Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös maajoukkueeseen valinnasta

Urheilun oikeusturvalautakunta (UOL) on tehnyt 27.3.2020 ratkaisun Suomen Voimanostoliiton päätöksestä olla valitsematta SM-kisoihin osallistumatta jäänyt urheilja MM-kilpailuiden maajoukkueeseen. UOL:n  päätös 13/2020 on nähtävissä sen kotisivuilla.

Ratkaisussa UOL totesi, että valittaessa urheilijoita edustamaan Suomea kansainvälisissä arvokilpailuissa on lähtökohtaisesti yhdistysautonomian piiriin kuuluvasta päätöksestä. UOL:n toimivaltaan ei kuulu sen arvioiminen onko valintapäätös tarkoituksenmukainen. Vuonna 2009 UOL on ottanut kantaa myös siihen, että liitto voi olla lähettämättä maajoukkuetta arvokilpailuihin. Se on liiton harkintavallassa oleva asia.

Kun valinta tehdään ennalta asetettujen ja julkistettujen kriteereiden perusteella, ei asia ole enää yhdistysautonomian perusteella tehtävästä tarkoituksenmukaisuusharkinnasta. Yhdistyksen on noudatettava valinnasta ilmoittamiaan valintakriteereitä. UOL on myös aikaisemmassa ratkaisukäytännössään todennut, urheilijoiden oikeusturva edellyttää sitä, että etenkin arvokilpailuja koskevat valinnat tehdään huolellisesti ja asetettuja valintakriteereitä tarkasti noudattaen. Valinnoilla on urheilijoille suuri merkitys ja valituksi tulleen urheilijan on tiedon valinnasta saatuaan voitava keskittyä yksinomaan menestymään kysymyksessä olevassa kilpailussa parhaalla mahdollisella tavalla.

UOL:n mukaan on riidatonta, että SVNL:n toimintasuunnitelmassa julkaistujen valintakriteereiden perusteella maajoukkueisiin voidaan valita vain niitä urheilijoita, jotka ovat osallistuneet vastaavaan SM-kisaan. Edelleen ratkaisussa on otettu kantaa siihen, että urheilijoiden tulee ilmoittautua seurojensa yhteyshenkilöille seuran päättämällä ja julkistamalla tavalla.

 

Edellinen artikkeli
Mastersien varustevoimanoston EM-kilpailuihin Pornaisiin 1. – 5.7.2020 maajoukkue on valittu
Seuraava artikkeli
Mastersien varustevoimanoston EM-kilpailut Pornaisissa peruutettu ja muitakin kisoja siirretään