Varustevoimanoston SM-kilpailut 6.-7.1.2024 Vuokatti

Teksti: Ville Niskanen. Kuvat: Ville Niskanen, Heikki Orasmaa, Joni Niskanen ja Tero Hyttinen.

Sotkamon Visa toimi SM-kilpailujärjestäjänä jo neljättätoista kertaa, kun uusi kisavuosi startattiin Vuokatissa varustevoimanoston SM-kilpailuilla. Kilpailujen suunnittelutyö aloitettiin kuitenkin hyvissä ajoin jo edellisvuoden puolella. Jo alusta alkaen oli selvää, että kilpailut järjestettäisiin Vuokatin urheilutalolla, joka palveli onnistuneesti kisapaikkana myös vuoden 2016 klassisen voimanoston SM-kilpailuissa. Kisapaikka rakennettiinkin lähtökohtaisesti samalla formaatilla kuin reilut seitsemän vuotta aiemmin. Kisalava nostettiin jälleen yleisöystävällisesti 80 sentin korkeuteen. Taustaseinää levennettiin vähän joka suuntaan ja 50 neliömetrin kokoisena se loi kilpailulavaan hyvin vaikuttavan ja immersiivisen kokemuksen.

 

Kilpailulava rakennettiin jo viikko ennen h-hetkeä

 

Kilpailupaikan näyttävän ilmeen lisäksi paukkuja laitettiin myös ennakkomarkkinointiin. Mainosjulisteita levitettiin ympäri Sotkamoa ja Vuokattia, minkä lisäksi kisamainokset pyörivät led-mainostauluissa niin Vuokatissa kuin Sotkamon torillakin. Myös sosiaalisen median kanavia pyrittiin hyödyntämään kilpailuiden tunnettuuden lisäämiseksi. Onnistuttiinpa pääsemään läpi myös perinteisessä mediassa, kun ennakkotiedotteeseen tarttuivat merkittävimmät paikallismediat: Yle Kajaani, Kainuun Sanomat ja Sotkamo-lehti. Kunnanjohtajakin äimisteli kilpailuiden näkyvyyttä avajaispuheessaan. Oli kieltämättä mielenkiintoinen kokemus osallistua Ylen radio- ja videohaastatteluun ex tempore pari päivää ennen kisoja.

Voimailun Formula 1 -viikonloppu pärähti käyntiin lauantaiaamuna yli 60- ja 70-vuotiaiden sarjoilla. Kajaanin Kuohun Antero Juntunen kilpaili ensimmäistä kertaa M4-ikäluokassa ja tykitti saman tien Suomen ennätykset uusiksi niin jalkakyykkyyn kuin maastanostoonkin. Juntunen dominoi myös ikäluokan parhaaksi selkeällä vajaan viiden IPF GL -pisteen erolla Äänekosken Huiman Mauri Hyrkkääseen. M3-ikäluokan 120-kiloisissa Etelä-Suomen Voimanostajien Tapani Laitala ja Kiuruveden Urheilijoiden Juha Makkonen rikkoivat ennätyksiä vuorotellen: Laitala jalkakyykyssä ja Makkonen penkkipunnerruksessa. Taistelu ikäluokan parhaan nostajan palkinnosta käytiin kuitenkin tämän kaksikon ulkopuolella, isäntäseuran Jari Niskasen ja Muuramen Yrityksen Harri Hagforsin välillä. Palkinto jäi lopulta Sotkamoon vain 0,15 pisteen erolla, allekirjoittaneen tehtyä tarvittavat laskelmat ja Niskasen onnistuttua viimeisessä maastanostossaan.

 

Antero Juntunen oli M4-ikäluokan valtias

 

Juniorien kilpailussa ei ennätyksiä nähty ja myös mitalikamppailut jäivät puuttumaan. Vasta 14-vuotias Pomarkun Pyryä edustava Essi Närvä palkittiin subjuniorinaisten parhaana 0,7 pisteen erolla Äänekosken Voimailijoiden Emma Honkoseen. Juniorinaisissa Raution Kisailijoiden Eerika Palosaarella ja Kiuruveden Urheilijoiden Siiri Tossavaisella eroa oli Palosaaren eduksi reilu kymmenes enemmän. Subjuniorimiesten paras oli Keminmaan Kuohun Jesse Korpi ja juniorimiesten paras Pomarkun Pyryyn siirtynyt Hermanni Järvenpää – vain 0,12 pisteen erolla Äänekosken Huiman Thomas Salahubiin.

Viikonlopun ärhäkimmät kaarat eli avoin ikäluokka siirrettiin ”prime timeen” eli lauantai-iltaan. Hessu ”40 vuotta SM-kisakuulutusta” Orasmaa siirtyi samalla ansaitusti varikolle ja pilttuusta kuuluttamoon kaivettiin Jouni ”Marjatanpolun Mertaranta” Kvist. Oulun Power Teamin Sofia Räihä punnersi penkiltä uuden juniorien SE:n ja oli myös lopulta kilpailujen pisteissä paras naisnostaja. Team LIKE:n Janika Silvennoinen rikkoi Anni Vuohijoen nimissä olleen liki 13 vuotta vanhan Suomen ennätyksen maastanostossa ja kapusi lopulta vain 12 kilon päähän mestari Räihästä.

Varustevoimanostomeemeillä Instagramissa ja TikTokissa ilahduttava VoimaEetu Kumpulainen lunasti parhaan miesnostajan palkinnon rikkoen Tuomas Nikkilän 10 vuotta vanhan Suomen ennätyksen penkkipunnerruksessa ja Antti Savolaisen nimissä olleen SE:n yhteistuloksessa. Nordic Powerin Tomi Määttä ja Outokummun Vesan Jari Saario parantelivat omissa nimissään jo olleita Suomen ennätyksiä: Määttä jalkakyykyssä ja yhteistuloksessa ja Saario maastanostossa.

 

Janika Silvennoinen rikkoi historiallisen Suomen ennätyksen

 

Sunnuntain osalta kilpailut tiivistyivät lopulta yhteen kisaan. M2-ikäluokassa Tampereen Voimanostajien Sanna Joutsela pisti Suomen ennätyksiä uusiksi liukuhihnalta niin jalkakyykkyyn, penkkipunnerrukseen, maastanostoon kuin yhteistulokseenkin. Ikäluokan parhaan naisnostajan palkinnosta järjestettiinkin seuranväliset kilpailut – Nina Honka taipui Joutselalle lopulta vain 0,15 pisteen erolla. Hongalle kuitenkin lohdutuspalkinnoksi mukaan myös aimo läjä Suomen ennätyksiä: penkkipunnerrus, maastanosto ja yhteistulos. Ikäluokan parhaaksi miesnostajaksi Etelä-Suomen Voimanostajien Petteri Nousiaisen ja Elimäen Vauhdin Vesa Hartikaisen välillä eroa oli minimaaliset 0,05 pistettä. M1-ikäluokan parhaaksi miesnostajaksi palkittiin Tammelan Ryskeen Janne Hakala.

 

Nina Honka tarvitsi varmistajaa myös maastanostossa

 

SM-kilpailujen tuoksinassa nähtiin palkintojenjaon lisäksi muitakin muistamisia. Pitkän linjan voimailupariskunta Helena ja Jouni Kvist kutsuttiin Sotkamon Visan Hall of Fameen viidentenä ja kuudentena jäsenenä. Myös Sotkamon Visan vuoden 2023 parhaiden valinnat julkistettiin: vuoden talkoolainen Milla-Riina Turunen, vuoden juniori Tony Kilponen ja vuoden urheilija Emilia Haataja. Sotkamon Visa onnittelee!

 

Helena ja Jouni Kvist: yli 20 SM-mitalia ja mittaamaton määrä seuratyötä

 

Viikonlopun kilpailullinen anti oli vähäisen osanottajamäärän vuoksi liki olematon. Kilpailuihin ilmoittautuneiden määrä 71 oli kaikkien aikojen pienin, häviten jopa koronavuodelle 2021. Poisjääntien vuoksi lopullinen osanottajamäärä romahti vain 62 nostajaan. Jotain ratkaisuja on keksittävä, koska ei voi olla niin, että kilpailujen jokainen osallistuja saa SM-mitalin tuloksen saatuaan. Kisojen mielenkiintoisimmat mittelöt nähtiinkin näissä kisoissa ikäluokan parhaiden nostajien palkinnoista IPF GL -pisteillä mitattuna. Kenties myös SM-mitalit voisi jakaa IPF GL -pisteillä ikäluokan kesken, mikäli osanottajamäärä jää riittävän pieneksi?

 

Sanna Joutsela ja Janne Hakala palkittiin ikäluokkiensa parhaina

 

Näin on jälleen yksi SM-urakka saatu päätökseen. Kiitos kaikille kilpailuihin osallistuneille – niin nostajille, huoltajille, toimitsijoille, yhteistyökumppaneille kuin talkoolaisillekin – Te teitte tästä tapahtuman. Sotkamo hiljenee mutta vain hetkeksi – kesällä punnerretaan taas Rantapenkkareissa, satoi tai paistoi.

 

Tulokset

Anni Arvajan tunnelmia SM-kilpailuista:

@anninshow

Varustevoimanoston SM-kisoissa toimitsijana ja huoltajana! #voimanosto #sotkamo #smkisat @Suomen Voimanostoliitto

♬ alkuperäinen ääni – Annivibes