Klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailut 19.-21.1.2024 Pornainen

Teksti: Kaj Mattila. Kuvat: Päivi Ristolainen.

19.-21.1.2024 Pornaisten yhtenäiskoululle kerääntyi pitkälti yli 300 voimakasta penkkipunnertajaa kisaamaan arvokisojen maajoukkuepaikoista ja SM-mitaleista. Kisojen valmistelut olivat edenneet mukavasti ja pientä yllätystäkin kisaan olimme saamassa. Paikallinen yhtye Deceptor tuli esiintymään kisapaikalle ja tämä olikin yleisön reaktiot nähden tervetullutta. Hieman erilaista meininkiä oli siis luvassa Pornaisten tapahtumassa. Pornainen on 5 000 asukkaan pieni kunta Helsingin läheisyydessä, jossa on rauhallista asustaa.

Perjantain kisapäivän aloittivat mastersnostajat, aika-ajoin kuullaan ettei mastersnostajia huomioida mitenkään, tällä kertaa tämä ei pitänyt paikkaansa. Kaikki mitalistit palkittiin mitalien lisäksi Perskindol -linimentti pakkauksin. Tämä näytti olevan melko iloinen yllätys mitalisteille. Avajaisjuhlallisuudet pidettiin ensimmäisen kisaosion jälkeen. Avajaispuheen piti kilpailunjohtaja Kaj Mattila ja samalla huomioitiin Johan Westerbergin 40 vuotta kestänyttä kansainvälistä tuomariuraa liiton viirillä. Tämän jälkeen paikallinen kuntosalikerho lauloi erittäin mallikkaasti Maamme-laulun. Tämän jälkeen kisat jatkuivat ilman minkäänlaista ongelmaa. SE-tuloksia tehtiin kisoissa jokaisena päivänä. Kisapäivän päätteeksi kisaorganisaatio siivosi ja valmisteli kisa-areenan seuraavan päivän mittelöihin.

 

Johan Westerberg ja Kaj Mattila

 

Lauantaina mitalitaisto jatkui yhtä tuimana kuin perjantainakin. Kisan aikana pientä ”sekavuutta” aiheutti IPF/SVNL:n sääntöjen tulkinta. IPF:n säännöt oli päivitetty juuri vuoden alussa ja meidän suomennos oli tehty hieman aiemmin, jo 2023 vuoden lopussa tehdyistä päivityksistä. Kisassa noudatettiin IPF:n sääntöjä kuten kuuluukin ja tämä aiheutti pientä epätietoisuutta. Kisan jälkeen asia on käyty läpi ja IPF:n säännöt ovat yhteneväiset SVNL:n suomennoksen kanssa jälleen.

Lauantain juniorien kisoista voisi nostaa esille Anton Nykäsen, joka lienee maamme lupaavin penkkipunnertaja tällä hetkellä. Lupaavia junioreita löytyy maastamme kyllä muitakin, joten lajin tulevaisuus on turvattu. Craft palkitsi pisteissä parhaat juniorit tavarapalkinnoin. Tiukkoja taistoja mestaruuksista oli pitkin päivää joten yleisölle oli tarjolla laadukasta voimailua pakkaspäivän ratoksi. Liiton TikTok-live oli myös viikonlopun aikana erittäin suosittu, parhaina hetkinä 30 000 seuraajan raja alkoi lähestyä.

Sunnuntaina oli sitten avoimen luokan mitalit jaossa, ja siellä olikin muutama erittäin mielenkiintoinen kisa edessä. Naisten sarjan 76 kg kisa oli ennakkoon ehkä mielenkiintoisin, Mira Lahtinen oli Tartossa tehnyt uuden SE:n tähän sarjaan ja ennätyksen aiempi haltija Emmeth Salo tuli hakemaan sitä takaisin itselleen. Kisa alkoikin jännittävästi, mutta tällä kertaa Emmeth ei kyennyt haastamaan Miraa tässä kisassa. Mira kruunasi voittonsa 125,5 kg punnerruksella, jolla SE parani 0,5 kg.

Naisten 84+ kg sarjassa sitten pamahtikin kunnolla, Johanna Laitinen teki huikean SE-tuloksen 145 kg, jolla nousi myös kaikkien aikojen IPF GL -pisteissä naisten parhaaksi. Huima tulos huomioitiin myös HS, IS ja IL lehtien verkkojulkaisuissa. Hienoa Johanna, 150 kg rikkoutunee myös lähiaikoina.

 

Johanna Laitinen valmistautuu 145 kg nostoon

 

Miesten puolella 74 kg sarjassa olikin ikäjakauma melkoinen. Pronssia Erkki Rajalalle, joka aiemmin perjantaina kilpaili M3-ikäluokassa, hopeaa Jani Haapamäelle, joka on myös masters ikäinen. Janille luovutettiin kisassa vuoden 2023 liiton Mastersnostajan diplomi. Tämän sarjan kuninkaaksi nosti Anton Nykänen, joka vastaavasti on vielä juniori-ikäinen. Tässä sarjassa kilpaillut Erkki Rajala sai juontajan erikoispalkinnon Heikki Orasmaalta.

 

Sarjan 74 kg mitalistit Jani Haapamäki, Anton Nykänen, Erkki Rajala ja kuuluttaja Heikki Orasmaa

 

Sarjassa 105 kg Joni Tajakan rutiini oli liikaa muille. Sarjassa 120 kg aiempien vuosien mestari Simo Sistonen joutuikin tiukkaan paikkaan tällä kertaa. Jalkansa klassisen voimanoston SM-kisoissa loukannut Antti Kriikkula oli selkeästi keskittynyt penkkitreeneihin toipumisaikana ja tällä kertaa mestaruus Antille. Simolle toki lauantailta M1-luokan mestaruus joka lohduttanee Simoa. Tässä sarjassa pientä polemiikkia aiheutti taktikointi viimeisellä kierroksella. Tämäkin asia saatiin lopulta selvitettyä.

Päivän päätti sarjan 120+ kg taistelu, jossa Robert ”Bobben” Gleisner ja Antti Tommila ottivat yhteen ja kisa olikin äärettömän tasainen. Kisa ratkesi kisan viimeiseen nostoon, jossa Bobben sai 240 kg punnerruksella kauan kaivatun Suomen mestaruuden itselleen.

 

Robert Gleisner voitti miesten sarjan 120+ kg tuloksella 240 kg

 

Näin oli kisat käyty ja viikonloppu vietetty vahvatassujen karkeloissa. Viikonlopun aikana huokui rento fiilis ja kannustava ilmapiiri sai nostajat ylittämään oman tasonsa. Järjestävä seura haluaa kiittää kaikkia tukijoita ja ennen kaikkea Pornaisten kuntaa, jonka tuki mahdollisti tapahtuman järjestämisen. Kilpailunjohtajana haluan kiittää aivan upeaa talkootiimiä, joka toimi täydellisesti koko viikonlopun.

Perskindol, Craft, Diablo nutrition ja Pornaisten kunta tukivat kaikki omilla tavoillaan kisan järjestelyä ja kiitos siitä heille kaikille. Pornainen vaikenee hetkeksi, mutta valmistautuu jo vuoden 2025 WEC-kisaan johon toivotamme urheilijat tervetulleeksi!

Tulokset

Päivi Ristolaisen kuvia kilpailuista: perjantai, lauantai, sunnuntai naiset ja sunnuntai miehet

Juha Erälaukon kuvia kilpailuista

Johanna Laitisen ennätysnosto: