Teksti: Margetta Salminen, kuvat: Margetta Salminen ja Jarmo Virtanen
Historian ensimmäiset FISU World University Championship Powerlifting -kilpailut järjestettiin Virossa, Tartossa 23-27.7.2024. Järjestelyistä vastasivat IPF, FISU, Viron voimanostoliitto ja Viron yliopistoliitto. Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan 18-25-vuotiaat yliopisto-opiskelijat. Valinnat joukkueeseen meillä Suomessa tehdään SM-kilpailujen perusteella ja edellytyksenä on, että he ovat kirjoilla yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kilpailijat ilmoitetaan oman maan Olympiakomitean kautta. Fisu:n säännöt ovat hieman tiukemmat, esim. nimetyt tuomarit eivät saa olla samassa kilpailussa huoltajina eikä oman maan kilpailijoiden ryhmässä tuomarina. Kilpailut järjestetään joka toinen vuosi eli vuonna 2026 vastaava kilpailu tulee olemaan Dubaissa.

Tartossa kilpaili 209 urheilijaa 22 joukkueesta ja kolmelta eri mantereelta. Suomen joukkueenjohtajana ja IPF:n puolelta nimettynä tuomarina toimi Margetta Salminen ja kisaan osallistuivat Tenho Talvensaari, Nelli Westerlund, Jenni Kahri, Eetu Vienonen, Voitto Virtanen ja Nuutti Mansukoski. Joukkueen huoltajaksi oli nimetty Jarmo Virtanen.

Tekninen kokous pidettiin saapumispäivänä kisahotelli Sohossa, jossa käytiin normaalin tapaan kaikki osallistujat ja muutokset läpi. Aikataulu muuttui ennen kisojen alkua 5 kertaa, joka aiheutti pientä hämmennystä. Tapahtuman tarkoituksena on sääntöjen mukaan se, että kaikki saapuvat ja lähtevät samoina päivinä, mutta tässä kohtaa säännöistä nyt onneksi kuitenkin joustettiin, vaikka tämä samalla aiheutti kilpailukansliassa ylimääräisiä aukioloaikoja.
Tenho Talvensaari kisasi alle 66 kilon sarjassa ensimmäisenä suomalaisena ja sijoittui yhteistulosennätyksellään 575 kiloa sarjansa seitsemänneksi. Tenhon jalkakyykkytulos oli 195 kiloa, penkkitulos oma ennätys 140 kiloa ja maastanostotulos 240 kiloa. Tenho kiirehti kisansa jälkeen avajaisiin, jossa hän oli Suomen lipunkantajana avajaismarssissa. Pitkä marssikulkue eteni soittokunnan johtamana kisapaikalta kohti Car-Free Avenuen esiintymislavaa. Lavalla ja sen edustalla pidettiin puheita sekä hienoja tanssiesityksiä pienten sadekuurojen siivittämänä. Marssikulkue oli jo itsessään hyvin vaikuttavan näköinen ja matkan varrelta kuuluikin monta kertaa yleisön joukosta huutoja: Hyvä Suomi!


Tenho jatkoi toisena kisapäivänä huoltajana, kun kilpailijat Nelli Westerlund alle 57 kilon sarjassa ja Jenni Kahri alle 63 kilon sarjassa olivat tulessa. Nelli sijoittui sarjansa kuudenneksi yhteistuloksella 365 kiloa. Kyykyssä Nellille lajipronssi 140 kilon tuloksella ja penkkipunnerruksessa myöskin lajipronssi omalla ennätyksellä 80 kilon tuloksella. Maastanostotulos oli 145 kiloa. Arvokisoissa ensimmäistä kertaa olevan Jenni Kahrin yhteistulos oli 362,5 kiloa ja sijoitus kokonaiskisassa kahdeksas. Jalkakyykyssä Jenni teki 127,5 kilon tuloksen. Penkissä Jenni teki oman ennätyksen 80 kiloa, ja samoin maastanoston 155 kiloa on uusi henkilökohtainen ennätys. Myös yhteistulosennätys parani kisassa. Hienoa työtä molemmilta tytöiltä arvokisoissa.
Kolmantena kisapäivänä ei ollut suomalaisia kisalavalla, mutta koska akkreditoituminen oli ainoastaan kisapaikalla ja sitä ei pystynyt tekemään ilman joukkueenjohtajaa, niin hotellin ja kisapaikan 15 minuuttia kestävä kävely tuli päivittäin allekirjoittaneelle hyvin tutuksi. Tartto on vuoden 2024 kulttuuripääkaupunki ja myös virolaisen kulttuurin sydän. Vilkas yliopistokaupunki on täynnä tapahtumia ja hieno matkailukohde.


Neljäntenä kisapäivänä Eetu Vienonen kisasi alle 105 kilon sarjassa. Myös Eetu oli ensimmäistä kertaa kansainvälisissä kisoissa mukana ja teki hienot omat ennätykset joka lajiin. Yhteistulos 650 kiloa, jossa parannusta aikaisempaan 30 kiloa. Jalkakyykyn tulos oli 235 kiloa, penkkitulos 155 kiloa ja maastanostotulos 260 kiloa. Sijoitus kokonaiskisassa oli 18. Eetu jatkoi kisaa seuraavana kisapäivänä hyvänä apuna huoltojoukoissa.

Viidentenä ja viimeisenä kisapäivänä nostovuoroon pääsivät Voitto Virtanen (M120) ja Nuutti Mansukoski (M120+). Sarjassa M120 kg oli peräti 19 kovatasoista nostajaa, joten sarja jouduttiin jakamaan A ja B -ryhmään. Voitto sijoittui sijalle 10 yhteistuloksella 745 kiloa. Voiton jalkakyykkytulos oli 292,5 kiloa, penkki 165 kiloa ja maastanosto 287,5 kiloa. Maastanostossa 300 kg oli jo ylhäällä, mutta valitettavasti nosto hylättiin loppuasennon vuoksi. Vahvaa tekemistä Voitolta jälleen vaikka loukkaantumiset ovatkin hidastaneet valmistautumista itse kisaan.
Nuutti Mansukoski voitti kokonaiskisan MM-hopeaa 845 kilon tuloksella. Jalkakyykkytulos jäi 310 kiloon, kun toisen noston 340 kiloa meni valitettavasti juryn päätöksellä hylkyyn. Penkkipunnerruksesta 190 kilon tulos ja maastanostosta 345 kiloa. Nuutin huoltajana toiminut isä Aarne huokaisi lopussa helpotuksesta, kun viimeisen vedon jälkeen varmistui Nuutin MM-hopea. Jännittävä kisa alusta loppuun asti ja voitettiinhan Suomelle se MM-mitali sieltä sittenkin. Hyvä Nuutti!


Päättäjäisseremonia viivästyi viimeisen luokan venyttyä ja taas kiirehdittiin Car-Free Avenuelle kuuntelemaan hymnejä, kiitospuheita, lippujen laskeminen sekä FISU:n lipun luovuttaminen seuraavalle kisajärjestäjälle. Seremonian jälkeen kilpailijat ja toimitsijat lähtivät kulkemaan näyttävän pitkänä letkana kohti bankettia Newton Cafeeta, jossa jaettiin osallistujille diplomit, kiiteltiin kisajärjestäjiä, syötiin jälleen kerran hyvin ja lopuksi oli vapaata seurustelua.
Sunnuntaina lähtöpäivänä oli järjestetty vielä päivällinen Newton Cafeessa, mutta valitettavasti kyyti lentoasemalle odotti jo matkaajia. Kisat olivat kokonaisuutena erittäin hyvin järjestetty kiireestä ja pienistä aikataulumuutoksista huolimatta. Voin todella samaistua IPF:n puheenjohtajan sanoihin, yhdessä olemme tehneet historiaa, olkaamme ylpeitä siitä.
Miesten tulokset
Miesten joukkuetulokset
Naisten tulokset
Naisten joukkuetulokset