Vuosi 2025 on alkanut vauhdikkaasti, SM-kisojakin on käyty jo kolmet, joissa kaikissa uusi palkitsemissääntö on ollut voimassa. Palkinnot on jaettu ja mestari saatu selville kuten aikaisempinakin vuosina. Käytäväkeskustelua asiasta on varmasti ollut runsaasti, mutta kilpailijoita on kussakin SM-kisassa ollut karkeasti sama määrä kuin aiempinakin vuosin. Nähtäväksi jää esittääkö joku jäsenseuroista asiaan muutosta syyskokoukseen, jossa hyväksytään vuoden 2026 toimintasuunnitelma. Sain henkilökohtaisen lahjan tässä muutama viikko sitten, siinä on melko hyvä viesti painettuna. Voimanosto on joukkuelaji, tämä pätee lajiimme enemmän kuin hyvin. Liitotasolla jäsenseurat yhdessä liiton kanssa järjestävät SM-kisat ja kaiken muunkin liiton toiminnan. Joukkuelaji, kyllä vaikka kilpailemme yksilötasolla. Yksilön taakse ”jää” useita tukihenkilöitä, jotka mahdollistavat yksilön kilpailemisen. Samaa voimme todeta liitossamme olevan, jäsenseurat, jotka toimivat varsinaisen toiminnan tekijöinä ja liittotasolla päätöksenteko, tämäkin yhteistyössä. Meillä päättävin elin on syyskokous, jossa jäsenseurat omilla äänillään hyväksyvät ehdotukset ja/tai tekevät aloitteita tai muutosesityksiä kokoukseen. Toivottavasti tulevaan kevät- ja syyskokoukseen saadaan kattava määrä jäsenseuroja päättämään tärkeistä asioista, jotka koskevat meitä kaikkia voimanostossa toimivia.
Strategiassamme tavoittelemme 120 ohjaajaa/valmentajaa, jotka olisivat käyneet oman koulutuksemme vuoteen 2029 mennessä. Tässä ollaan hyvässä vauhdissa, kun helmikuussa valmistui 10 Taso-2 valmentajaa Pajulahdessa järjestetyssä koulutuksessa. Keväällä alkaa vielä Taso-1 koulutus, johon on jo melko mukavasti ilmoittautunut ympäri Suomea ahkeria seuratoimijoita. Tämä onkin loistavaa, näillä koulutetuilla valmentajilla saamme uusia harrastajia lajiin. Systemaattinen harjoittelu ja yhdenmukainen valmennus helpottaa lajiin tulevia ja saamme osaavia urheilijoita lajiimme mukaan. Pajulahti toimii hyvänä yhteistyökumppanina koulutuksen lähijaksoissa, verkostoituminen on tärkeää ja tämä onkin selkeästi saanut kursseille osallistuneilta kiitosta, että on aikaa keskusteluille koulutettavien kesken.
SBD, A7, Strengthshop vai kuka/mikä? Tällä hetkellä liiton puolesta selvitetään eri valmistajien ”innokkuutta” lähteä tukemaan maajoukkuettamme tulevaisuudessa. Nykyinen sopimuksemme jatkuu vuoden 2026 puoleen väliin ja pohdinnassa/selvityksessä on mikä vaihtoehto olisi liitolle/urheilijoillemme kokonaisuudessaan paras. Tätä sopimuksen hyvyyttä onkin haastavaa mitata, mittareita löytyy runsaasti. Klassinen voimanosto onkin muuttunut lähemmäksi varustevoimanostoa kun ”polvilämmittimistä” saatava hyöty on pääosan urheilijoiden mielestä tuntuva. Nykyisen kumppanimme SBD:n tuotteilla maailman tasolla tehdään lukuisia ME-tuloksia maailman kärkinostajien toimesta. Titan, A7 ja muiden ”lämmittimillä” useat nostajat kertovat saavansa jopa 15 kilon hyödyn verrattuna SBD ”lämmittimiin”. Jos tällä konstilla saamme nostajamme takaisin MM-lavojen palkintopallille avoimessa luokassa, on kiistatonta tehdä vaihto sopimuskumppanissa. Vuoden 2013 Suzdal MM-kisoissa joukkueemme saavutti 5 MM-mitalia, tästä menestyksestä olemme ikävä kyllä jääneet, tätä olemme miettineet useilla foorumeilla millä saavutamme maailman eliittitason, jossa olemme aiemmin olleet. Mitaleita on tuonkin jälkeen tullut, mutta vain yksittäisiä. Selkeää syytä/vastausta en ole kuullut miltään taholta tähän. Työ jatkuu ja urheilijamme jatkavat sinnikästä työtä, jotta saavutamme tuon tason.
Nuorten SM-kisoissa Tammisaaressa kävin keskustelua useamman ns. kärkinostajamme kanssa maajoukkuevalinnoista ja muistakin asioista. Yksi asia tuli esille useamman kanssa, pitäisi olla tulosrajat arvokisoihin (KV-kisat). Tätä toivottiin, jotta arvostus ja jopa työ arvokisoihin olisi vieläkin palkitsevampaa. Parhaista parhaat pääsisivät sitten esim. MM-kisoihin ja ne, jotka ovat vielä matkalla huipulle osallistuvat sitten PM-kisoihin -> WEC-kisoihin -> EM-kisoihin. Tämä voisi olla monellakin tapaa hyvä malli nuorille urheilijoillemme. Askel askeleelta nousu maailman huipulle osoittaa pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä. Tätä asiaa olisi hyvä pohtia tulevaisuudessa. Toki tässäkin asiassa kuten liki kaikessa on puolensa ja puolensa. Liiton taloudelliset mahdollisuudet tukea urheilijoitamme ovat melko rajalliset. Tästä aasinsiltana Puolustusvoimissa olevan Urheilukoulun toimintaan. Kansan puheissa Puolustusvoimien Urheilukoulusta puhutaan Urheilujoukkoina. Nämä nuoret, jotka pääsevät Urheilukouluun saavat mahdollisuuden elää ”ammattilaisurheilijan” elämää likimain koko palvelusaikansa. He saavat käyttöönsä fysioterapeutti palvelut ja testausmahdollisuudet muutamia etuja mainitakseni. Tänne kuten muihinkin erikoisjoukkoihin haetaan ja meidänkin lajista on päässyt nyt useampana saapumiseränä mukaan voimanostajia. Ikävää on kuitenkin se, että rajallinen määrä urheilijoita otetaan mukaan ja tärkeä kriteeri on se, kuinka ”valmis” urheilija on tässä vaiheessa elämää. Rajalliset mahdollisuudet päästä tuonne aiheuttaa välillä keskustelua. Puolustusvoimien tarkoituksena taata MM-tasolle pyrkivien ja etenkin siellä olevien tasokas harjoittelu palvelusaikana. Yhtenä vinkkinä sain kuulla, että lykkäystäkin voi hakea, jos ei pääse ensi yrittämällä mukaan. Toki silloin pitää antaa näyttöjä kansainvälisellä tasolla kilpailemisessa. Paikkoja urheilukouluun on rajallisesti ja lajeja vastaavasti erittäin paljon.
Maajoukkuetoimintaan junioreiden osalta liitto panosti melkoisella tavalla vuoden 2024 aikana, pilottihanke ei monen pienen asian takia lähtenyt käyntiin odotetun lailla. Vuoden 2024 aikana leirejä oli muutama ja vuoden 2025 aikana on tarkoitus järjestää kaikille ikäluokille leiritystä. Tähän ollaan etsimässä uutta virtaa, jotta saisimme maajoukkueet hioutumaan ja toimimaan entistä paremmin. Vuosi 2025 toi muutoksia myös masterseille, jotka saavat arvokisoihin liiton organisoiman huollon mukaansa. Tämä lienee masterseille erittäin toivottu apu arvokisoihin.
Sitten vielä hieman spekulaatiota, KV-tasolla varustenostaminen on monen vuoden jälkeen hieman nostanut kiinnostusta. Onko tähän syynä se, että klassisella puolella ”kuherruskuukausi” alkaa olla ohi? Suuremmat raudat ja omalla tavallaan haasteellisempi lajimuoto on pikkuhiljaa selkeästi nostanut kiinnostusta. Meilläkin tässä lajimuodossa löytyy useita KV-tason huippuosaajia, ja siitä varmaan kiinnostus onkin noussut. Lajilta puuttuu Sheffieldin tapainen huipputasoinen kutsukisa, ja tähän voisimmekin kotimaassa järjestää Karjalan mestari tasoisen kutsukisan myös varustepuolelle? Mistä löytyisi tähän innostunut seura/toimija joka tätä asiaa uskaltaisi edistää? Sotkamossa löytyy jo upea Rantapenkkarit ja Ahvenanmaalla löytyy Toritapahtuma, johon myös Ruotsin puolelta saa osallistua. Kuka on se rohkea joka tällaisen tapahtuman lyö tulille?
Kaj Mattila
päävalmentaja