Kuvat: White Lights Media, Ylöjärven Ryhti ja Helenan arkisto
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Olen Helena Rehnberg, tulen Porvoosta ja edustan Etelä-Suomen Voimanostajia. Pornaisissa meillä on ihan huippu treeniporukka, jossa ei pääse laiskottelemaan eikä keulimaan. Työpäiväni kuluu numeroiden parissa tilitoimistossa. Raudan kesyttäminen onkin tosi hyvää vastapainoa vaativalle aivotyölle.
Ennätykseni lajin parissa on varusteilla JK 170, PP 170, MN 180 kg. Klassiset ennätykset JK 132,5, PP 102,5 ja MN 170 kg. Varusteilla nostaminen on se mikä itseä innostaa ja siihen onkin tullut keskityttyä, varsinkin varustepenkkaamiseen.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Lajin pariin hakeuduin osittain jalkaa kuntouttamaan, mutta myös kiinnostuksesta katsoa mihin omat voimat riittävät. ESV:n saavutuksista oli jonkin verran paikallislehdissä kirjoiteltu, joten sitä kautta eksyin Pornaisten voimanostopyhättöön.
Vuoden kerkesin treenaamaan pelkkää klassista, ja ekat kisat oli meidän itse järjestämät mastersien SM-kisat, joista tuli 3. sija. Sen jälkeen iskettiinkin varusteet niskaan ja sillä tiellä ollaan. Ensimmäiset varustekisat oli varustepenkin SM:t, josta tuloksena oli 100 kg.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Minua tässä lajissa kiehtoo sen monipuolisuus. Sinun ei tarvitse olla jonkun tietyn mallin tai koon mukaan tehty menestyäksesi, vaan tämä sopii ihan pienelle kuin isolle, pätkälle kuin pitkälle, nuorelle kuin varttuneemmallekin.
Tämä on harrastus, jossa työ kyllä palkitsee, ainakin itseäni. Tässä on matkaa taitettu vasta muutama vuosi, ja hyvin voi todeta, että kehitys on ollut huimaa, mutta vielä löytyy niitä asioita, jotka on siellä hampaankolossa, että tuo pitää vielä saada kuntoon. Tämä sopii hyvin tällaiselle analyyttiselle luonteelle, jossa saa puntaroida omia liikeratoja ja lihastyöskentelyä. Itsensä tässä ainakin oppii tuntemaan, sekä fyysisen että henkisen puolen. Kumpaakin puolta tarvitaan menestykseen.
Kilpailut on tämän lajin parasta antia. Harmi, että omassa sarjassa ei hirveästi kotimaassa ole kanssakilpailijoita, mutta onneksi kansainvälisissä kisoissa niitä kuitenkin on. Kisoissa puntaroidaan enemmän sitä henkistä vahvuutta ja rohkeutta, ja se on parasta. Itse kisatilanne onkin se oma vahvuus. Voimapuoli vaatii vielä kehitystä, kuten myös tekniikka. Penkkipaitaa kun ei olla vielä oikein päästy virittämäänkään.
Oma kohokohta tähän mennessä on kyllä MM-kisat Austinissa toukokuussa 2024. Sieltä kun yllätystuliaisena kotiin tuli oman ikäluokan 3. paras naisnostajan pokaali. Itse kisassa tuli hopeaa tuloksella 167,5 kg, joka tuli toisella nostolla. Kolmannen noston kilot jäivät vielä odottamaan, että tanko nousisi oikeassa liikeradassa. Mutta kyllä nekin kilot vielä tankoon uudestaan lastataan ja nostetaan onnistuneesti ylös. Treenataan vähän paidan viritystä niin katsotaan kuinka lähelle päästään joulukuussa Hämeenlinnassa. Sandra Lönnin ennätykseen on vielä reilu matka, mutta on tämä jo hienoa olla rankingissa toiseksi suurimmalla nostetulla kg-määrällä.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Vapaa-aika kuluu nykyään 6 kk ikäisen rottweiler pennun kanssa. Koirat ovat aina olleet itselle tärkeitä, Martta onkin jo kolmas rotikka, mutta eka narttu, joten saas nähdä minkälainen yhteinen sävel löydetään. Eihän tämä nyt ihan samalla tapaa ajattele kuin nuo urokset, mutta onhan tällä rotikan ominaispiirre muuten, eli kiipeää vaikka puuhun nakinpalan perään.
Toisinaan saattaa myös sukkapuikot olla kädessä, mutta kahta samanlaista paria en halua kutoa.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Kyllä tuolta Norjan leiristä olisi mahtavaa jotakin vinkkejä poimia. Ja Ahvenanmaan saarella on myös kovia paitanostajia, heiltäkin varmaan irtoisi yksi jos toinenkin kikka kolmonen.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Tekniikkaa ja taktiikkaa. Penkkipaitaa kun ei olla päästy vielä edes kunnolla virittämään, joten paljon on oppimista sillä saralla. Voimaakin siihen varmaan pitäisi vähän kehittää.
Sitten huoltajan roolista minua kiinnostaa paljon tuo taktikointi, numeroita on kiva pyöritellä. Omissa kisoissa siihen, kun on huono keskittyä, ilman että se oma kisa kärsii.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Miten voimailu eroaa muista harrastuksista? “Tämän lajin parissa on niin huipputyyppejä! Tunnelma on aina katossa kisoissa, treeneissä ja muissa tilaisuuksissa.”
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Muistakaa olla armollisia itsellenne. Ei se voima yön aikana tule, mutta ei se myöskään yön aikana häviä, joten jos yksi treeni jää välistä niin ei se haaveita kaada. Treenataan tunteella ja järjellä.
Tulkaa ihmeessä mukaan varustenostamisen ihmeelliseen maailmaan! Saa nykäistä hihasta ja tulla juttelemaan, jos törmätään. Tsemppiä tuleviin SM-kisoihin, niitä onkin luvassa monet!