Suomen Voimanostoliitto on ainoa virallinen dopingvalvonnan piirissä oleva voimanoston urheilujärjestö Suomessa

Suomen Voimanostoliitto on sitoutunut sataprosenttisesti antidopingtyöhön Suomen Olympiakomitean jäsenliittona ja Suomen urheilun eettisen keskuksen yhteistyöjärjestönä. Voimanostoliitossa on tehty antidopingtyötä jo vuosikymmeniä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Valitettavasti urheilujournalismi tekee ajoittain juttuja, joissa dopingvalvonnan ulkopuolella toimivista ns. ammattilaisliitoista sekä näiden parissa toimivista henkilöistä kirjoitetaan harhaanjohtavasti voimanostourheilijoina jättämällä tuomasta esiin faktana sitä, että kyseisessä toiminnassa olevat tahot eivät toimi virallisessa urheilujärjestelmässä eivätkä ole dopingvalvonnan piirissä. Viimeksi tällaisen jutun teki MTV3 6.7.2109 kirjoittaessaan entisestä seiväshyppääjä Eemeli Salomäestä, joka jutun mukaan olisi nykyään voimanoston harrastaja. Näin asia ei ole. Salomäki ei kilpaile dopingvalvonnan alaisessa voimanostourheilussa.

Tämän vuoksi Suomen Voimanostoliitto haluaa korostaa seuraavia seikkoja:

 • Doping on väärin. Doping ei saa olla osa urheilua.
 • Suomen Voimanostoliitto noudattaa WADA-koodia sataprosenttisesti ja on sitoutunut kamppailemaan dopingia vastaan.
 • Suomen Voimanostoliitto toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilupoliittisten linjauksien mukaisesti.
 • Suomessa voimanostourheilua edustaa vain Suomen Voimanostoliitto.
 • Suomen Voimanostoliitto edellyttää jäsenseuroiltaan (122 urheiluseuraa) jatkuvaa työtä antidopingin eteen.
 • Voimanosto- ja penkkipunnerrusta harrastavat urheilijat (yli 1900 urheilijaa) sitoutuvat antidopingiin allekirjoittamalla antidopingsopimuksen.
 • Suomen Voimanostoliitto ei suosittele jäsenilleen ja urheilijoilleen osallistumista missään roolissa yhteistyöhön tai tapahtumiin, joissa ei kunnioiteta Suomen valtion linjauksia urheilun reilun pelin säännöistä, erityisesti antidopingsäännöstöä. Toiminta tällaisissa tapahtumissa kertoo suhtautumisesta dopingiin eikä edistä dopinginvastaista työtä.
 • Suomen Voimanostoliitto allekirjoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriön kunnille vuonna 2015 lähetetyn kirjeen sanoman, jossa todetaan seuraavasti: ”Kuntien kuuluu huomioida, että heidän tiloissaan järjestettävien tapahtumien ja kilpailuiden järjestäjien tulee olla sitoutunut noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä.”  
 • Suomen Voimanostoliitto ei tunnusta ns. ammattilaisvoimanostoa urheilulajina. Voimanostourheilu ja ”ammattilaisvoimanosto” tulee pitää toisistaan täysin erillisinä. Jokainen ihminen saa vapaasti valita mitä harrastaa ja missä. Suomen Voimanostoliitossa noudatetun ja noudatettavan linjauksen mukaan urheilijat ja toimitsijat eivät voi kuitenkaan toimia ”sekaisin” SVNL:n alaisessa, virallisessa urheilutoiminnassa ja ammattilaispuolella, vaan puolensa on valittava.
 • Suomen Voimanostoliitto edellyttää, että sen jäsenseurat jäsenineen sekä liiton toiminnan alaiset urheilijat sitoutuvat ja toimivat tämän tiedotteen mukaisten periaatteiden mukaisesti urheilun arjessa. Voimanostoliitto toivoo myös kunnilta ja medialta sitoutumista valtion urheilupoliittisiin linjauksiin, erityisesti toimintaan puhtaan urheilun puolesta.
 • Toiminta dopingia vastaan on oikein.

Lisätietoja: puheenjohtaja Tero Hyttinen gsm. 044 309 2263

Edellinen artikkeli
Nuorten ja Avoimen klassisen voimanoston SM-kisaisännät vielä haussa
Seuraava artikkeli
Liiton syyskokous pidetään Espoossa 12.10.2019