Tiedote: Suomen Voimanostoliitto kamppailee dopingia vastaan

Suomen Voimanostoliitto on sitoutunut sataprosenttisesti antidopingtyöhön Suomen Olympiakomitean jäsenliittona ja Suomen urheilun eettisen keskuksen yhteistyöjärjestönä. Voimanostoliitossa on tehty antidopingtyötä jo vuosikymmeniä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Valitettavasti doping on suomalaisilla kuntosaleilla tutkimusten mukaan yleistä, mihin aiheeseen myös YLEn MOT ohjelma maanantaina 26.3.2018 aivan oikein kiinnitti huomiota. Valitettavasti ohjelmassa näytettiin  myös maaliskuun alussa kuvattua materiaalia GoExpo messuilta, missä Suomen Voimanostoliitto urheilijoineen sekä liiton jäsenseura esittelivät Suomen Valtion viralliseen urheilujärjestelmään kuuluvaa urheilutoimintaansa. Tästä saattoi syntyä virheellinen käsitys, että liittomme tai urheilijamme kuuluisivat ohjelmassa esiin tuotuun dopinginkäytön ongelmaryhmiin.

Tämän vuoksi Suomen Voimanostoliitto haluaa korostaa seuraavia seikkoja:

 • Doping on väärin. Doping ei saa olla osa urheilua.
 • Suomen Voimanostoliitto noudattaa WADA-koodia sataprosenttisesti ja on sitoutunut kamppailemaan dopingia vastaan.
 • Suomen Voimanostoliitto toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilupoliittisten linjauksien mukaisesti.
 • Suomessa voimanostourheilua edustaa vain Suomen Voimanostoliitto.
 • Suomen Voimanostoliitto toivoo jäsenseuroiltaan (125 urheiluseuraa) jatkuvaa työtä antidopingin eteen.
 • Voimanosto- ja penkkipunnerrusta harrastavat urheilijat (yli 1700 urheilijaa) sitoutuvat antidopingiin allekirjoittamalla antidopingsopimuksen.
 • Suomen Voimanostoliitto ei suosittele jäsenilleen ja urheilijoilleen osallistumista missään roolissa yhteistyöhön tai tapahtumiin, joissa ei kunnioiteta Suomen valtion linjauksia urheilun reilun pelin säännöistä, erityisesti antidopingsäännöstöä. Toiminta tällaisissa tapahtumissa kertoo suhtautumisesta dopingiin eikä edistä dopinginvastaista työtä.
 • Suomen Voimanostoliitto allekirjoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriön kunnille vuonna 2015 lähetetyn kirjeen sanoman, jossa todetaan seuraavasti: ”Kuntien kuuluu huomioida, että heidän tiloissaan järjestettävien tapahtumien ja kilpailuiden järjestäjien tulee olla sitoutunut noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä.”  
 • Suomen Voimanostoliitto ei tunnusta ns. pro voimanostoa urheilulajina. Voimanostourheilu ja ”pro-voimanosto” tulee pitää toisistaan täysin erillisinä. Jokainen ihminen saa vapaasti valita mitä harrastaa ja missä. Suomen Voimanostoliitossa noudatetun ja noudatettavan linjauksen mukaan urheilijat ja toimitsijat eivät voi kuitenkaan toimia ”sekaisin” SVNL:n alaisessa, virallisessa urheilutoiminnassa ja pro-puolella, vaan puolensa on valittava.
 • Suomen Voimanostoliitto toivoo, että sen jäsenseurat jäsenineen sekä liiton toiminnan alaiset urheilijat sitoutuvat ja toimivat tämän tiedotteen mukaisten periaatteiden mukaisesti urheilun arjessa. Voimanostoliitto toivoo myös kunnilta ja medialta sitoutumista valtion urheilupoliittisiin linjauksiin, erityisesti toimintaan puhtaan urheilun puolesta.
 • Toiminta dopingia vastaan on oikein.

Lisätietoja: puheenjohtaja Tero Hyttinen gsm. 044 309 2263

Edellinen artikkeli
Kutsu Suomen Voimanostoliiton kevätkokoukseen
Seuraava artikkeli
Klassisen voimanoston MM-joukkueet valittu