Vuosi vaihtui – Voimanostaja-lehdestä eVoimanostajaan
Vuoden vaihtuessa liiton julkaisema Voimanostaja-lehti paperisena siirtyi historiaan. Syynä tähän on talous. Painettu lehti taitettuna, painettuna ja postitettuna maksoi liitolle reilut 20 000 euroa vuodessa. Tätä rahaa tarvitsemme kipeästi liiton urheilutoiminnan pyörittämiseen ja kehittämiseen. Kun kansainvälinen toiminta käynnistyi syksystä 2021 koronatauon jälkeen, ovat arvokilpailujoukkueemme olleet todella suuria. Erityisesti tämä näkyy myös liiton kuluissa. Varsinkin, kun matkustaminen samalla kallistui esim. koronaa edeltävään aikaan verrattuna huomattavasti arviolta 40- 50 % verran.
Tämä ei tarkoita heikennystä tiedottamiseen. Päinvastoin nyt liiton sivuilla avatun eVoimanostajan myötä pääsemme tiedottamisessa entistä nopeampaan sykliin. Kun aiemmin odotimme seuraavan lehden taitto- ja ilmestymisaikatauluja, niin nyt pääsemme julkaisemaan ajankohtaisia juttuja enemmän online-tyyppisesti. Tästä pitää huolen Voimanostaja-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Heikki Virtanen, joka on aloittanut eVoimanostajan verkkotoimittajana.
Samalla muutamme juttujen toimittamisosoitteen evoimanostaja@svnl.fi osoitteeksi. Myös vanha voimanostajalehti@svnl.fi toimii rinnalla vielä pitkään tämän vuoden aikana, ainakin kesään asti. Katsotaan sitten, missä vaiheessa se on poistettavissa käytöstä.
Voimanostaja-lehteä on tehty paitsi Heikin, myös toisena päätoimittajana viime vuodet toimineen Katja Lariolan sekä oikolukijana toimineen Sanna Savolaisen toimesta. Suurkiitokset Katja ja Sanna tekemästänne arvokkaasta työstä. Unohtaa ei pidä myöskään lehden taitosta, painosta ja postituksesta vastanneita yhteistyökumppaneita – Zeroten Oy:tä sekä Ahopelto Group Oy:tä. Myös he ovat toimineet yhteistyökumppaneina hienosti.
Voimanostovuosi 2024 on käynnistynyt vauhdilla
Voimanostovuosi 2024 on käynnistynyt rivakasti. Vuosi käynnistyi heti loppiaisviikonloppuna Sotkamossa varustevoimanoston SM-kisoilla ja nyt vuorossa on jo klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat Pornaisissa. Ja kuun vaihteessa vielä nuorten klassisen voimanoston SM-kisat Pomarkussa. Valitettavasti tämä hektisyys johtuu kansainvälisestä kalenterista, johon meidän on SM-kisamme sovitettava arvokilpailujoukkueiden valintojen näkökulmasta.
Helpotusta kansainväliseen kalenteriin on luvassa vuodesta 2027 alkaen, kun EPF vähentää kisojensa lukumäärää yhdistämällä ikäluokkien klassisen ja varustekisat yhteen kisatapahtumaan. Tämä on minulla EPF:n kilpailusihteerinä valmistelussa. Tällöin EPF:n kisakalenteri supistuu maalis-lokakuulle ja kun IPF:n kalenteri on edelleen touko-marraskuulla, niin pystymme väljentämään omaa SM-kisakalenteriamme marras-maaliskuun väliselle ajalle ainakin.
Viime vuosi päättyi, kun Ylöjärven Ryhti järjesti jäsentenväliset klassisen penkkipunnerruksen kilpailut. Ne olivat viime vuoden 94. kansalliset kisat. Olemme siis palanneet takaisin Koronaa edeltävälle ajalle, jolloin kisoja järjestettiin noin 100 vuosittain.
Kulunut vuosi oli ennätyksellinen myös nostajamäärillä mitattaessa. Lisenssinostajia oli 1 273, mikä on taasen uusi ennätys. SM-kisoihin ilmoittautui 962 nostajaa, mikä oli 39 enemmän kuin edellisenä vuonna ja 228 enemmän kuin koronavuonna 2020. Tulevan viikonlopun Pornaisten klassisen penkin SM-kisoihin ilmoittautui lähes ennätysmäärä 318 nostajaa. Maajoukkueisiimme tuli viime vuonna hurjat 461 ilmoittautumista, lopulta kisoissa nosti 283 nostajaa ja huoltajia oli maailmalla 150, näistä 40 oli liiton huoltajina.
Liiton toimintakertomuksesta on keväämmällä, kun se julkaistaan osana kevätkokouksen valmistelua, luettavissa entistä enemmän tilastotietoa myös tältä osin.
Tiedottaminen myös haastaa
Vuoden aikana meillä on reilut 180 päivää, jolloin tapahtuu voimanostossa, on kisoja joko kansallisella, SM- tai kansainvälisellä tasolla, liitto kokoustaa tai kouluttaa. Siis käytännössä joka toinen päivä tapahtui jotakin. Siitä kiitos kuuluu meille kaikille. Kaikesta tästä tiedottamisesta pitävät verkkotoimittajan lisäksi huolta erityisesti liiton tiedottaja Päivi Ristolainen sekä toiminnanjohtajamme Jarkko Saapunki.
Huomioiden urakan suuruuden sekä arvokilpailujen aikavyöhykkeen erilaisuus omaamme on syytä suhtautua myös kisatiedottamisen osalta armollisuudella tekijöitä kohtaan. Ja tärkeää on, että he saavat tietoa sekä kuvia ja videoita joukkueelta tiedottamisen tueksi. Tässä erityisesti joukkueenjohtajan rooli on tärkeää, että on sovittu, kuka ottaa kopin tiedon välittämisestä meille Suomeen.
Hyvää ja Voimallista Uutta Vuotta 2024!
Tero Hyttinen
puheenjohtaja