Kisaennakko Sotkamon XVII Rantapenkkareihin

Teksti: Ville Niskanen

Tulevana lauantaina Sotkamossa on tarjolla koko päivän edestä voimailuherkkua, kun 125 nostajaa ympäri Suomen kokoontuu kilpailemaan idylliseen Hiukan rantamaisemaan kolmessa eri punnerruslajissa. Uunituoreet osallistujalistat syötettiin Viralliseen Rantapenkkianalysaattoriin™, joka tilastojen ja mututuntuman perusteella ennakoi lauantaipäivän tapahtumat ryhmä ryhmältä.

  • Klassinen N40

Kokkolan Jymyn Tiina Voho puolustaa mastersnaisten mestaruutta ja on selkeä ennakkosuosikki tänäkin vuonna. Tuore tuplamaailmanmestari Austinista yrittänee parannella myös viimevuotista Suomen ennätystään 109 kg sarjaan N40/50 84 kg. Hiukan Ennätys (avoimeen sarjaan) olisi tuosta muuten enää 3,5 kilon päässä. Voho on myös vahva kandidaatti koko klassisen kisan parhaaksi naisnostajaksi, joka palkitaan Holiday Clubin 1 vrk hotellilahjakortilla! Juankosken Punnerruksen Anne Kekäläinen on myös suosikki pyttykerhoon, ja jos hallitseva Suomen mestari jatkaa samalla tasolla kuin Pornaisissa, niin myös Hiukan Ennätys (100 kg) menee uusiksi sarjaan +84 kg. Olga Nieminen (KEV) ja Satu Sarpola (OPT) ovat loppuporukan kovimmat haastajat.

 

Juhliiko Tiina Voho jälleen Rantapenkkareissa? Kuva Maaria Haikola.

 

  • Klassinen M40

Viisi vuotta on vierähtänyt Viitasaaren Viestin Jussi Kuusikon viime visiitistä Hiukan rannalle. Tuolloin Kuusikko voitti miesten sarjan ja tällä kertaa hän on ennakkosuosikki 40-54 vuotiaiden mastersmiesten sarjaan. Kuopion Painonnostajien Jyrki Koivisto palasi kisalavoille pidemmän tauon jälkeen tänä vuonna ja on myös varteenotettava ehdokas podiumille. Koivisto kisasi Hiukassa viimeksi vuonna 2011 ja tuolloin punnerrettu 185 kg tulos on edelleen Hiukan Ennätys 93 kg sarjaan. Petri Ronkainen (E-SV), Matti Kaikkonen (ÄmVoima) ja hallitseva mestari Kimmo Matilainen (KP) kamppailevat kiivaimmin pokaalikerhoon pääsystä.

  • Klassinen naiset

Joensuun Puntti-Poikien Maria Karjalainen ja Nordic Powerin Essi Valo ottivat toisistaan mittaa jo tammikuun Pornaisten SM-kisoissa. Tuolloin 57-kiloisten SM-hopeataistelu päättyi Karjalaisen eduksi ja nyt nähtävä revanssi ratkaisee todennäköisesti myös naisten sarjan voittajan. Kolmannesta pokaalista käytäneen JuPu:n seuranväliset paluun klassisiin kisoihin tehneen Eveliina Partasen ja viime vuonna kakkoseksi sijoittuneen Mari Ukkosen välillä. Hiukan Ennätykset ovat vaarassa sarjoissa 57-69 kg. Varpaisjärven Vire on kaivanut tähän sarjaan villinä korttina naftaliinista Susan Väisäsen, jonka edellinen kisa on viiden vuoden takaa – nimenomaan Rantapenkkareista.

 

Maria Karjalainen on ennenkin onnistunut Hiukassa. Kuva Antti Harju.

 

  • Klassinen miehet

Miesten sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki Anton Nykänen (RautU) on kokenut kaksi kirvelevää kakkossijaa peräjälkeen – ensin penkin MM-kisoissa ja viime viikonloppuna Karjalan Mestarissa. Joko nyt Nykänen palaa voittokantaan ja nappaa samalla Holiday Clubin 1 vrk hotellilahjakortin? Viime viikonloppuna tehtyyn Suomen ennätykseen (192,5 kg sarjaan 74 kg) ja samalla Hiukan Ennätykseen odotellaan myös parannusta. Markus Ahonen (VarpVi) koittanee uusia viimevuotisen kakkossijansa Toni Silvennoista (E-SV) ja Janne Mourujärveä (KEV) vastaan. Tämän sarjan villiksi kortiksi Analysaattori™ nostaa Kuopion Painonnostajien Niko Tukiaisen – pieni kutina on että tulostaso on noussut kahden vuoden kilpailutauon aikana.

  • Klassinen N23 ja M55

Naisjunioreiden sarja on erityisen haastava ennakoida, kun 7 nostajan sarjassa puolet on nopeasti kehittyviä alle 18-vuotiaita. Puhtaasti aiempien tilastojen perusteella arvioiden kärkikolmikko olisi Lyyli Malinen (Sawo) – Aili Väisänen (VarpVi) – Venla Loikkanen (KP), mutta etenkin KP:n kisadebytantti Anni-Maija Laurikainen voi muuttaa lopullista järjestystä. Väisänen puolustaa tämän sarjan mestaruutta.

Yli 55-vuotiaiden mastersmiesten sarjassa Savon Voima Veikkojen Pentti Pitkänen kantaa ennakkosuosikin viittaa. Myös Pitkäsen edellisestä vierailusta Hiukkaan on kulunut jo viisi vuotta. Tampereen Voimanostajien Harri Vahtolammi on liki yhtä selkeä kakkossuosikki. Viime vuonna seitsenkymppisiin siirtynyt Joensuun Puntti-Poikien Harri Tirronen kamppailee kolmospokaalista Juha Kivistä (KoJy) ja niin ikään nelosmastersia Pekka Valtasta (TiKa) vastaan.

  • Klassinen M23

Miesjunioreiden sarjassa on ilahduttavasti mukana 14 nostajaa. Viime vuonna sensaatiomaisesti debyyttikisassaan jo voitosta taistellut isäntäseuran Tony Kilponen on tänäkin vuonna voittokamppailussa mukana. Kilposen kanssa tasavahva voittajasuosikki on Viilinkin Nostajien Tatu Kettunen. Rautalammin nuorempi Nykänen, etunimeltään Levin, on sarjan kolmas 70 IPF GL -pisteen rajan jo ylittänyt nostaja. Kuopion Painonnostajien Arsi Rosenberg on kovan paikan edessä puolustaessaan viimevuotista mestaruuttaan.

  • Varuste naiset

Naisten varustesarjassa nähdään ennennäkemättömän tasaväkinen ja kovatasoinen kilpailu, jossa jopa neljällä nostajalla on yhtäläinen mahdollisuus voittoon ja SportKraftin 300 euron lahjakorttiin! Viime vuoden kärkikaksikko Tiina Voho ja Eveliina Partanen saavat vastaansa Maria Karjalaisen ja Kiuruveden Urheilijoiden Leena Saastamoisen. Saastamoinen on nelikosta ainoa, joka kilpailee vain varusteilla: riittääkö Vohon, Partasen ja Karjalaisen puhti vielä pitkän päivän jälkeen? Suomen ennätyksiä voidaan tässä sarjassa nähdä jopa viidessä eri ikäluokassa. Oulun Power Teamin Milla Haapamäellä on jo nimissään subjunioreiden SE ja Sotkamon Visan kestomenestyjä Aira Knutars kilpailee ensimmäistä kertaa varusteilla yli 70-vuotiaiden ikäluokassa. Analysaattorin™ korviin kantautuneiden huhujen perusteella Visan toinen edustaja Emilia Haataja aloittaa suoraan Hiukan Ennätyksestä sarjassa 84+ kg.

  • Varuste miehet

Miesten varustesarjassa kamppailu voitosta ja SportKraftin 300 euron lahjakortista käydään varustevoimanoston Euroopan mestarin Matias Viiperin (NPower) ja Markus Ahosen välillä. Molemmilla on hallussaan avoimen ikäluokan Suomen ennätykset, joskin Viiperi kilpailee tällä kertaa sarjaa ylempänä 93-kiloisissa. Kyseisen sarjan Hiukan Ennätys 260 kg on Simon Kankkosen nimissä, jonka nimissä on myös sarjan Suomen ennätys 300 kg. Odotettavissa on ainakin jommankumman ennätyksen rikkominen. Ahonen on SE:n nimiin saatuaan hilannut lukemia ylöspäin kilo kilolta. Viime vuonna Ahosen kohtalona oli tosin tuloksetta jääminen, mutta onnistuessaan Ahosella on mahdollisuus rikkoa jopa kaikkien aikojen kisaennätys 320 kg, jonka Janne Heittokangas punnersi jo 15 vuotta sitten. Ennakoidun kärkikaksikon takana vahvin ehdokas pyttykerhoon on Joensuun kestomenestyjä Tomi Vikla. Kuopion Painonnostajien Tuomas Puhakka nappasi viime vuonna yllätysvoiton ja nyt tarvitaan vielä suurempi yllätys voittokannassa pysyäkseen. Sarjan villi kortti on 200 kg jo klassisesti punnertanut Kimmo Matilainen, joka kilpailee ensimmäistä kertaa varusteilla.

 

Karjuuko Matias Viiperi varustesarjan voittoon? Kuva Antti Harju.

 

  • Toistovoima

Viime vuonna naisten toistovoimassa jyrähteli Ukkonen ja Mari on vahva suosikki sarjan voittoon ja Balance Kuntokeskuksen tarjoamaan 100 euron rahapalkintoon myös tänä vuonna. Aiemmin päivällä penkkipunnerruskisadebyyttinsä tekevältä Anni-Maija Laurikaiselta löytyy myös yli 30 toiston tilastonoteeraus. Viime vuoden kolmonen Kajaanin Kuohun Tiina Kangasjärvelä on useana vuonna ollut podiumilla Hiukan toistokisoissa. Debytantteja tässä sarjassa on puolet, yllätyspotentiaalia näistä löytyy etenkin Hiukan Triplan suorittavalta Satu Sarpolalta ja Anne Kekäläiseltä. Hiukan Triplan suorittavat lisäksi Varpaisjärven Vireen Maria Moilanen, joka debytoi rohkeasti samana päivänä sekä varuste- että toistokisassa, sekä jo toista vuotta putkeen Mari Ukkonen.

Toistovoimakisassa uutena sarjana on tänä vuonna yli 50-vuotiaiden miesten sarja, jossa mukana on viimevuotisen miesten sarjan sijoille 3-5 sijoittuneet Ari Patanen, Marko Kangasjärvelä (KajKu) ja Matti Kärjä. Tämän kolmikon ulkopuolelta löytyy kuitenkin sarjan kovin tilastonoteeraus (30 toistoa) Teuvo Vähäsarjan nimistä. Mielenkiintoista seurattavaa on myös varustepenkkispesialisti Tomi Viklan debyytti toistovoiman puolella.

Miesten avoin sarja on yllätyksiä täynnä, kahdeksasta nostajasta viisi kilpailee ensimmäistä kertaa. Aku Korhoselta löytyy paras tilastotulos 27 toistoa, mutta sekin on jo 7 vuoden takaa. Löytyykö Balance Kuntokeskuksen 100 euron rahapalkinnon voittaja sittenkin mastersmiesten puolelta? Kuopion Painonnostajat marssittaa tähän sarjaan nelihenkisen miehistön, joista kiinnostavin nimi on penkkipunnerruksessa jo meritoitunut mutta toistovoimadebyyttinsä tekevä Jyrki Koivisto. Tuomas Puhakka suorittaa urhoollisesti Hiukan Triplan jo toista vuotta putkeen. Puhakan nimissä on myös Hiukan Ennätys 120-kiloisten painoluokkaan, joka voi mennä uusiksi myös Markus Ahosen toimesta. Ahonenkin saa nimensä toistovoimadebyytin päätteeksi Hiukan Triplakerhoon.

  • Joukkuekilpailu

Kuopion Painonnostajat on selkeästi satsannut joukkuekilpailuun, nimittäin Kuopiosta Hiukkaan saapuu 22-henkinen joukkue. Kiertopalkintoa vuoden hallussaan pitänyt Juankosken Punnerrus onkin kovan haasteen edessä miltei puolet pienemmällä joukkueella (12 hlö), mutta korvaako laatu määrän? Yli 10-henkisiä joukkueita Hiukkaan marssittavat lisäksi Varpaisjärven Vire (14) ja Oulun Power Team (11). Tänä vuonna myös joukkuekilpailun kolmelle parhaalle jaetaan pokaalit, joten nähtäväksi jää, kuka ”neljästä suuresta” jätetään palkintopallin ulkopuolelle. Sotkamon Visa kiilasi viime vuonna kotikentällään kolmanneksi, mutta tänä vuonna jalkeille saatiin vain nelihenkinen joukkue. Pieni seura tarvitseekin tällä kertaa kaikki kynnelle kykenevät mukaan kisajärjestelyihin, jotta historiallisen suuret Rantapenkkarit saadaan selvitettyä kunnialla läpi.

 

Juankosken Punnerrus puolustaa joukkuekilpailun voittoa. Kuva Emilia Haataja.

 

Kaikki ilmoittautuneet ja suuntaa antavat aikataulut

Kainuun Sanomien livelähetys klassisen penkin avoimista sarjoista (vain tilaajille)

Muiden sarjojen mahdolliset livelähetykset (ei takeita mutta yritetään)