Puheenjohtajan palsta 2/2024 – Päätökset herättävät intohimoa

Vuosiin eivät liiton syyskokouksen tekemät päätökset ole ennen ja jälkeen kokouksen herättäneet sellaista intohimoa kuin tänä vuonna. Tämä kertoo siitä, että Liitto ja sen toiminta koetaan tärkeäksi. Viime kesänä puhutti paljon liiton pitkän ajan linjaukset siitä voivatko liiton toiminnassa mukana olevat urheilijat, valmentajat ym. toimia IPF:n ulkopuolisessa voimanostotoiminnassa.

Tämä asia hoidetiin pyytämällä oikeudellisen selvitys asiasta sekä valmistelemalla tämän pohjalta syyskokouksen päätettäväksi asia. Päätös muovautui EU:n alueella olevan urheiluun liittyvien oikeustapausten, WADAn säännöstön sekä IPF:n sääntöjen pohjalta. Tämä on varmasti hyvä näin, vaikka voi olla, että asiaan palataan, koska IPF:n sääntöä on oltu haastamassa urheilun vetoomustuomioistuimessa – CASissa.

Syyskokouksen jälkeen on noussut kova kohu Sotkamon Visan aloitteesta tehdystä päätöksestä, että SM-mitalit jaetaan jatkossa ikäluokan kesken IPF GL -pisteillä niissä ikäluokissa, joissa SM-kilpailuihin ilmoittautuu vähemmän kuin 10 nostajaa. Ymmärrän kyllä, että päätös herättää tunteita, mutta demokratiassa päätökset syntyvät enemmistön kannan mukaan, kun niistä äänestetään.

Liiton hallitus ei voi ottaa asiassa oikeutta omiin käsiinsä, koska hallituksen tehtävänä on toimeenpanna liiton kokousten päätökset sekä vastata liiton operatiivisesta toiminnasta tehtyjen päätösten pohjalta. Ja tärkeintä on muistaa se, että liiton kokouksissa päätösvaltaa käyttävät kokoukseen osallistuvat seurat. Osin hämmentävää on ollut sekin, että osassa keskustelua herättäneissä asioissa seurat eivät esim. pyytäneet puheenvuoroa asioita käsiteltäessä, mutta jälkikäteen on tullut sitten kovastikin palautetta.

Erikoisiakin piirteitä on tullut viime aikojen keskustelussa esille. Tästä esimerkkinä on liiton streemaukset. Sosiaalisessa mediassa on esitetty mitä erikoisempia tulkintoja siitä, miten liitto on tehnyt hankintaa streemausten osalta. Sen verran tästä totean, että Liiton hallitus toimii ns. parlamentaarisen luottamuksen varassa. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan valitsevat liiton jäsenseurat, jotka ovat mukana päättämässä valinnoista syyskokouksessa.

Näin ollen tekemistään päätöksistä tai ratkaisuista hallitus on tilivelvollinen vain ja ainoastaan liiton kokouksille, joita ovat kevätkokous (tilikokous) sekä syyskokous (suunnitelmien, sääntöjen ym. päätöselin). Ei someyleisölle eikä varsinkaan niille, joiden jäsenyyttä esim. liiton jäsenseuroissa ei ole edes todennettavissa.

Viime vuosina liiton toimintaa on kehitetty johdonmukaisesti niillä resursseilla, joita meillä on käytettävissä. Tämä valitettavasti tarkoittaa samalla sitä, että asiat ja niiden kehittäminen vaativat aikansa ja välillä muutosvauhti voi tuntua liian hitaalta. Henkilökohtaisesti näen hyväksi toimia nimenomaisesti pienten askelten kautta lean konseptin periaatteilla.

Tero Hyttinen
Puheenjohtaja