Päävalmentajan mietteitä 2/2024 – Minne menet voimanosto?

Kuva: Jussi Kuusikko

Vuosi 2025 on meidän lajillemme suuri vuosi, kun ei-olympialajien päätapahtuma World Games järjestetään Kiinassa. Tähän kisaan on ensimmäistä kertaa lisätty myös klassinen voimanosto varustevoimanoston rinnalle. Suomesta ei tähän kisaan urheilijoita pääse mukaan klassisen puolelle, kun maajoukkueemme nostajat pääosin jättivät valintakisaan osallistumisen väliin. Varustenoston puolella valintakisa on loppuvuoden MM-kisa, joka järjestetään Islannissa. Varustepuolelta voimme odottaa jopa kolmen nostajan pääsevän mukaan WG kisaan, EM-kisat keväällä antoivat toiveita tähän. Varustenostaminen onkin ollut melkoisessa nosteessa parin vuoden aikana. EM-kisoissa mestareiksi nousseet Matias Viiperi ja Eetu Kumpulainen näitä WG paikkoja varmastikin havittelevat ja joukkueesta löytyy muitakin mahdollisia tähtiä joukkoon.

Alkuvuodesta liitto aloitti intensiiviryhmän tukemaan juniorien maajoukkuetoimintaa, tämän ryhmän etenemisestä saamme syksyllä tietoa. Erilaisia tapaamisia livenä ja etänä on tälle tulevaisuuden ryhmälle jo järjestetty. Tällä toiminnalla liitto vahvistaa tulevien vuosien menestysmahdollisuuksia junioreillemme.

Alkuvuodesta on jo järjestetty monia kansainvälisiä kisoja, joissa olemme saaneet nauttia menestyksestä eri ikäluokkien toiminnassa. Liitto on lähettänyt joukkueita tasaisesti eri kisoihin ja moniin kisoihin suuriakin joukkueita. Ruotsi ja Norja ovat toimineet hieman eri tavalla, sub-junioreissa ja jopa junioreissakin on nostajia lähetetty kansainvälisiin kisoihin melko vähän. Syytä tähän ei ole julkaistu, onko syy taloudellinen vaiko joku muu. Tämä saattaa aiheuttaa hieman ihmetystä, kun sitten avoimeen nouseekin näistä maista kovia urheilijoita, jotka eivät ole paljon junioreissa kisanneet. Tämän taktisen valinnan takana olevat asiat jäävät siis hämärään, vahvaa juniorityötä toki kyseiset maat tekevät silti, vaikka eivät lähetä joukkueita juniori ikäluokkien kisoihin. No, tulevaisuus näyttää miten heidän ratkaisunsa toimii.

Monta kertaa pohditaan, onko etävalmennus yhtä tehokasta kuin läsnä valmennus, samaa pohdintaa voi luoda siitä onko vahvasti koulutettu valmentaja tehokkaampi kuin itseoppinut tekijä. Molemmista löytyy varmasti hyviä ja huonojakin kokemuksia. Etävalmennus on selkeästi noussut koko ajan vahvemmaksi vaihtoehdoksi ja monella onkin valmentaja jopa muusta maasta. Lukuisia urheilijoita onkin tämän vaihtoehdon kanssa toiminut jo pitkään, läsnä tehtävä valmennus on selkeästi vähentynyt nykypäivänä, vaikka sen tehoon/toimivuuteen löytyy lukuisia positiivisia asioita. Ihmisten kiire ja hektinen elämä työn ja muiden kiireiden kanssa estää harjoittelun tiettyyn aikaan ja siinä tämä etävalmennus onkin omiaan. No sitten tuo toinen pohdinta, itseoppinut/koulutettu valmentaja? Otetaan vaikka yleisurheilu mukaan tarkasteluun, yksi sen lajin arvostetuimmista valmentajista Matti Liimatainen (metsuri) on monen huippumme takana (Maria Huntington, Saga Vanninen…). Tämä oman tien kulkija on siis nostanut lukuisia urheilijoita maailman kärkeen ilman mitään arvostettua maailmanluokan koulutusta. Eli voimme todeta, että itseoppinut valmentaja onkin täysin tasavertainen valinta laaja-alaisesti koulutettuun henkilöön verrattuna. Meidänkin lajissamme löytyy molempia vaihtoehtoja, toki on myös sellaisia menestyjiä, jotka pärjäävät ilman valmentajaakin. Monesti valmentajasta kyllä on hyötyä, seuraamaan harjoittelua ja auttamaan ohjelmoinnissa. Seuratasolla löytyy paljon valmentajia, jotka ovat käyneet läpi liiton koulutukset mikä onkin hyvä, liiton järjestämissä koulutuksissa käytyjen opintojen jälkeen saamme luotua yhtenäisen verkoston maanlaajuisesti, jolla voimme palvella lajimme urheilijoita. Valmentajat myös pääsevät koulutuksissa verkostoitumaan, jolla saamme yhteistyötä laajennettua. Seuratasolla lajissamme onkin vahvaa tekemistä kautta koko maan ja sen puolesta onkin lupa odottaa tuleville vuosille uusia mestareita kisoihin.

Lajissamme on vuonna 2023 ollut 37 dopingkäryä, suomalaisia tähän listaan ei ole onneksemme ”päässyt”. Meidän oman liittomme, Suomen Voimanostoliiton voimakas antidopingtyö varmasti osaltaan vaikuttaa tähän. Tämä vahva työ on ihmetyksekseni saanut eräältä taholta vahvaa kritisointia, toki kritiikki on sallittua ja jopa suotavaa. Tällä kertaa kyllä tarkoituksenmukaisesti on kurinpitosääntöjemme ja eri tiedotteiden sisältöä tulkittu väärin. Syytä tähän voimakkaaseen ulostuloon en ymmärrä, tai pohjimmaista syytä miksi sellainen on tehty. Kurinpitosääntömme ovat pysyneet voimassa käytännössä samankaltaisina jo vuosia. Meidän liittoomme voi tulla ns. ammattilaispuolelta, mutta silloin huomioitava, ettei KV kisoihin valinta ole mahdollista kahteen vuoteen. Osallistuminen ns. ammattilaiskisoihin edes lavahenkilönä ei ole hyväksyttävää, tästä on lukuisia kysymyksiä tullut liittoon ja jopa UOTL on asiaa päässyt pohtimaan ja todennut sääntöjemme olevan ajan tasalla ja oikeudenmukaiset. Kaikki lisenssiurheilijathan hyväksyvät näiden sääntöjen noudattamisen lunastaessaan lisenssin, joten asia sitä myöten pitäisi olla kaikkien tiedossa. Ottamalla yhteyttä liitoon asioita kyllä selvennetään ja avointa keskustelua olisikin hyvä olla. Some maailman virtuaalimaailma vaan tuntuu hämärtyneen monelle ainoaksi maailmaksi. Kommentointia ja kritiikkiä tulee olla, mutta perättömistä asioista on turha aloittaa maanlaajuisia kampanjoita.

Kesä on monelle lepoa lajistamme, silloin onkin hyvä nauttia Suomen kesästä ja vaikka muista urheilulajeista. Ilahduttavaa onkin ollut seurata erään lajimme huipun kesäisiä harjoitteita yleisurheilukentällä, menestys kansainvälisellä tasolla osoittaa sen, että tämäkin treenimalli toimii. Harjoittelun intensiivisyys myös voi olla kesällä jopa hieman maltillisempaa, antaa nivelien ja jänteiden hieman ”pitää lomaa” ennen syksyn kovaa jaksoa. Samalla voisi kyllä mainita maltin olevan paikallaan varsinkin nuorten harjoittelussa, liian nopeasti ei kannata edetä suuriin painoihin. Tukilihasten ja jänteiden, nivelien vahvistamiseen on syytä varata aikaa, ettei liian nopealla nousulla aiheuta vammautumista. Tämä vauhtisokeus saattaa aiheuttaa pahojakin vammautumisia, jos ei tukilihasten kehittämiseen ole kiinnitetty kylliksi huomiota. Pääliikkeissä suurten rautojen käsittely vaatii maltillista työtä, ja somessa esiintyvät tähdet osaltaan ruokkivat kiihdyttämään treeniä, vaikka pitäisi toimi jopa päinvastoin. Some on kuitenkin virtuaalimaailma, jossa kaikki on mahdollista ja siellä olevien videoiden todellisuus saattaa olla omanlaistansa. Osaltaan tämä some maailma antaa/luo melkoiset paineet urheilijoille, jotka siellä esiintyvät. Ennen kisoja ladataan some täyteen videoita, joissa tehdään ennätyksiä ja kisassa jäädään näistä nostoista.

Kesällä tosiaan muitakin harrastuksia voi olla mukana ja toisilla meidän lajimme sivuosassa. Esimerkkinä voimme heittää vaikka Mico Lampisen, joka on meidän lisenssilistoilla. Hän on penkkikisoja varsinkin kierrellyt tasaiseen tahtiin. Mico saavutti tänä vuonna kultaa kiekonheitossa Kalevan kisoissa. Taakse jäi kukapa muukaan kuin Frantz Kruger, joka on lajia hallinnut liki 10 vuotta. Tänä vuonna tuo putki katkesi ja voimanostossa Keravan Bodonosta edustava Lampinen pääsi kisan päätteeksi keskipallille. Mico on juniorien kisoissa jo menestynyt kansainväliselläkin tasolla. 20-vuotiaiden EM-kulta edelliseltä kesältä antoi jo toki lajia seuraaville viitettä tulevaan. Voimanoston puolelta Micon viimeisin saavutus on vuoden 2024 klassisen penkin SM-hopea. Eli puhutaan erittäin lahjakkaasta nuoresta.

Kaj Mattila
päävalmentaja