmista kulueristämme.
Arvokisoja edessä myös Suomessa
Vuosien tauon jälkeen olemme tilanteessa, missä tänä vuonna järjestetään Länsi-Euroopan mestaruuskilpailut varuste- ja klassisessa voimanostossa 12.-14.9.2025. Tästä vain viiden kuukauden kuluttua 9.-15.2.2026 järjestetään klassisen voimanoston EM-kisat masterseille Oulussa. Liiton yhteistyökumppaneina näissä kisaprojekteissa ovat Pornaisissa luonnollisestikin Etelä-Suomen Voimanostajat ja Oulussa Oulun Power Team.
Nämä kisaprojektit kannattaa ottaa kalenteriin sekä tavoitella niihin nimeämistä. Kotimaassa järjestettyjä arvokilpailuita ei satu kohdalle ihan joka vuosi. Edelliset olivat nuorten PM-kisat 2021 Pornaisissa ja sitä ennen varustepenkkipunnerruksen EM-kisat 2019 Tampereella. Länsi-Euroopan mestaruuskilpailuihin Suomi saa asettaa tuplamiehityksen osallistujia ja uskaltanen olettaa, että hallitus päättänee järjestää nostajille myös huollon paikalle kotimaan kisaan. Normaalistihan emme ole tähän kisaan asettaneet liiton huoltoa.
Arvokisat edellyttävät myös panostamista liitolta myös näiden jälkeen tulevia kilpailuita varten. Liiton investointilistalla ovat IPF hyväksytyt telineet ja painot, jotka ostetaan em. kisojen yhteisorganisaatiolta. Puolethan liitto niistä jo kisan purkautuessa omistaakin. Myös SM-kisamme tarvitsevat joka tapauksessa lähivuosina uudet telineet, tangot sekä painot.
Lisäksi kansainvälisissä kisoissa pitää nostopaikan peittää kauttaaltaan 12 x 12 sininen (Royal blue) alusta. Nämä satsaukset ovat pakollisia, jotta turvaamme kykymme olla mukana myös tulevissa arvokisojen järjestelyissä Suomessa.
Sosiaalinen media ja sisällön tuotanto SM-kilpailuissa
Sosiaalisen median käytöksessä, julkaisuissa ja sisällön tuotannossa suhteessa kanssakilpailijoihin sekä liiton vapaaehtoistoimijoihin on ollut toivomisen varaa viime aikoina.
Teknisistä säännöistä löytyy määräykset, jotka kieltävät huoltajaa kuvaamasta nostoja itse kilpailulavalla (s. 43, kohta 1 viimeinen kappale). Sitten erikseen on todettu, että lämmittelyssä kuvaaminen on sallittua mm. tekniikkavirheiden havainnoimiseksi (s. 65, kohta 17).
EPF:n By Lawsin kohdassa 16.3.3 kuvaaminen lämmittelytiloissa on nimenomaisesti kielletty kuvaamasta (toista) nostajaa, joka on alusasussa tai alasti. Huoltajien velvollisuutena on tästä nimenomaisesti informoida kilpailun Juryä, jos tällaista kuvaamista havaitaan, jotta voidaan estää epäeettisen materiaalin pääsy nettiin. Tarvittaessa tuon säännön mukaan huoltaja, joka syyllistyy edellä mainittuun kuvaamiseen, voidaan poistaa kilpailutilasta ja hänen käyttämä kamera takavarikoida (confiscate). Laventaen tätä voidaan soveltaa myös nostajiin itseensä erityisesti, kun se kohdistuu muihin nostajiin. IPF:llä on erikseen linjaus sosiaalisesta mediasta. Siitä on todettavissa mm. se, että liiton näkemys sisällön tuotannosta sosiaaliseen mediaan vastaa IPF:n näkemystä. ”The IPF encourages and supports constructive and respectful dialogue, as well as content advertising our sport on Social Media.”
Merkille pantavaa on, että siinä tuodaan esiin myös vastuu sosiaalisen median sisällöntuontannossa ja somejulkaisuissa: “Persons involved in our sport shall be safeguarded and provided with a safe, respectful, and secure environment for both training and competition, free from all bullying, harassment, and threats by way of social media.” Linjauksessa on erikseen todettu IPF:n sosiaalisen median linjauksen rikkomuksesta aiheutuvat seuraamukset. IPF:n linjaukset löytyvät paitsi IPF:n myös liiton kotisivuilta.
Viime aikoina on ollut havaittavissa, että tapa sanoa mm. kanssakilpailijoista on mennyt arveluttavaan suuntaan. Asiasta on tehty ilmoituksia SUEKin ILMO-kanavaan, mutta toistaiseksi varsinaisia kurinpitorangaistuksia ei SUEKin tai liiton toimesta ole langetettu. Pyydän meitä kaikkia harkitsemaan sanomisiamme sekä tapaamme sanoa, jotta noihin rangaistuksiin ei tarvitse myöskään jatkossa ryhtyä.
Kun ainakin nämä säännöt ja linjaukset huomioi, ei sisällöntuotannollesi eikä muidenkaan nostajien tai taustajoukkojen sisällön tuotannolle ole estettä. Päinvastoin kaikki näkyvyys on lajillemme enemmän kuin tervetullutta.
Median akkreditointi SM-kisoihin
Merkittävät median edustajat akkreditoidaan SM-kisoihin ja liiton järjestämiin kansainvälisiin kilpailuihin ja heille osoitetaan kilpailualueelta työskentelytilat. Varsinaisella kilpailualueella, nostajien odotustilassa sekä lämmittelytilassa kuvaaminen, videointi sekä suoratoisto eivät ole sallittuja muilta kuin kilpailijoilta tai heidän huoltajiltansa, huomioiden teknisten voimanostosääntöjen ym. rajoitukset, eivät ole sallittua ilman liiton lupaa. Kilpailupaikalla luvan myöntämisestä vastaa Jury. Selkeänä kriteerinä median edustajien akkreditoinnissa voi olla esim. pressikortti.
Tarkoitus tällä on valvoa nimenomaan median edustajien toimintaa, jos ne kuvaavat toimintaa varsinaisen yleisön näkyvillä olevan kilpailualueen lisäksi valmistautumis- ja/tai lämmittelytiloissa, jotta turvataan muiden kilpailijoiden keskittymis- ja valmistautumisrauha sekä turvataan heidän yksityisyytensä suoja.
Meillä on ollut mukana joissain kisoissa muutamia dokumentin kuvaajia, joiden kanssa on käyty lävitse nimenomaisesti pelisääntöjä. Yhtenä esimerkkinä Lauri Johanssonista joitain vuosia sitten kuvattu dokumentti, jossa kuvausryhmä oli paikalla Pornaisissa varustevoimanoston SM-kisoissa sekä vähän laajempi Jonna Kettusesta tehty taustamateriaali Ylöjärven klassisen voimanoston SM-kisoista, jota YLE esitti mm. urheiluruudun yhteydessä.
Korostettakoon vielä kerran, että kilpailijoille itselleen sekä huoltajille tämä on edelleen sallittua huomioiden teknisten voimanostosääntöjen sekä muiden kv. liittojen säännöt sekä niihin rinnastuvat säännökset esim. linjaukset (policy).
Streemauksen selostusta testataan
Meillä on tarkoitus testata tekniikan toimivuutta streemausten selostuksen osalta tulevissa klassisen penkkipunnerruksen SM-kisoissa Littoisissa. Vielä emme ole päättäneet menemmekö jatkossa edelleen kuulutuksen äänellä vai siirrymmekö pysyvästi selostukseen niissä. Tämä tarkoittaa taloudellista satsausta, jonka mahdollisuus ratkeaa osaltaan, kun näemme minkä suuruisena liiton saama valtionapu OKM:ltä tulee.
Tero Hyttinen
puheenjohtaja