1.1.2024 voimaan astuneisiin IPF:n sääntöihin tehtiin muutamia täydennyksiä ja oikaisuja sääntökirjan julkaisun jälkeen eli sääntökirja on nyt päivitetty 23.1.2024. Englanninkielinen sääntökirja on se mitä noudatetaan, mutta kun kaikkien äidinkieli ei ole englanti, niin valitettavasti virheitä aina sattuu. Ja jos otetaan positiivinen ajattelumalli käyttöön tässäkin asiassa, niin virheiden tekemisestä opitaan, koska ne ovat loistavia tapoja kehittää itseään ja omaa osaamistaan.
Avoimen ikäluokan alaikärajaan tehtiin täydennys: Tammikuun 1. päivästä sinä kalenterivuonna, jona hän täyttää 19 vuotta ja siitä ylöspäin.
Hämmennystä aiheutti myös uusi sääntö koskien masters 3 ja masters 4 nostajien kilpailemista avoimissa luokissa. Tämä kohta koskee vain silloin, kun esim. sub-juniorien, juniorien, avoimen ja masters-ikäluokkien voimanoston tai penkkipunnerruksen mestaruuskilpailu pidetään yhdistettynä molemmille tyyleille (klassinen ja varuste), nostaja voi kilpailla molempien tyylien kilpailuissa. Tällöin hänen on maksettava osallistumismaksu kumpaankin kilpailuun ja on myös kilpailtava kahdesti. Nostaja ei kuitenkaan saa kilpailla kahta kertaa klassisessa, eikä kahta kertaa varustekilpailuissa. Masters 3 ja masters 4 nostajien ei sallita kilpailevan avoimessa luokassa. Kun nostaja on ilmoitettu ennakkoilmoittautumisessa (preliminary nomination), hän ei sen jälkeen voi vaihtaa ikäluokkaa. Lopullisessa ilmoittautumisessa (final nomination) nostaja voi vaihtaa vain painoluokkaa.
Sääntökirjan loppuosassa on erikseen klassista nostamista koskeva osa. Tukea antamattomien varusteiden osalta säännöt ovat kuitenkin samat niin sääntökirjan alku- kuin loppupuolellakin. Eli tukea antamattomia trikoita koskeva kohta kuuluu kummassakin osassa samalla tavalla, vaikka yksi kohta puuttuu englanninkielisestä versiosta, ainakin toistaiseksi: Nostajat voivat käyttää hyväksyttyjä pitkälahkeisia, yksiosaisia trikoita, mutta ilman polvenlämmittimiä tai polvisiteitä. Riippumatta siitä, mitä pitkälahkeista, yksiosaista trikoota nostaja käyttää jalkakyykyssä, hänen on käytettävä samaa trikoota kaikissa nostomuodoissa. Huom. teknisen valvojan (TC) tulee tarkistaa, että polvenlämmittimiä ei käytetä.
Paljon on tullut palautetta myös sääntökirjan harhaanjohtavista kuvista. Lähetin kuvista kysymyksen IPF:lle ja vastaus oli, että kuvat ovat vain ohjeellisia. Kirjoitettu teksti on se mitä noudatetaan.
Itse olen ollut hyvin ilahtunut kilpailujen jälkeen tulleesta palautteiden määrästä koskien lähinnä voimanostosääntöjä, koska jos palautteita ei tule, niin auttamatta virheelliset tulkinnat ja väärinymmärrykset lisääntyvät. Palautteiden antaminen onkin itse asiassa osoitus siitä, että välitetään toisten tekemisistä. Näen, että palautteiden määrällä ja virheiden korjaamisella saadaan voimanostoakin kehitettyä. Jatketaan siis kehitystyötä rakentavilla palautteilla!
Margetta Salminen
tuomarivastaava