Luentoja, treeniä ja penkkipunnerruskilpailut Pornaisissa

Teksti: Heikki Virtanen, kuvat: Kaj Mattila, Heikki Virtanen, Pauliina Suomela ja Liisa Haapakoski

Etelä-Suomen Voimanostajat ja Helsingin Poliisi-Voimailijat järjestivät voimailuleirin Pornaisten Yhtenäiskoululla 28.-29.9.2024. Leirille osallistui E-SV:stä yhdeksän ja HPV:stä kuusi voimailijaa. Leirin vetäjinä toimivat alan huippumiehet Mats Finne ja Kaj Mattila.

Lauantaina leiri aloitettiin, kuten asiaan kuuluu aloituskahveilla ja aamupalalla. Tämän jälkeen keskusteltiin hieman palautumisesta ja siitä milloin olisi vireystilan ja palautumisen kannalta optimaalisinta harjoitella. Nopeasti keskustelussa päästiinkin siihen, että normaalia työaikaa tekevällä ihmisellä optimaalisen harjoitteluajan löytäminen on usein haasteellista, ja silloin täytyy tyytyä parhaimpaan mahdolliseen ajankohtaan harjoitella.

 

 

Tämän jälkeen siirryttiin kuntosalille, jossa jokainen teki oman harjoituksensa, jos ohjelmassa sattui sellainen olemaan. Kaj ja Mats olivat koko ajan tavoitettavissa ja heidän kanssaan käytiinkin läpi mm. apuliikkeitä, tekniikoita, varusteita ja kokeilipa muutama nostaja penkkipaitaakin. Varsinkin HPV:n nostajat, joilla ei vakituisia yhteistreenejä ole, saivat hyvää opastusta ja neuvoja harjoitteluunsa. E-SV:n nostajat harjoittelevat yhdessä useita kertoja viikossa, joten monet keskittyivät treeniohjelmansa mukaiseen harjoitukseen.

Saliosuuden ja lounaan jälkeen leirin vetäjät laittoivat leiriläiset hommiin. Paluu kouluaikoihin oli monella edessä, kun täytyi paperille kirjoitella ulkoisia ja sisäisiähäiriötekijöitä, joita kohtaa lajia ja/tai omaa harjoittelua kohtaan. Näitä käytiin sitten porukalla läpi mitä tuli esille ja koitettiin keksiä myös tapoja miten niitä voisi välttää tai pienentää.

 

 

Sitten siirryttiin ADT-osioon, jossa käytiin läpi keinoja miten esimerkiksi käyttämänsä lääkeaineen pystyy tarkistamaan Kamu-tietokannasta. Osuuden vetänyt Kaj painottikin useaan otteeseen urheilijan vastuuta näissä asioissa. Välillä keskustelu hieman rönsyili, mutta tärkeä asia saakin herättää keskustelua, joka usein onkin tällaisten tapahtumien suola. Monet antidopingasiat tulivat varmasti monelle kertauksena, mutta hyödyllisiä keskusteluja käytiin mm. erivapauskäytännöistä ja lääkeaineista, jotka ovat sallittuja harjoituskaudella, mutta eivät kilpailuissa.

Viimeisen luennon aiheena oli motivaatio, jossa käsiteltiin erilaisia tavoitteita. Käsitteeseen mentiin hieman syvemmälle, ja ne kirjattiin ylös paperille. Tällä tavoin urheilijan tavoitteisiin voidaan palata myöhemmin tarkastellen niitä, ja niiden tavoittamista. Lisäksi pointtina oli, että tavoitteet olisi hyvä miettiä positiivisen kautta, ei esimerkiksi ”en nosta käsiä niin hitaasti ylös” vaan ”opin nostamaan kädet nopeammin ylös”. Kun tavoitteet oli saatu kirjattua paperille, niin myös niitä tarkasteltiin, ja keskusteltiin siitä, että voiko tavoitteita tehdä itselleen helpommaksi esimerkiksi pilkkomalla niitä osiin ja miettimällä mitkä asiat vaikuttavat tavoitteen saavuttamiseen. Suurimmalla osalla tavoitteet olivat hyvin käytännönläheisiä (huomautettakoon, että ohjeistus oli kirjata urheiluun liittyviä tavoitteita ainoastaan) ja suurimmaksi osaksi realistisia.

Kaiken kaikkiaan päivä oli antoisa ja jollei varsinaista uutta tullut kaikille, niin varmasti ainakin ajattelemisen aihetta tulevaisuuteen ja omiin harjoituksiin. Jokaisessa osiossa syntyi mukavasti keskustelua ja asioihin saatiin hyvin sisältöä. Vaikka luokassa istuminen ja luentojen kuunteleminen ei välttämättä monella voimailijalla ole ensimmäisenä mielessä, niin tämän päivän perusteella voi kyllä tätä konseptia suositella varauksetta.

 

 

Jäsentenvälinen penkkipunnerruskilpailu

Leiriin haluttiin sisällyttää myös penkkipunnerruskilpailu, jossa pystyisivät nostamaan myös lisenssittömät nostajat. Mukaan saatiin ykkösluokan tuomarit, joten halukkaat pääsivät myös kokeilemaan SE-rautoja. Harmittavasti mukaan ei nyt saatu kilpailua kokeilemaan kovinkaan kokemattomia nostajia lisenssittömien sarjassa. Ainoat lisenssittömät olivat HPV:n Heikki Virtanen ja Pauli Rantala, joilla molemmilla on kymmenien kisojen kokemus, mutta ei ole lisenssiä ollut enää vuosiin. Molemmat nostivatkin omalle tasolleen mainiot tulokset klassisessa nostomuodossa.

Lisenssinostajia oli mukana yhdeksän, kuusi E-SV:stä ja kolme HPV:stä. HPV:n Pauliina Suomela nosti poikkeuksellisesti sarjassa N40/84 kg, jossa hänen ainoana tavoitteenaan oli nostaa sarjaan uusi SE-tulos. Tässä Pauliina onnistuikin nostamalla hienosti ensimmäisellään uuden SE:n 109,5 kg ja toisellaan vielä paransi sitä lukemiin 111 kg. HPV:n 14-vuotias Viivi Kainu nosti toisissa kisoissaan ikinä ja paranteli omaa penkkiennätystään lukemiin 60 kg N14/57 kg sarjassa. Kolmantena nostajana HPV:stä nosti Anssi Malkamäki sarjassa 93 kg kelpo tuloksen 170 kg, viimeisellä koitettu 175 kg antaa vielä odottaa itseään. Kaikki HPV-läiset nostivat klassisessa penkkipunnerruksessa.

 

 

E-SV:n nostajista kaksi oli mukana klassisessa. Katja Ronkainen nosti sarjassa N50/52 kg tuloksen 45 kg. Rami Eloranta nosti M50/105 kg sarjassa hienon 155 kg. Varustepenkin puolella osalla nostajista oli hieman epäonnea mukana tällä kertaa. Kaj Mattila yritti uutta henkilökohtaista ennätystään 250 kg kolmesti sarjassa M50/120 kg, mutta tällä kertaa pöytäkirjaan merkattiin vain punaista. Sama kohtalo oli Seija Skogbergillä naisten N50/69 kg sarjassa 102,5 kg raudan kanssa. Onnistumisiakin nähtiin. Sarjassa M60/105 kg Keijo Lampinen nosti uuden henkilökohtaisen ennätyksensä 175 kg. Naisissa Helena Rehnberg nosti komeasti sarjassa N40/84+ kg 170 kg. Tämä rauta oli myös Helenan oma uusi henkilökohtainen ennätys.

Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut ja kuten paikan päällä jo keskusteltiin, niin hyvin todennäköisesti tälle tapahtumalle on luvassa jatkoa tavalla tai toisella.

Suuri kiitos Etelä-Suomen Voimanostajille ja Mats Finnelle viikonlopusta!

Jäsentenvälisten kilpailujen tulokset.