Japin jahkailut 2/2024 – Norsunluutornin syysterveiset

Nostajat päättävät nostajien asioista seuroissa ja liitossa

Monille meistä urheilu on intohimo ja elämäntapa, mutta ennen kaikkea se on yhteisö. Se on paikallinen treeniyhteisö, seurayhteisö – edelleen valtakunnallinen ja maailmanlaajuinen lajiyhteisö. Kaikkien noiden yhteisöjen päätöksenteko on vain ja ainoastaan harrastajiensa/jäsenien käsissä. Lajiliitto taas on jäsentensä ja harrastajiensa eli seurojen ”omistama palveluyhteisö”.  Ilman seuroja lajiliittoa, kuten voimanostoliittoa, ei ole.

Voimanostoliitto ei päätä mistään mitään.

Sinä päätät.

Seurojen syyskokous on päätöksenteon sydän

Jokainen seuran jäsen kantaa mukanaan palan vastuuta. Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa, osallistua ja tehdä päätöksiä, jotka muokkaavat lajimme tulevaisuutta. Päätöksenteko voimanostoyhteisössä tapahtuu demokraattisesti seurojen syys- ja kevätkokouksessa, ja jokaisella jäsenseuralla on siellä ääni, jota kantaa sinun ja seurakaveriesi valitsema edustaja.

Tämä ääni kuuluu vahvimmillaan syyskokouksessa, joka on tärkein voimanostoyhteisön päätöksentekofoorumi.

Hallitus, joka on seurojen syyskokouksessa valitsema, valvoo arjessa mm. toimintasuunnitelman toteutumista. Toimintasuunnitelmassa määritetään mm. maajoukkuevalintasääntöjä, valmentajakorvauksista yms.

Hallitusvalinta on yksinkertainen – seurat valitsevat hallituksen syyskokouksessa perustuen seurojen esityksiin.

Viime vuoden 2023 syyskokoukseen taisi tulla seuroilta 2-3 esitystä ja syyskokouksessa oli paikalla parikymmentä seuraa – 20/134. Tänä vuonna on esityksiä tullut enemmän ja niistä on virinnyt vilkasta keskustelua ja se on tervetullutta.

Norsunluutornin väki on jäsentensä valitsema, jäseniensä palveluksessa

On hyvä muistaa, että nämä hallituksen, norsunluutornin, ”herrat/rouvat” – mm. puheenjohtaja Tero Hyttinen, päävalmentaja ja varapuheenjohtaja Kaj Mattila, nuorten valmentaja Mats Finne, tiedottaja Päivi Ristolainen ja muut hallituksen herrat/rouvat – eivät ole vain sattumanvaraisesti valittuja henkilöitä, vaan heidät on valittu meidän, jäsenten ja harrastajien, toimesta. Heistä kaikki harrastaa tai on harrastanut lajia tai ainakin valmentaa seuroissa ja/sekä toimii tuomarina/kisajärjestäjänä.

Heidän roolinsa on mahdollistaa ja tukea lajin harrastamista, edistää kehitystä ja varmistaa, että jäsenistön tarpeet ja toiveet tulevat kuulluiksi. Norsunluutornin vastuulla on kuunnella, oppia ja toimia jäsenten parhaaksi. Koska syyskokouksen osallistujamäärä on pieni ja edelleen seurojen into päätöksenteon vaikuttamiseen MINUN kokemukseni mukaan aika vähäistä, jää muutamalle norsunluutornin jäsenelle aika paljon valmisteltavaa ja päätettävääkin yhteisistä nostajien asioista oman työnsä ja harrastamisensa jälkeen. Aina ei aika, eikä kyvytkään (ainakaan minulla), riitä tuplatsekkaamaan ja muokkaamaan sanamuotoja.

Tornin seitsemässä jäsenessä, jotka sinä olet valinnut, on neljä lisenssinostajaa. Tuomareita on 6 kappaletta ja seuroissa toimivia OTO-valmentajia 3-4. Aika hyvä edustus seuroista. Maantieteellisesti huidellaan Kolarista Hankoon. Tunnen kaikki heistä aika hyvin, ja lupaan ja uskallan sanoa, että he tekevät pyyteettömästi lajin ja nostajien eteen hommia.

Itse olen saanut elantoni urheilusta kohta 30 vuotta. Olen ollut seuran urheilija ja valmentaja, maajoukkueurheilija- ja valmentaja, seuran hallituksen jäsen ja toiminut kunnan liikuntapuolen virkamiehenä – eli aika laajalti on tullut urheilun eri rooleissa nähtyä meininkiä joskus onnistuen ja joskus epäonnistuen. Kritiikki tekemistäni tai tekemättä jättämistäni kohtaan ei yöuniani vie: harvemmin antaudun väistelemään sokkona ampuvien luoteja. Joskus otan niistä oppia, joskus en. Harvakseltaan luen tai seuraan somea tai kommentointipalstoja – järvinäköalalla varustetussa norsunluutornin työhuoneessa työpöytäni on muutenkin täynnä nostajien asioiden hoitamista. Olen hyvin ylpeä siitä mandaatista, minkä sinä olet minulle antanut asioidesi hoitamiseen.

Kritiikki ja tarpeeton arvosteleminen satuttaa minua kuitenkin niiden norsunluutornin laji-ihmisten puolesta, jotka oman toimensa ja harrastamisensa lomassa aivan liian pienellä korvauksella tekevät muiden puolesta ja eteen tunteja tai viikkojakaan laskematta hommia ja sitten joutuvat väistelemään sokkoluoteja. Vastuu on jokaisen.

Yhdessä

Voimanostoliiton vahvuus piilee sen jäsenissä – sinussa ja seurassasi. Yhdessä voimme saavuttaa suuria asioita ja rakentaa entistä parempaa tulevaisuutta lajeillemme. Yhdessä huolehdimme, että yhteisömme palvelee jäseniään parhaalla mahdollisella tavalla.

Olkaamme ylpeitä lajistamme ja kantakaamme vastuuta aktiivisesti:

Syyskokous on tilaisuus, jossa voimme kaikki vaikuttaa – käytetään tämä mahdollisuus ja tehdään yhdessä lajiliitostamme entistä vahvempi ja elinvoimaisempi meidän, nostajien ja taustojemme, tueksi ja avuksi.

 

Ps. Wikisanakirjan määritelmä norsunluutornista: (kuvaannollisesti) todellisesta elämästä irrallaan oleva toimielin tai instituutio, joka usein pyrkii ohjaamaan, kritisoimaan tai muuten vaikuttamaan yhteiskunnan tai yhteisön toimintaan; organisaatiossa ylempänä olevista toimielimistä tai teoreetikoista käytetty halventava ilmaus.