Kuvat: NFE Powerlifting Challenge / Janne Ylimys
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?
Olen Leena Saastamoinen, 33-vuotias aktiivisesti kilpaileva voimanostaja Iisalmesta. Lapsuuteni asuin Lapinlahden Nerkoolla ja harrastin nuorena monipuolisesti liikuntaa ja eri urheilulajeja.
Ammatiltani olen koulunkäynnin- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja ja työskentelen Iisalmen alakoulussa ykkös- ja kakkosluokkalaisten parissa. Aloitin itse voimanostoharrastamisen vuonna 2016 ja samana vuonna aloitin myös kilpailemisen. Alusta asti olen edustanut Kiuruveden Urheilijoita, sekä valmentajana on toiminut koko urheilu-uran ajan nykyinen aviomieheni. Tällä hetkellä toimin myös KiurU:n voimailujaoston sihteerinä. Olemme seuratyönä ohjanneet mieheni kanssa Iisalmen nuorille noin puoli vuotta kerrallaan kestävää punttikoulua muutamaan otteeseen ja viime syksystä lähtien olemme toteuttaneet Suomen harrastamisen mallia yläkoululaisille IHMe-harkkakerhon muodossa.
Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Päälajini on klassinen voimanosto, jossa ennätykseni ovat: jalkakyykky 175 kg, penkkipunnerrus 120 kg, maastanosto 195 kg ja yhteistulos 482,5 kg.
Koen ja uskon, että pystyn tuloksien osalta vielä huomattavasti kovempaan yhteistulokseen. Viime vuonna klassisen voimanoston SM-kilpailun kuntohuipun pilasi keuhkoputkentulehdus, jonka sairastin kaksi viikkoa ennen kilpailua. Nimissäni on ”jäädytetty” naisten 72 kg sarjan klassisen voimanoston yhteistulos 475 kg. Voitin vuonna 2020 Nordic Fitness Expo -viikonlopun yhteydessä pidetyn NFE Powerlifting Challenge -kutsukilpailun naisten sarjan, jossa kilpaili sen hetken parhaita voimanostajia eri painoluokista. Suomen Voimanostoliitto valitsi minut vuonna 2020 parhaaksi naisvoimanostajaksi ja samana vuonna Suomen Urheilutoimittajainliitto valitsi minut Suomen parhaaksi voimanostajaksi.
Sivulajinani kilpailen myös klassisessa- ja varustepenkkipunnerruksessa. Nimissäni on viime vuodelta naisten varustepenkkipunnerruksen 84 kg sarjan Suomen ennätystulos 167,5 kg.
Viime vuoden osalta olin varustepenkkipunnerruksessa pisteissä paras kaikki naisten ikä- ja painoluokat huomioiden, sekä kaikkien aikojen 3. paras. Kilpaurani aikana minulle on kertynyt useita SM-mitaleja yllä mainituissa lajeissa ja klassisen voimanoston EM-kilpailun lajipronssi penkkipunnerruksessa vuodelta 2021.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Aloin käymään kuntosalilla vuonna 2014, koska halusin kohottaa hyvinvointiani ja kun olin harjoitellut laitteilla muutaman kuukauden, niin aloin treenaamaan vapailla painoilla. Sitten koin tarvitsevani valmennusta ja hakeuduin naapurikunnan seuraan Kiuruveden Urheilijoihin ja aloin treenaamaan tavoitteellisesti voimanostoa. Tulosten kehittyessä nopeasti ja valmentajan houkuttelun myötä alkoi kytemään kipinä kilpailemiselle ja pian löysinkin itseni kisalavalta!
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Voimanostossa on parasta, kun keho vahvistuu ja järkevän sekä pitkäjänteisen harjoittelun myötä tulokset kohenevat. Tähtäimessä olevat kilpailut luovat harjoittelulle suuremman motivaation, lisäksi tulevat kilpailut tuovat harjoittelukauden arkeen mukavan rytmin työn, harrastuksen ja vapaa-ajan välille. Minua on aina kiehtonut fyysinen voima ja tässä lajissa kiinnostaa se, että kuinka ylös voin nostaa oman maksimivoimatasoni ja missä painoluokassa kilpailen. Onnistuminen ja itsensä ylittäminen luo äärettömän hyvän tunteen ja siitä saa hyvän draivin tuleviin treeneihin, vastaavasti mahdollisista vastoinkäymisistä pitää ottaa opiksi, ne täytyy purkaa ja käsitellä. Tämän jälkeen ja sisäistämisen kautta ne usein kasvattavat sisäistä urheilijaa.
Vuosien varrella ja kilpaurheilun myötä olen alkanut kiinnittämään huomiota enemmän palautumiseen, puhtaaseen ravintoon ja omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luonteeltani olen erittäin kilpailuhenkinen, mutta varsinkin uran alkuvuosina jännitin kisalavalla suunnattomasti – joten samalla nautin ja pelkäsin kisaamista. Nykyään jännittäminen on jäänyt vähemmälle ja pystyn keskittymään paremmin itse kilpailutilanteeseen ja nauttimaan nostamisesta. Valmennan itsekin muutamaa henkilöä voimaharjoittelun osalta ja suoritin muutama vuosi sitten Suomen Voimanostoliiton lajiohjaajakoulutuksen
(TASO I).
Järjestämme myös muutaman kerran vuodessa jäsentenvälisiä kilpailuja, joissa seuran jäsenet pääsevät kilpailemaan matalalla kynnyksellä.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Vapaa-ajallani lenkkeilen, mutta pyrin kumminkin lepäämään mahdollisimman paljon ja varmistamaan myös arkena 8-9 tunnin yöunet. Lapsemme harrastavat voimanoston lisäksi monipuolisesti liikuntaa, joten sen mahdollistaminen vie myös osan aikaa arki-illoistani.
Viikonloppuisin käytämme aikaa hyvän ruoan valmistamiseen, yhdessä oloon ja elokuvien tai sarjojen katsomiseen. Ihan parasta on, jos ehdin ottaa viikonloppuna päiväunet!
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Salilla viihdyn parhaiten aviomieheni, sekä lapsiemme kanssa. Koska ainakin tällä hetkellä koko perheemme harrastaa voimanostoa ja viikonlopun yhteiset perhetreenit tuovat arkeen iloisia liikunnallisia hetkiä! Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olemme mieheni kanssa todella paljon saman henkisiä, harrastamme molemmat voimanostoa, joten ymmärrämme luonnostaan mitä kilpaurheilu vaatii.
Pääsääntöisesti pyrin keskittymään salilla ollessani treenaamiseen ja koska vietän siellä aikaa neljänä – kuutena päivänä viikossa, haluan käyttää sen ajan mahdollisimman tehokkaasti harjoittelemiseen.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Tähän ei tule varsinaisesti mitään nyt mieleen, mutta klassisessa voimanostossa varustekehitys alkaa mielestäni mennä liian pitkälle esimerkiksi polvenlämmittimien osalta.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Tämän vuoden tavoitteet voimanostossa? Tavoitteeni on tälle vuodelle rikkoa 500 kilon yhteistulos klassisessa voimanostossa.
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Pysykäähän terveenä, muistakaa syödä ja levätä hyvin.
Nautitaan pidentyvistä päivistä ja kevään lähenemisestä!