Kuvat: Janne Ylimys, Antti Savolainen ja Vesa Korhonen
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Olen Hokkasen Timo, 44-vuotias kehityspäällikkö. Olen urani jo lopettanut voimanostaja ja penkkipunnertaja. Lopetuspäätös on voimassa vähintään M2-ikäluokkaan asti. Olen myös ollut ja olen edelleen iso voimanostofani.
Edustin pitkän urani Huittisten Voimailijoissa, mutta urani alkuvaiheissa olen edustanut myös Punkalaitumen Jyryä ja Keikyän Yritystä.
Paras yhteistulokseni klassisessa voimanostossa on 801,5 kg. Paras penkkipunnerrustulokseni on 245 kg klassisessa ja 295 kg paidalla. Tuo 245 kg on edelleen voimassa oleva SE. Ennätykset on kuitenkin tehty rikottaviksi. Lähimpänä ovat käyneet Kriikkulan Antti ja Sistosen Simo. Henkilökohtaisiksi ennätyksikseni voitaneen laskea myös kaksi maailmanmestaruutta penkkipunnerruksessa ja pari muutakin vähemmän kiiltävää mitalia.
Uskoisin omaavani myös Suomen ennätyksen aiheessa pienimmällä maastanostotuloksella, jolla on ylitetty 800 kilon yhteistulos. Voitaneen siis sanoa, että olin kohtuullinen voimanostaja ja aika hyvä penkkipunnertaja.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Asuin nuoruuteni Punkalaitumella ja siellä ei 90-luvun alkupuolella ollut liikaa harrastusmahdollisuuksia. Ajauduin muiden mukana salille, kun olin noin 13-vuotias. Ensimmäisenähän piti koittaa, että paljonko sieltä penkistä tulee. Ikävä kyllä en muista mitä sain, mutta mieleen on jäänyt se, ettei 60 kg tullut. Siihen aikaan Punkalaitumella oli voimanostotoiminta suhteellisen vireää ja ensimmäiset kisat kävin -94 tai -95.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Minua on aina kiehtonut puhdas voima ja fyysisten rajojensa ylittäminen. Voimanostossa nuo yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Tanko käsissä tai selässä on melko armoton mittari. Se kyllä kertoo, että onko asioita tehty oikein, eikä juuri välitä tekosyistä tai sen paremmin oikeistakaan syistä. Joko sen kanssa nöyrtyy tai sitten onnistuu, rauta ei kuuntele.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Luen ja kuuntelen melko paljon kirjoja. Pidän kovasti skuutteilusta kesäisin.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Olen päässyt treenaamaan suurimman osan henkilöistä kanssa, keiden kanssa olen halunnutkin. Parhaat muistot taitavat olla vierailuista Fredrik Smulterin luokse Maalahteen. Yhtään väheksymättä heitä, joiden kanssa treenasin säännöllisesti. Suomelan veljekset ja Kulmalan Matias, näin pari mainitakseni. Ilman heidän tukeaan ja apuaan en olisi päässyt niin pitkälle, kuin pääsin.
Ove Lehto oli ja on minulle lähestulkoon idolin asemassa, mutta vaikka emme valitettavasti koskaan treenanneet yhdessä. Sen sijaan pääsin hänen kanssaan nauttimaan samoista kilpailuista ja seurasta useammankin kerran.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
On ihan mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan voimanosto kehittyy. Mielestäni oli jo aikakin ottaa käyttöön suuremmissa kilpailuissa tuo “prime time” tai toisin sanoen supistettu A-ryhmä, mikä lisää katsojan näkökulmasta voimanoston katsojaystävällisyyttä ja varmaan osaltaan nostaa lajin mielenkiintoa senkin vuoksi.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Haluaisin ottaa kantaa tähän penkkipunnerruksen syvyyssääntöön. Totta on se, että jotain piti tehdä kahden senttimetrin nostomatkoille, mutta nyt tehty sääntöratkaisu on vähintäänkin kyseenalainen ja aikaan on saatu uusi ”mahanosto”.
Olen liian usein kuullut kisan jälkeen sanottavan, että ”kisan linja oli tämänlainen”. Ei pitäisi olla mitään linjaa, vaan selkeät säännöt. Nostajan pitää, luonnollisesti, tietää kilpailun ja nostomuotojen säännöt. Sen sijaan kilpailijan ei pitäisi joutua tulkitsemaan yksittäisen kisan tuomarilinjaa kesken kilpailun. Viisasten kiveä en omista tähänkään asiaan, mutta mielestäni olisi syytä harkita tekniikkaa lisää tuomareiden tueksi. Voimanostoa huomattavasti konservatiivisemmat lajit kuten tennis ja jalkapallo ovat tämän edessä taipuneet.
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Varsin ilahduttavaa on ollut nähdä, miten paljon uusia lupauksia Suomesta on tullut ja on varmasti tulossa, vaikka laji ja taso kasvaa maailmalla valtavasti ja Suomesta saa jo enemmän ammattitaitoista valmennusta verrattuna aikaan, jolloin itse aloitin. Lopetan terveiset kliseeseen, ettei voima tartu kuin pitkäjänteisellä treenaamisella, jos haluaa menestyä. Potentiaalit on tehty venytettäväksi!