Vuosi 2025 lähti käyntiin tiiviillä SM-kisarypistyksellä tammikuussa, koska jo ennen helmikuun puoltaväliä starttasi kansainvälinen kisaruljanssi Ranskan Albissa viime sunnuntaina. Tähän on tulossa helpotusta ensi vuoden SM-kisakalenteriin ja entisestään tämä helpottuu vuonna 2027 kansainvälisen kisakalenterin tiivistyessä, kun myös EPF siirtyy ikäluokittain klassisen ja varustenostamisen yhdistelmäkisoihin. Lisäksi penkin osalta mukana ovat jatkossakin kaikki ikäluokat. Totutusti olemme kansainvälisellä rintamalla liikkeellä isoilla joukkueilla ja nyt myös Masters nostajille voitiin toteuttaa huolto maajoukkuemaksun turvin.
Liiton valtionosuus nousi
Liiton talous on ollut huolenaiheena kahden edellisen vuoden 2022 ja 2023 suurten alijäämien vuoksi. Viime vuoden tilinpäätös ei ole vielä valmistunut, mutta näyttää vahvasti siltä, että joka tapauksessa syöksykierre on katkaistu. Kiitos vuoden 2023 syyskokouksen, missä tehtiin rohkeita sopeuttamistoimia. Suurimpana huolenaiheena on tähän asti ollut kysymys siitä, miten liiton valtionavun käy.
Kun saimme vuodelle 2023 valtionapua 64 000 euroa pieneni se 62 184 euroon viime vuodelle, kun Orpon hallituksen leikkaukset Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiin olivat viime vuodelle 3 %. Uhkana tälle vuodelle oli leikkausten syveneminen 9 %, mutta tässä OKM teki lajiliittojen kannalta hyvän ratkaisun päättämällä, että lajiliittojen rahaa ei leikattukaan. Itseasiassa lajiliittojen valtionapua jaettiin 290 000 euroa enemmän kuin vuosi siten. Viime viikon perjantaina julkaistussa OKM:n tämän vuoden valtionosuuspäätöksessä saimme mukavana yllätyksenä valtionapua hakemamme summan 68 000 euroa. Vaihtoehtoisena skenaariona oli, että se olisi pudonnut 60 000 euron luokkaan (9 % säästötavoite).
Kiitos tästä positiivisesta kehityksestä, missä viimeisen 10 vuoden aikana valtionosuutemme on noussut 50 000 eurosta 68 000 euroon kuuluu seuroille, jotka tekevät erinomaisen hyvää työtä voimanoston eteen. Seurat toimivat liiton jäseninä tehden jäsendemokratian mukaisesti päätökset liiton toiminnasta ja sen kehittämisestä. Hallituksen tehtävänä on taasen toimeenpanna nuo hyvät päätökset. Ja päätökset ovat aina hyviä, kun ne on tehty jäsendemokratian mukaisesti.
Vaikka koimme positiivisen yllätyksen, ei se kuitenkaan tarkoita, että liiton tiukka ja tarkka talouden pito voi löystyä. Enemmänkin se antaa mahdollisuuden tehdä harkittuja kehittämistoimia. Esimerkiksi voimailu-/punttikoulutoiminnan tuotteistamiseen olemme hakeneet ylimääräistä valtionapua tavoitteenamme tuotteistaa konseptia, joka on toteutettavissa seuroissa lähes vauvasta vaariin. Tästä lisää, kun tiedämme, miten tuon hakemuksen kanssa käy.
Jury ja tuomaristo ovat koskemattomia
Nuorten SM-kisat järjestettiin Tammisaaressa KK Ekenin kisaisännyydessä tammi-helmikuun vaihteessa. Järjestelyt toimivat erinomaisesti ja virittelimme ajatusta, että seuraavat nuorten PM-kisat voitaisiin Suomen järjestämisvuorolla järjestää siellä. Tämäkin asia etenee ja toivottavasti myötätuulessa.
Kisan aikana tapahtui kaksi episodia, jotka olisivat saaneet jäädä sattumatta. Toisessa, lievemmässä sellaisessa, nostaja paiskasi voimanostovyönsä lattiaan epäonnistuttuaan viimeisessä maastanostossaan vaikka oli jo voittanut Suomen mestaruuden. Toki tunteet, myös voimakkaat kuuluvat urheiluun ja myös voimanostoon. Hyvä on kuitenkin huomioida myös se, että kansainvälisillä areenoilla pahimmassa tapauksessa voi olla seuraamuksena sulkeminen kilpailusta Juryn enemmistöpäätöksellä, jos katsotaan, että nostajan tai tämän huoltajan käytös on tarpeeksi vakava, jotta se oikeuttaa mieluummin välittömään kilpailusta poistamiseen kuin viralliseen varoitukseen. Pettymyksiä kannattaa oppia hallitsemaan. Niitä, kun itse kunkin elämässä tulee vastaan.
Sen sijaan toinen tapaus lähenteli jo kurinpitotoimien käynnistämistä. Siinä nostajan kolmas penkkipunnerrusyritys hylättiin Juryn päätöksellä kyynärkulman vajavuuden takia. Tämän vuoksi nostajan kisa keskeytyi tähän nostoon. Seuraamuksena oli, että nostajan seurakaverit katsomosta ryntäsivät Juryn selän taakse vaatimaan noston hyväksymistä. Tähän Jury ei suostunut, mikä johti sekä Juryn että tuomareiden nimittelyyn. Tällainen ei saa suomalaisessa voimanostossa toistua.
Vastalauseen ja/tai valituksen tekemiseen on oikeus nostajalla itsellään sekä tämän huoltajalla. Katsomolla sitä oikeutta ei ole. Muistettava on myös se, että vastalauseet ja valitukset on esitettävä välittömästi asian, johon vedotaan, tapahtumisen jälkeen. Tässä tapauksessa nostaja lähetti liitolle sähköpostitse kipakkaa arvostelua tuomareiden pätevyydestä. Onneksi hän oikaisi asian ja pahoitteli sähköpostiaan seuraavana päivänä, kun oli itsekin suoratoistolähetyksen nauhoituksen katsottuaan todennut Juryn ratkaisun oikeaksi.
SM-kisoissa meillä on hyvät tuomarit niin osaamiseltaan kuin kokemukseltaan. Tuomarikin kehittyy tehtävässään nähtyään riittävän määrän nostoja uransa aikana. Sama lainalaisuus pätee urheilijaan, joka myös harjoitellessaan tekee nostoja toistoina. Juryssä meillä lähtökohtaisesti on aina kolme kansainvälistä I luokan tuomaria, jotka ovat urallaan tuominneet lukemattoman määrän nostoja. Tuomareiden koulutus- ja koejärjestelmä perustuu kirjallisesti mitattavaan sääntötuntemukseen sekä käytännön näyttökokeena annettavaan pätevyysluokitukseen niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.
Tuomareiden ja Juryn jäsenten tehtävä on palvelutehtävä. Meidän tehtävänä on varmistaa se, että nostot tapahtuvat sääntöjen mukaisesti. Näin taataan urheilijoiden kesken yhdenvertainen ja reilu kilpailuasetelma. Lisäksi SM-kisoissa meillä on sellainen tuomarilinja, joka takaa sen, että SM-kisoissa nostettu hyväksytty nosto on myös kansainvälisessä kilpailussa hyväksytty nosto. Jury näkee meillä noston livenä ja tuomarit tuomitsevat sen näkemänsä perusteella. Tuomareiden hajaäänituomioita Jury voi muuttaa äärimmäisissä tapauksissa, kun tuomitsemisessa on sattunut ilmiselvä tai räikeä virhe voi Jury ottaa käsiteltäväkseen tuomareiden 2-1 hajaäänituomion. Jury näkee noston lisäksi suoratoistosta, jossa on 30 sekunnin lähetysviive. Suoratoistoon sisältyy lisäksi kaksi uusintaa. Jury näkee noston siten neljä kertaa. Mutta Juryn on annettava tehdä työnsä rauhassa ilman häiriöitä ja ylimääräisiä toimijoita. Tämän vuoksi vastalauseen voivat tehdä vain nostaja itse ja/tai tämän huoltaja omasta nostostaan, ei enää vuoden 2024 alusta lukien toisen kilpailijan suorituksesta. Tässä on nyt meillä ryhtiliikkeen paikka, niin liiton kuin seurojenkin toimijoilla. Myös kilpailupaikan järjestelyissä tulee kiinnittää huomiota siihen, että kilpailualueen ja katsomon välille vedetään naru-, nauha- tms., joka selkeästi rajaa ne toisistaan.
Jatketaan siis yhdessä tällä hyvällä tiellä missä olemme liittona, jäsenseuroina sekä nostajat ja lajiharrastajat tärkeimmässä roolissa.
Tero Hyttinen
puheenjohtaja