Kuvat: White Lights Media, EPF ja Kaj:n arkisto
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Kaj Mattila, tulen Pornaisista vaikka olenkin syntynyt Sipoossa. Toimin liittotasolla Suomen Voimanostoliiton varapuheenjohtajana sekä päävalmentajana. Seuratasolla toimin Etelä-Suomen Voimanostajien puheenjohtajana. Seuratoiminnassa olen muutamassa eri seurassa toiminut aikanani. Olen lajin parissa ollut 1990-luvun alusta asti. Päivätyönä toimin palvelupäällikkönä kiinteistöhuollon parissa. Ennätykset klassisessa voimanostossa (242,5-160-250) 642,5 kg sarjaan 120 kg, jossa tällä hetkellä kilpailen. Varustevoimanostossa (300-247,5-255) 767,5 kg sarjaan 120 kg. Klassinen ennätys tehty M50-ikäluokassa, varustepuolella M40-ikäluokassa lukuun ottamatta penkkiä, joka on syntynyt M50-ikäluokassa. Toki tavoitteena on näitä ennätyksiä vielä muokata tulevina vuosina.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Voimailun pariin olen päässyt 1980-luvun lopulla, kun Pornaisiin avautui ensimmäinen kuntosali silloisen yläasteen laajennuksen mukana. Siellä aloitimme perusharjoittelun penkki-hauis tyyliin, kunnes 1990-luvun alussa löysimme serkkuni kanssa lajin voimamiesurheilun lisäksi. Voimamiesurheilu pysyi mukana vielä vuoteen 1995 saakka, jolloin voimanosto sai yliotteen.
Painonnosto oli myös mukana jossain vaiheessa elämääni, mutta voimanosto on ollut aina mukana siitä asti, kun sen harjoittelun aloitin. Kestävyysurheilu on myös saanut muutamana vuonna pientä otetta, mutta voimanosto on pitänyt otteessaan. Lajin pariin tosiaan serkun kanssa pääsimme silloisen kuntosalin valvojan kautta, hän harrasti lajia kehonrakennuksen ohessa ja sai meidät kiinnostumaan voimanostosta. Ensimmäinen kisa oli vuonna 1991 Tapanilan Erän kansallisissa kisoissa, siellä silloisia lajilegendoja oli paikalla useita. Veijo Mustonen, Jari Sjöman ja kuuluttajana Arto Hannolin, johon olin jo tutustunut hänen silloisen työnsä ansiosta, Stadin vahvin pullakuski toimi silloin Fazerin leipäkuljettajana ja hänen alueensa laitamilla sijaitsi Pornainen.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Lajissa kiehtoo suurten rautojen liikuttaminen ja itsensä sekä muiden kehittäminen, joka vaatii kärsivällisyyttä, malttia ja päättäväisyyttä. Menestyäkseen pitää olla tosiaan pää mukana tekemisessä, kiirehtimällä ei lajissa pärjää. Pohjaa pitää tehdä pyramidin malliin eli leveä/laaja pohja, johon rakennetaan vahva urheilija. Pikavauhdilla pyramidi rakentuu väärinpäin ja kaatuu siten erittäin helposti. Määrätietoisesti tehty pohjatyö kantaa pitkälle ja lajiin sopii ”hitaasti kiiruhtaminen”. Määrätyllä tavalla parasta on lajin parissa olevat ihmiset, jotka tukevat toisiaan kisapaikalla. Osaltaan voi myös sanoa kiinnostuksen liittyvän siihen, että vanhempikin voi kehittyä vielä, eli laji sopii myös aikuisiässä oleville. Nuoret sekä aikuiset mahtuvat lajiin hienosti. Myös siinä, että lajissa kaksi eri ”haaraa”: klassinen ja varuste kiehtoo. Itse olen enemmän kiinnostunut varustepuolesta sen haasteellisuuden johdosta. Siinä myös itsellä ollut selkeästi parempi tulostasokin.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Vapaa-aika, no sekin sujuu melko lailla voimanoston parissa. Teen seuratyönä kaikenlaista, ohjaan nuoria ja aikuisia. Valmistelen kisoja, valmennan liki kahtakymmentä voimanostajaa ja ohessa muutamia muiden lajien harrastajiakin. Voisi varmaan sanoa, että vapaa-aika menee melko lailla lajin parissa sekin. Asun omakotitalossa, joten sen ylläpitokin vaatii oman aikansa, nautin suuresti talven linkotöistä sekä kesän ruohikon ajamisesta. Toki ihmismielen toiminta kiinnostaa valtavasti ja tähän aiheeseen pyrin paneutumaan, kun löytyy aikaa. Kesämökillä oleskelu myös kuuluu vapaa-aikaan, toki sielläkin pitää salilla käydä. Hartolan legendaarinen hiihtomaja onkin tähän tarkoitukseen paras mahdollinen paikka.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Jaa, tämä onkin haastava kysymys. Yksi urani alun huippuja Ed Coan lienee yksi, jonka kanssa olisi mielenkiintoista harjoitella salilla. Suomalasista huipuista Ove Lehto, Kenneth Sandvikin kanssa olen saanut kunnian harjoitella hänen kotisalillaan. Ove tosiaan suomalaisista on se, jonka kanssa olisi mielenkiintoista tehdä yhteinen treeni.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Lajista on opittavaa vielä rutkasti, vaikka olen ollut mukana jo yli 30 vuotta, on vielä paljon opittavaa. Tämä henkinen puoli, jonka jo aiemmin mainitsin, on se johon mielestäni kaikkien pitäisi panostaa. Varmastikin fyysisen harjoittelun osaltakin on opittavaa, mutta henkisen voiman käyttö on se, johon kaipaan vieläkin lisää oppia. Tätä olen opiskellut kyllä koko urani ajan, mutta näkemykseni mukaan sieltä löytyy resursseja liki kaikilta parhaan mahdollisen suoritustason saavuttamiseksi.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Mikä on paras treeniohjelma, jolla kehittyy?
No, ei sellaista ole olemassa. Kaikki ovat yksilöitä ja yksi systeemi toimii toiselle eikä sitten toiselle. Älä kopioi kenenkään ohjelmaa, jos et tiedä mitä kaikilla eri liikkeillä ja kuormituksilla haetaan. Etsi itsellesi hyvä treeniporukka/valmentaja joiden/jonka kanssa varsinkin alkuun pääset yhdessä harjoittelemaan. Mikään ei korvaa alussa olevalle urheilijalle läsnä olevaa opastusta/valmennusta. Kun perusasiat ovat kunnossa voit sitten siirtyä muihin vaihtoehtoihin (etävalmennus/yksin harjoittelu).
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Pitäkää maltti mukana, treenatkaa kovaa. Harjoitelkaa aina sääntöjenmukaisia nostoja, jottei kisatilanteessa tule sitten yllätyksiä. Kysykää toisilta apua, jos joku mietityttää. Niin, some maailma on virtuaalimaailma, jonka tulkitseminen on haastavaa. Siellä on paljon hyvää, mutta sitäkin enemmän arveluttavaa sisältöä. Treenatkaa hyvässä porukassa, se tukee sosiaalista kanssakäymistä ja vahvistaa kaikkia, ”pakottaa” kaikki treenaamaan ahkerasti. Nähdään kisapaikoilla, tulkaa juttelemaan.