Kuvat: Villen arkisto
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Olen Ville Niskanen, lähtöisin Sotkamosta, mutta jo yli kahdeksan vuoden ajan kotipaikkakunta on ollut Kajaani. Edustan kuitenkin edelleen Sotkamon Visaa. Perheeseeni kuuluu kihlattuni Emilia, joka harrastaa myös voimanostoa, ja kaksi lagottoa Thelma kohta 12 v ja Muusa kohta 6 v, jotka eivät vielä harrasta voimanostoa. Koulutukseltani olen tietotekniikan insinööri (AMK) ja työskentelen Senior Engineerin roolissa taktisen tiedonsiirron tuotteiden parissa. Reilun kolmen viikon kuluttua (3.3.) täytän 30 vuotta.
Palasin SVNL:n hallitukseen tämän vuoden alusta ja samalla aloitin myös liiton tiedottajana ja SM-kisasihteerinä. SM-kisojen ilmoittautuneiden listat, ryhmäjaot ja aikataulut ovat olleet siis käsialaani tänä vuonna, kuten myös kaikki somesisältö Instagramin, Facebookin ja vähän TikTokinkin puolella. Toimin myös Sotkamon Visan puheenjohtajana, jonka hallituksessa olen ollut yhtä kauan kuin olen kilpaillut voimanostossa, eli 15 vuoden ajan. Olen myös kansainvälisen II-luokan tuomari.
Ennätykset varustevoimanostossa: JK 312,5 kg, PP 167,5 kg, MN 275 kg, YT 730 kg.
Ennätykset klassisessa voimanostossa: JK 235 kg, PP 122,5 kg, MN 250 kg, YT 607,5 kg.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Isä Jari on ollut lajin parissa mukana niin kilpailijana kuin seura-aktiivinakin aika monta vuosikymmentä, joten sieltä se on luonnollisena jatkumona tullut. Isän kanssa on tullut käytyä salilla lapsesta saakka, penkkiä tuli aina testattua ensin pelkällä voimistelukepillä ja sitten 12,5 kilon harjoittelutangolla. Muistan kuitenkin 20 kilon tangon olleen tuskallisen monta kertaa liian raskas. Toisaalta eipä tuo penkki ole siitä vuosien saatossa helpommaksi muuttunut…
Kilpailu-uran aloittamista odotellessa aloitin talkoouran 8-vuotiaana joukkue SM-kisoissa vuonna 2003, tuolloin tehtävänä oli vielä silloin manuaalisesti toimineen kilonäytön operoiminen. Siitä parin vuoden päästä ylennyin Excel-pöytäkirjan kirjuriksi, eli exceleitä on tullut pyöriteltyä jo parikymmentä vuotta. Kuten sotkamolaiseen geeniperimään kuuluu, harrastin pesäpalloa D-junioreihin asti. Superpesis jäi kuitenkin vain haaveeksi ja aloitin tavoitteellisen voimanostoharjoittelun 15-vuotiaana vuonna 2010 ja ensimmäiset kisat kävin loppiaisena 2011. Siitä lähtien kisakokemusta onkin kertynyt jo 65 kisan verran.

Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Kyllähän isojen rautojen liikuttelu omin voimin on siistiä. Peruskuntotreenit ja kuntopohjan rakentaminen onkin tylsintä hommaa, kun painot on pieniä ja sarjat pitkiä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta tankoon voi huoletta lisätä kiekkoja kisojen lähestyessä.
Kilpaileminen ja kilpailut ovat ylivoimaisesti parasta. En usko, että motivoituisin treenaamaan ilman selkeitä kilpailullisia tavoitteita. Kovan treenijakson tulosten lunastaminen kisalavalla on monin kerroin mielekkäämpää kuin tutussa ja turvallisessa saliympäristössä. Huippukunnon esiin saaminen juuri tiettyyn paikkaan ja aikaan on monen palasen summa. Esimerkiksi tammikuun varustevoimanoston SM-kisoissa jalkakyykyssä 300 kilon rajan ylittäminen ja 32,5 kilon ennätysparannus toi liki euforisen tunteen.
Kilpailut ovat kiehtovia myös huoltajana, varsinkin jos monta nostajaa kilpailee tasaväkisesti keskenään. Tällöin huoltajan rooli korostuu ja kilpailijan kanssa yhdessä tehtävät taktiset valinnat esimerkiksi aloituspainojen ja korotusten suhteen voivat vaikuttaa merkittävästi lopullisiin sijoituksiin. Hyvänä muistona tästä on Oulun klassisen voimanoston SM 2023, jossa altavastaajana kisaan lähtenyt rakas puolisoni voitti lopulta täydellisesti onnistuneen kisataktiikan jälkeen SM-pronssia. Tuon kisan muisteleminen sykähdyttää jopa enemmän kuin omat viimeaikaiset saavutukset.

Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Nykyään tehtäviä on voimanoston parissa niin monta, että harvassa on hetket, jolloin ajatus ei harhaile johonkin voimanostoon liittyvään. Yleisin tapa rentoutua vapaa-ajalla on sohvalla köllöttely ja laatuviihteen ja urheilun seuraaminen töllöttimestä. Laatuviihteen ehdottomana ykkösenä tulee Salatut elämät, minkä lisäksi realitysarjat ovat kestosuosikkejani. Penkkiurheilun puolella päämielenkiinto kohdistuu taustoistani johtuen pesäpalloon, mutta myös hiihto ja jääkiekko on seurannassa. Tunnustaudun myös vankaksi Euroviisu- ja UMK-faniksi, ja toivottavasti eilen UMK-finaalissa Erika Vikman valittiin Suomen Euroviisu-edustajaksi Sveitsiin.
Telkkarin katselun lomassa hyvänä palautuskeinona toimii myös kodin karvaturrien kiusaaminen, leikittäminen, rapsuttelu ja yleinen touhuilu. Kisareissaaminen on lisääntynyt, kun voimanostokisojen lisäksi nykyään tulee matkattua myös koiranäyttelyihin.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Penkkipunnerruksen voisi minun puolesta poistaa voimanoston lajeista, mutta koska näin ei tule tapahtumaan niin vastaan penkkiapinan ja Malmin apinan, koska aina voi vähän penkata? Eli Anton Nykänen ja Simo Sistonen.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Aiempaan kysymykseen liittyen, haluaisin oppia penkkaamaan. Kuten ennätyksistä voi huomata, tulokset on 15 vuotta lajia harrastaneelle 120 kilon sarjan miesnostajalle aika heikkoja. Viime vuoden klassisen penkin rankingissa sijoitus oli 563/701, takana pääasiassa junnuja ja masterseja, varustepenkissä olin rankingin huonoin avoimen ikäluokan edustaja, saavutus sekin! Kaikenlaisia keinoja on kyllä tullut vuosien saatossa kokeiltua, mutta mitään pysyvämpää ratkaisua ei ole vielä löytynyt. Siitäpä vaikka haastetta jollekin eVoimanostajaa lukevalle valmentajalle, vink vink!
Valmentamisesta puheen ollen, se lieneekin ainut rooli voimanoston saralla, jota en ole omaksunut ja jossa en viihdy lainkaan. Paikallistasolla toimiessa valmentajat ovat kuitenkin elintärkeä palanen seuratoiminnan ja uusien nostajien rekrytoinnin kannalta. Ehkä joskus vielä ryhdistäydyn ja hakeudun vaikka SVNL:n valmentajakoulutukseen, mutten ihan lähitulevaisuudessa.

Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Mikä on koko nimesi? Ville Herman Niskanen. Toisen nimeni olen saanut jo edesmenneeltä ukiltani Kusti Herman Liuskilta. Kekseliäiden koulukavereiden suussa Ville Herman kääntyi usein Pelle Hermanniksi. Hermanneja on Livescoresheetin mukaan kilpaillut SVNL:n alaisuudessa kaksi, joista Järvenpää on varmasti monille voimailun seuraajille hyvin tuttu. Hermannin nimipäivä on muuten 12. heinäkuuta, jolloin…
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
…Rantapenkkarit Hiukan rannalla Sotkamossa jo 18. kerran! Rennonletkeä voimailutapahtuma ainutlaatuisessa miljöössä. Rantapenkkareissa voi kilpailla harvinaisesti samana päivänä kolmessa eri lajissa: klassisessa penkkipunnerruksessa, varustepenkkipunnerruksessa ja toistovoimapunnerruksessa. Nostajien paremmuus ratkaistaan ikäluokittain: penkkipunnerruksessa IPF GL -pisteiden ja toistovoimapunnerruksessa toistomäärien perusteella. Jokainen kilpailija kerryttää suorituksillaan myös pisteitä joukkueelleen ja joukkuekilpailun voittaja palkitaan komealla kiertopalkinnolla. Lue lisää Sotkamon Visan verkkosivuilta: https://www.sotkamonvisa.fi/rantapenkkarit/