Paravoimanoston SM-kilpailut 2024

(Ylhäällä kuvassa Janne Piipponen valmistautumassa 185 kg nostoon)

Teksti: Markus Pirttioja ja Nelli Kinnunen (Suomen Paravoimailijat). Kuvat: Jasmin Koskinen (Suomen Paralympiakomitea).

 

Lauantaina 20.1.2024 liikuntakeskus Pajulahdessa kilpailtiin paravoimanoston Suomen mestaruudesta. Paravoimanosto on kasvussa Suomessa, ja se näkyi myös SM-kisoissa. Vuosi sitten kisoissa oli viisi osallistujaa, mutta tänä vuonna paikalla oli jopa 13 kilpailijaa. Heistä peräti kahdeksan oli ensikertalaisia. Kisat kiinnostivat kaikenikäisiä; nuorin osallistuja oli 16-vuotias, kun taas vanhin oli 72. Suomen Paravoimailijoita kisoissa edusti kahdeksan nostajaa.

Erityisesti naisten paravoimanostossa on ollut niukasti kilpailijoita viime vuosina Suomessa. Tänä vuonna valtaosa kilpailijoista oli poikkeuksellisesti naisia, ja kisoissa asetettiinkin ensimmäiset viralliset Suomen ennätykset naisten painoluokissa -41 kg, -67 kg, -73 kg sekä -86 kg. Lisäksi alle 50 kiloisten sarjassa rikottiin aiempi ennätys.

Päivän parhaan nostajan tittelin ja Raimo Aalto -palkinnon sai Janne Piipponen 185 kg nostolla miesten -97 kg sarjassa. Raimo Aalto -palkinto on annettu vuodesta 2022 lähtien SM-kisoissa korkeimmat Wilks-pisteet saavuttaneelle nostajalle. Piipponen voitti palkinnon nyt toistamiseen (2022 & 2024). Vuonna 2023 palkinnon sai Harri Kauppila. Kauppila kilpailee helmi-maaliskuun taitteessa Dubaissa järjestettävässä World Cup -kilpailussa, joka on osa paralympiapolkua. SM-kisoissa Kauppilan paras nosto oli 165 kg -88 kg sarjassa. Miesten puolella ei tänä vuonna rikottu Suomen ennätyksiä.

 

Ensi kertaa kilpaillut Terhi Laaksonen kisan jälkeen

 

Mitä on paravoimanosto?

Paravoimanosto on vammaisille urheilijoille suunnattu kesäparalympialaji, jossa kilpaillaan parapenkkipunnerruksessa. Perinteisestä penkkipunnerruksesta parapenkki eroaa siten, että nostajan koko vartalo jalat mukaan lukien on penkin päällä.

Kansainvälisellä tasolla paravoimanostossa kilpaillessa urheilijalla tulee olla soveltuva ja riittävä vammaluokitus, mutta SM-kisassa tätä ei vaadita. Jos sinulla on jokin vamma tai olet esimerkiksi saanut elinsiirteen voit osallistua paravoimanostokilpailuihin Suomessa. Suomen Paravoimailijoiden seuratoimintaan ovat tervetulleita kaikki!

Lisätietoja https://www.paravoimailijat.fi/. Paravoimailijat tavoitat sähköpostitse info@paravoimailijat.fi sekä Instagramissa @paravoimailijat.

Tulokset