Ennakko Pornaisten klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailuihin 19.-21.1.2024

Teksti: Heikki Virtanen ja Kaj Mattila

Tulevana viikonloppuna kilpaillaan klassisen penkkipunnerruksen suomenmestaruuksista. Kilpailut järjestetään Pornaisissa, joka onkin suomalaiselle voimanostokansalle jo hyvin tuttu kilpailupaikkakunta. Onhan siellä järjestetty lajimme SM-kilpailuja jo vuodesta 2011 saakka ja nämä nyt järjestettävät ovat jo kahdeksannet. Joten voisi sanoa Pornaisten yhtenäiskoulun olevan jo perinteinen SM-kilpailujen pitopaikka. Ja onhan samassa paikassa järjestetty edellä mainittujen SM-kilpailujen lisäksi myös kahdet PM-kisat ja vuonna 2025 on vuorossa Länsi-Euroopan mestaruuskilpailut, joista keskusteltaessa Kaj selvästi innostuu: ”WEC-kisoissa nostetaan sekä klassisessa että varustevoimanostossa ja järjestäjämaa saa kisaan poikkeuksellisesti kaksi joukkuetta. Tämä tarkoittaa, että suomalaisia voidaan lavalla nähdä jopa 32 nostajaa. Lisäksi nämä kilpailut ovat oiva ponnahduslauta isompiin kansainvälisiin kilpailuihin”.

Ensimmäisillä neljällä kerralla Pornaisten seura järjesti kilpailut yhteistyössä jonkin toisen seuran kanssa. Yhteistyökumppaneita olivat mm. HPV, Tap.Erä, HAK ja EV. Viidensistä kilpailuista lähtien homma on hoidettu omin voimin. Tosin seuran nimi on vaihtunut vuosien varrella. Vuosina 2011 ja 2014 mentiin Pornaisten Heavy Team nimellä, vuonna 2017 Laukkosken Taimi nimellä, vuosina 2018-2019 nimenä oli MLC ja vuodesta 2021 lähtien Etelä-Suomen Voimanostajat. Kisat ja seuran nimi ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta yksi asia mikä on pysynyt samana vuodesta ja kisasta toiseen on se, että kilpailujen puuhamiehenä on jokaisessa kilpailussa toiminut nykyinen ESV:n puheenjohtaja Kaj Mattila. Joten on hyvin turvallista sanoa kilpailijoiden olevan hyvissä käsissä Pornaisissa.

Kaj:n kanssa keskustellessa maanantaina käykin heti hyvin selväksi, että järjestelyt ovat hyvällä mallilla ja kisojen pomo odottaa jo viikonlopun tiukkoja taisteluja. Kaj kertookin, että torstaina he laittavat talkooporukan kanssa kisapaikan kuntoon, jotta se on perjantaina valmis vastaanottamaan kilpailijat. Kaj kiitteleekin heidän hyvää talkooporukkaa, jolta homma hoituu jo rutiinilla. Kysyessäni Kaj:lta onko näissä kisoissa jotain erilaista useisiin aiempiin verrattuna niin Kaj kertoo, että pääosin itse kisapaikka ja kisat tullaan viemään läpi tutulla kaavalla, mutta pientä uutta oheisohjelmaa on kehitelty lisäksi. Avajaisissa ja pitkin kisaviikonloppua kisapaikalla esiintyy paikallisten nuorten yhtye. Lisäksi paikallisen punttikerhon nuoret esittävät Maamme-laulun. Nopeasti keskustelu ajautuukin itse kilpailuista Kaj:n yhdessä Seija Skogmanin kanssa vetämään punttikerhoon. Toimintaa on ollut jo pari vuotta ja tällä hetkellä koulun jälkeen kokoontuu 4-12 nuorta kahdesti viikossa treenaamaan heidän ohjauksessaan. Erityisen ylpeä Kaj on kertoessaan, että kolme punttikerholaista nuorta osallistuu viikonlopun kisoihin. Kaiken kaikkiaan Kaj:n valmennettavia nostaa viikonlopun aikana kahdeksan – kolme junioria ja viisi mastersia. Joten kilpailunjohtajalla on muiden askareiden lisäksi ilo seurata heidän edesottamuksiaan kisalavalla.

 

Kilpailunjohtaja Kaj Mattila odottaa innokkaana kilpailijoita paikalle!

 

Ennakkoasetelmat itse kilpailuihin

Kysyessäni Kaj:lta mitä hän odottaa itse kisalta, niin hän miettii hetken ja toteaa jokaiselta kisapäivältä löytyvän mielenkiintoisia kamppailuja useita. Esimerkiksi perjantaina, kun lavalla ovat naisten ja miesten iäkkäimmät nostajat; N50, N60, M50, M60 ja M70 on luvassa monia hienoja kilpailuja. Lavalla nähdään muun muassa Suomen iäkkäin lisenssinostaja Olavi Kallio, joka täyttää tänä vuonna 91 vuotta! Eritoten Kaj mainitsee miesten sarjan M50/93 kg, jossa tullaan varmasti näkemään kova kilpailu mitaleista.

Lauantaina nostavat N40 ja M40 ikäluokat sekä juniorit. Monissa sarjoissa on luvassa mielenkiintoisia mitalitaistoja. Yksittäisenä nostona voi tehdä sarjan M40/120+ kg, jossa Ben Oleniuksella on kovin tilastotulos 207,5 kg. Nähtäväksi jää saako Olenius pidettyä mm. Jääskeläisen, Nevalaisen ja Matilaisen takanaan. Oletettavaa on, että mitalikorokkeelle ei juuri alle 200 kg punnerruksella ole asiaa.

Sunnuntaina lavalla nähdään avoimen luokan nostajat niin naisissa kuin miehissä. Naisten sarjoissa tullaan näkemään monia hienoja kamppailuja. Mari Engberg nostaa jo lauantaina masterseissa ja hän on ilmoittautunut avoimeen sarjaa alemmas 63-kiloisiin, pysyykö Köninki ja Valkola silti takana? Tilastojen mukaan sarjassa 69 kg Fanni Savela on omaa luokkaansa, pystyykö hän jälleen parantamaan suomenennätystä?

Naisten sarjojen mahdollisesti mielenkiintoisin kamppailu nähdään sarjassa 76 kg, kun Emmeth Salo ja Mira Lahtinen, kummallakin yli 120 kg tilastotulos mittelevät sarjan herruudesta ja kyttäysasemissa yli 100 kg tilastotuloksella vaanii vielä Pauliina Suomela. Naisten 84+ kg sarjassa kaikilla neljällä nostajalla on tilastotulos yli 100 kg ja mahdollisesti tässä sarjassa nähdään naisten kilpailun suurimmat raudat.

Miesten 66 kg sarjassa nähdään pystyykö moninkertainen SM-mitalisti konkarinostaja Antti Savolainen pitämään haastajat takanaan. Sarjaa ylempänä käydään luultavasti kova kamppailu mitaleista, kun nuori Anton Nykänen saa vastaansa nelikymppisen Haapamäen ja kuusikymppisen Rajalan – viekö voiton nuoruus vai kokemus tai jotain siltä väliltä. Sarjan 83 kg ennakkoasetelma näyttää siltä, että Topias Huhtamäki ja Teemu Hällfors lähtevät haastamaan SE-tuloksen haltija Matias Viiperiä toden teolla. 93-kiloisissa mitaleista nähdään luultavasti niin ikään mielenkiintoinen kamppailu, kaikkien viiden nostajan tilastotulos on 20 kg sisällä.

Tällä kertaa miesten väkirikkain sarja on 105 kg, jossa on mukana kymmenen nostajaa. Tilastotulosten perusteella Joni Tajakka on karussa, mutta neljä seuraavaa miestä ovat ilmoittaneet tulokset, jotka kaikki ovat 10 kg sisällä, joten on luultavaa, että mitalit ratkeavat vasta viimeisellä kierroksella. Sarjassa 120 kg on jännittävää nähdä, miten tilastojen mukaan ykkönen Simo Sistonen palautuu edellisen päivän masterskisasta ja pystyy vastaamaan toisena päivänä mm. Kriikkulalle, Sikaselle ja Kalliokorvelle. Superissa asetelma on myös tiukka: Gleisner, Tommila ja Pynnönen ovat ilmoittaneet tulokset 17,5 kg sisällä, joten jännittävää riittää aivan kilpailujen loppumetreille.

Kuka on miesten ja naisten avoimen paras nostaja? Tästä tullaan käymään varmasti tiukkaa taistelua ja todennäköisesti nähdään kovia suorituksia ja uusia SE-tuloksia. Nähdäänkö viikonlopun aikana useita tuplamestareita? Tähän on hyvät mahdollisuudet ainakin Mari Engbergillä, Anton Nykäsellä, Simo Sistosella ja Erkki Rajalalla. Kuinka paljon aiempi kisa vaikuttaa nostoihin ja Engbergin ja Nykäsen kohdalla avoimen luokan nostot ovat sarjaa alempana.

Luvassa on todella mielenkiintoinen kisaviikonloppu ja lavalla nähdään yli 300 nostajaa. Ja pitää muistaa, että spekulaatiot ovat spekulaatioita – se kenellä on paras päivänkunto ja onnistuu parhaiten nostoissaan on voittaja. Useaan otteeseen on nähty, että kilpailuissa voi tapahtua mitä vain, vaikka ennakkoasetelmat olisi mitä tahansa.

Nähdään Pornaisissa!