Yläkuvassa: Tony Kilponen, Mikael Yrjänä, Niilo Pahnila, Pekka Pahnila ja Joona Malinen pronssimitalit kaulassa.
Teksti: Jaarli Pirkkiö, kuvat: Saana Kehus/Barents Summer Games ja Jaarli Pirkkiö.
Barentsin alueen voimanostovaltikka pysyi tiukasti Norjassa, kun Pohjoiskalotin nuorekkaat raudankesyttäjät tarttuivat tankoon Keminmaan kuntosalilla lauantaina 24. elokuuta. Kyseessä oli monilajitapahtuma Barentsin kesäkisat (Barents Summer Games), joka keräsi Meri-Lappiin yli seitsemänsataa 15-25-vuotiasta urheilijaa 13 eri urheilumuodossa.
Norja piti pintansa kuten kaksi vuotta sitten kotilavallaan Tromssassa, kun viiden nostajan yhteispisteiksi ynnättiin 407,69. Kolmen maan keskinäinen järjestys ei muuttunut, sillä Ruotsi oli kakkonen 392,24 pisteellä, ja Suomen nostajat saivat kaulaansa pronssimitalit 362,27 pisteellä.
Suomen joukkueen muodostivat Joona Malinen (Oulunsalon Taisto), Eero Dahlgren (Oulunsalon Taisto), Pekka Pahnila (Oulun Power Team), Tony Kilponen (Sotkamon Visa), Niilo Pahnila (Oulun Power Team) ja Mikael Yrjänä (Pyhäjoen Pauhu).
Pekka Pahnila kesytti kovimmat raudat
Suomen ja koko kekkereiden kovimmat IPF GL -pisteet keräsi Pekka Pahnila, joka sai myös kunnian päättää kilpailut yleisön rytmikkäästi kannustaen 300 kilon ennätysvetoon. Pahnila (91,30 kg) paransi henkilökohtaista yhteistulosennätystään peräti 32,5 kiloa, ja se kirjataan nyt 690 kiloa (260+130+300).
Parhaana naisnostajana palkittiin Ruotsin Emma Gustavsson (72,90 kg), joka tehtaili – kuinkas muuten – henkilökohtaisen ennätyksensä 392,5 kiloa (145+87,5+160). Piitimeläistä Öjebyns Atletklubbia edustava Gustavsson oli joukkueensa varaedustaja, joten hänen tulostaan ei laskettu Ruotsin loppupisteisiin.
Suomen joukkueella oli epäonnea, sillä Eero Dahlgren keskeytti kisan jalkakyykyn jälkeen.
Suomalaisten kokonaispanos oli erinomainen. Kuudesta nostajasta viisi paransi omia ennätyksiään vähintään yhdessä nostomuodossa. Yhteistulosennätyksiäkin syntyi neljä.
– Kokonaisuuteen voi olla erittäin tyytyväinen. Nostajat osoittivat venymiskykyä, joukkueenjohtaja Jouni Kvist toteaa.
– Toisaalta tällaisissa kilpailuissa negatiivinen kokemus voi olla yhtä kasvattava kuin menestyminen, hän jatkaa.
Ensipuraisu edustustehtäviin
Kvist luonnehtii Barentsin kisoja ensipuraisuksi edustustehtäviin.
– Tästä saa esimakua minkälaista on kilpailla joskus tulevaisuudessa arvokilpailuissa. Tämä on muutakin kuin punnitus ja yhdeksän kilpailunostoa.
– Täällä voi verkostoitua ja tutustua muiden lajien urheilijoihin. Urheilijat ovat yhteismajoituksessa ja saavat uusia kavereita. Pääsimme myös seuraamaan hienoja avajaisia upouudessa Kemi Areenassa, Kvist mainitsee.
Pitkän linjan valmentajana Kvist arvelee, että nostajat saivat salille mukaansa myös valmennusvinkkejä.
– Voimanostovalmennuksesta käytiin vilkasta keskustelua. Kaikesta aisti, että nuoret ovat kiinnostuneita asiasta.
Keminmaassa tehtiin myös historiaa
Barentsin kesäkisoissa lajeista pääosa järjestettiin Kemissä ja Torniossa. Voimanosto oli ainoa Keminmaassa käyty laji. Ampujat paukuttelivat Rovaniemellä.
Voimanostokisan järjestelyjen päävastuu oli Keminmaan Kuohulla. Voimanoston erikoisseura on perustettu 2014, ja sen puheenjohtajana toimii Taina Nuutinen-Kallio. Yhteistyökumppaneita kisajärjestelyissä olivat Aavasaksan Kisa, Suomen Voimanostoliitto ja Keminmaan kuntosali.
Keminmaan Kuohu järjesti seurahistoriansa ensimmäiset kisat ja onnistui tulikokeesta mainiosti. Mainittavaa on myös se, ettei Keminmaan kunnassa ole aiemmin järjestetty voimanostokilpailuja.
Yhteen asiaan joukkueenjohtaja Jouni Kvist esitti pienen toiveen, jota voitaisiin pohtia liiton päässä.
– Hieman hassulta näytti, kun Ruotsin ja Norjan joukkueet esiintyivät virallisissa maajoukkueasuissa, joita suomalaisilla taas ei ollut. Toki kaikki nostajat saivat Barentsin kisapaidan, mutta yllä olisi voinut olla jotain Finland-tyyppistä. Maajoukkueen t-paitakin olisi jo askel parempaan suuntaan, Kvist pohtii.
Sääntöihin tulossa muutoksia
Ruotsin, Norjan ja Suomen edustajat keskustelivat kisojen jälkeen joukkuekilpailun säännöistä. Tämänvuotinen kisa vedettiin läpi siten, että yhteispisteisiin laskettiin viiden nimetyn urheilijan tulokset. Urheilijoista yhden piti olla 15-18-vuotias, kaksi 19-23-vuotiasta sekä kaksi 15-25-vuotiasta.
– Uusia sääntöjä luonnosteltiin, ja ne hyväksytään vielä lopullisesti. Muutoksia on tulossa. Joukkueessa on jatkossa kahdeksan urheilijaa, joista viiden parhaan pisteet lasketaan lopputuloksiin. Nytkin varanostajia oli mukana, mutta heidän tuloksiaan ei laskettu joukkuekilpailuun.
– Urheilijoiden ikäjako säilyy entisenä. Sääntöihin tehdään vielä tarkennus, että vähintään yhden joukkueenjäsenen on oltava nainen, Kvist toteaa.
Seuraavat Barentsin kesäkisat järjestetään kahden vuoden kuluttua Oulussa.
Kilpailun tulokset löytyvät täältä.