Kuvat: Tytti Tukia, Maria Tiensuu ja Mikon arkisto
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Olen Mikko Tiensuu. Seurani on Tammelan Ryske. Kilpailen sarjassa M40/120 kg.
Minulla on useita kymmeniä SM-mitaleja voimanostossa ja penkkipunnerruksessa. Arvokisamitaleja on lähes parikymmentä. Iältäni olen 46-vuotias ja asun Lounais-Hämeen helmessä, Tammelassa. Perheeseeni kuuluu vaimo, kolme lasta ja koira. Ammatiltani olen ylipalomies. Brankkarin hommia olen tehnyt vuodesta 2003.
Kun olin vuonna 2021 nostanut voimanostossa SM-tasolla kilpaa jo 29 vuotta ja kaikkia paikkoja jomotti, mietin, pysyisinkö toimintakykyisenä paloauton takapenkillä savusukeltajana eläkeikääni asti. Sillä hetkellä eläkeikään oli enää vaatimattomat 23 vuotta. Päätin, että jotain on tehtävä. Pyrin ja pääsin ”vanhoilla” päivillä Poliisiammattikorkeakouluun lukemaan pelastusalan AMK-päällystötutkintoa Pelastusopistoon Kuopioon. Kävin koulua töiden ohella ja sain vaadittavat 240 opintopistettä kasaan vähän alle kolmessa vuodessa. Tällä hetkellä työskentelen ylipalomiehenä ja sijaistan paloesimiehiä. Päivystävän palomestarin työt ovat tulevaisuuden haaveenani, kunhan hyvinvointialueet saavat taloutensa kuntoon ja voivat avata lisää työpaikkoja pelastusalalle.
Opiskelusta jäi kipinä, jonka vuoksi opiskelen tällä hetkellä lähiesihenkilön ammattitutkintoa oppisopimuksella oman työni ohella.
Ennätykseni varustevoimanostossa: Jalkakyykky 302,5 kg (sarja M105 kg), penkkipunnerrus 290 kg (sarja M40/120 kg), maastanosto 282,5 kg (sarja M105 kg) ja yhteistulos 835 kg (sarja M105 kg).
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
11-vuotiaana vuonna 1989 olin Tammelan urheilukentällä kavereiden kanssa pelaamassa pesäpalloa. Yhtäkkiä tuli rankkasade ja menimme sateensuojaan vieressä olevaan juuri valmistuneeseen liikuntakeskukseen. Liikuntakeskuksessa oli myös punttisali. Punttisalin ovi oli jäänyt vahingossa auki ja menimme sisälle. Siitä se lähti. Harrastin päivittäin urheilukentällä yleisurheilua ja pesäpalloa. Koska salilla oli ikärajoitus 12 v., menimme useasti ”salaa” salille omien pesäpalloharjoitusten jälkeen treenaamaan.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Oman voiman mittaaminen tuomareiden edessä ja puhtaana urheilijana kilpaileminen. Mielestäni SVNL on tehnyt arvokasta työtä puhtaan urheilun eteen. Olen aina otettu ja onnellinen kun pääsen doping-testiin.
Samaan aikaan kiehtoo myös sekä helppous että vaikeus. Raw-nostaminen on helppoa, mikäli sinulla ei ole vammoja. Sen kun vaan nostelet tankoa ylös alas, mutta kun laitat varusteet päälle, homma muuttuu täysin. Useasti kuulen sanottavan, että: ”helppoa se on varusteilla nostaa”. Näinhän asia ei ole. Varustenosto on täysin oma nostomuotonsa. Olen huomannut, että nostajan pitää uskaltaa laittaa tarpeeksi rautaa tankoon. Penkkipaidan kauluksen siirtäminen sentillä alaspäin vaikuttaa rintaan tulevaan raudan määrään. Samoin kyykkypuvun olkainten kiristys sentillä, vaikuttaa siihen kuinka paljon rautaa pitää tankoon laittaa, jotta pääset hyväksyttävään syvyyteen.
Loukkaantumisten myötä nostan kilpaa pelkästään varusteilla. Varustevoimanoston kilpailijamäärät ovat ikävä kyllä laskeneet vuodesta toiseen, mutta toivon, että saamme sen pariin lisää nostajia.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?7
Harrastan urheiluammuntaa ja koiran kanssa lenkkeilyä. Lisäksi harrastan kuulantyöntöä ja kiekonheittoa, joista olen saanut muutamia SM-mitaleja aikuisurheilusarjoissa.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Vaimoni Maria Tiensuu toimii huoltajanani arvokisamatkoilla ja nauttii myös itse treenaamisesta. On ollut mahtavaa käydä vaimon kanssa esimerkiksi Mongoliassa, jonne ei tulisi muuten lähdettyä. Hyvä ystäväni, myös hyvin arvokisoissa menestynyt Toni kuusi on valmentajani. Heidät haluan salille mukaan.
Heidän kanssaan treenaaminen on helppoa ja sanatonta, koska olemme treenanneet niin monta vuotta yhdessä.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Seuraan aktiivisesti muita nostajia sosiaalisessa mediassa, jotta saan uusia variaatioita nostotekniikoihin. En ole jumiutunut ”vanhoihin” tekniikoihin.
Suoritin tuomarikokeen joskus vuoden 2005 paikkeilla, mutta tuomarin hommat jäivät muiden kiireiden takia taka-alalle. Seuraavaksi haluisin uusia tuomarikorttini ja kehittyä tuomarina kohti arvokisoja.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Keitä varustenostajia ihailen?
Freddi (Smulter), Kenta (Sandvik) ja Ove (Lehto). He kaikki ovat menestyksensä lisäksi erittäin ystävällisiä ja ovat omilla sosiaalisen median tileillään luoneet positiivista kuvaa voimanostosta.
Aina kisamatkoilla heillä on aikaa jutella ja mikä parasta, he ovat aina kannustavia, hymyssä suin olevia ihmisiä.
Terveisiä voimanostojen lukijoille?
Toivoisin, että kaikki RAW-nostoihin vihkiytyneet kokeilisivat varustevoimanostoa ja jatkaisivat mahdollisesti sitä nostomuotoa. Kun kilpailuvuosia on yli 30 vuotta ja maksimiraakanostot eivät onnistu enää fyysisten vammojen takia, niin sitä toivoo, että varustevoimanostokilpailut jatkuisivat.