Rohkaiseva sisäinen puhe ja positiiviset uskomukset tukena matkalla tavoitteeseen

Teksti: Päivi Ristolainen, kuvat: Pixabay

Kuinka paljon kiinnität urheilijana huomiota siihen, miten uskomuksesi, niiden pohjalta nousevat ajatukset ja sisäinen puheesi vaikuttavat tavoitteiden asettamiseen, treenaamiseen, kilpailemiseen ja potentiaalisi saavuttamiseen? Millaista sisäinen puheesi on: kannustavaa vai epäonnistumisiin tai huonoihin hetkiin keskittyvää?

Mahatma Gandhi on sanonut, että ” Uskomuksista tulee ajatuksiasi. Ajatuksistasi tulee sanojasi. Sanoistasi tulee toimintaasi. Toiminnasta tulee tapojasi. Tavoistasi tulee kohtalosi.”  Sillä, mitä ja miten uskot itsestäsi, on paljon merkitystä.

Harmiton, menetyksiä ja vastoinkäymisiä vailla oleva elämä on epärealistinen ajatus. (Kilpa)urheilulla on aina kaksi puolta: hienot onnistumisen hetket treeneissä ja kilpailuissa sekä urheilun elämään tuoma merkityksellisyys, ja toisaalta kirvelevät tappion hetket, fyysiset loukkaantumiset ja jossain kohtaa uraa luopumisen tuska. Erityisesti vaikeina hetkinä tarvitsemme positiivisia uskomuksia ja rohkaisevaa sisäistä puhetta, mutta uskomuksilla on vaikutusta toimintaamme myös perusarjessa ja -treeneissä.

Uskomukset kuvaavat luottamusta tai uskoa johonkin ihmiseen tai asiaan. Urheilussa urheilijan tulee luottaa ja uskoa omaan tekemiseen ja suoriutumiseen. Uskomukset tukevat urheilijan matkaa kohti asetettua päämäärää ja toisaalta uskomukset voivat olla jarru tavoitteen saavuttamiselle tai oman potentiaalin mahdollisimman suurelle hyödyntämiselle.

Uskomukset muuttuvat ajatuksiksi, ja ajatuksia ihmisellä on vuorokauden aikana kymmeniä tuhansia. Keskustelemme ajatusten pohjalta jatkuvasti itsemme kanssa, eli harjoitamme sisäistä puhetta. Kun urheilija jää koukkuun vaikeisiin ajatuksiin, hän voi alkaa tehdä asioita, jotka vievät kauemmaksi itselle tärkeistä asioista. Uskomukset ja ajatukset itsestä voivat aiheuttaa mm. välttämiskäyttäytymistä. Kun urheilijan pitäisi mennä jotain asiaa kohti, hän lähteekin poispäin. Tuloksena välttämiskäyttäytymisestä voi olla treenin jättäminen väliin, harjoitusten muokkaaminen niin, että voi pysytellä mukavuusalueella tai valmentajan kanssa sovittujen treeniraporttien lähettämättä jättäminen.

Uskomukset ja sisäinen puhe vaikuttavat merkittävissä määrin siihen, millaiseksi itsesi koet ja mihin pystyt. Jos sisäinen puhe on negatiivista, se yleensä johtaa negatiiviseen lopputulokseen. Kun sisäinen puhe on rohkaisevaa, positiivista ja tulevaisuuteen suuntaavaa, se kannattelee huonoissakin hetkissä.

Kun urheilijana mietit uskomuksia itsestäsi, lähde liikkeelle vahvuuksistasi ja voimavaroistasi. Mihin asioihin pystyt ja miksi? Mitkä asiat treenaamisessa ja kilpailemisessa onnistuvat ja toimivat? Kirjoita näitä positiivisia asioita ja uskomuksia itsellesi paperille tai tiedostoon muistiin, että voit palata niihin hetkinä, kun tarvitset rohkaisua.

 

 

Entä mikä on keskeinen rajoittava uskomuksesi, joka vaikuttaa tekemiseesi urheilijana? Jos uskomus liittyy menneisyyden kokemuksiin, et voi enää muuttaa tapahtunutta. Siksi katse kannattaa suunnata omien vahvuuksien kautta tulevaisuuteen. Mikä unelma tai tavoite voi toteutua, jos päästät irti tästä rajoittavasta uskomuksesta? Mitkä vahvuusalueesi tukevat sinua matkalla kohti tavoitettasi?

Voit harjoitella kielteisten uskomusten ja ajatusten sekä niiden vaikutuksen vähentämistä. Kun kielteinen ajatus tulee, voit sanoa sille, että ”tervetuloa, mutta sinä et ole totta.” Anna ajatuksen tulla ja mennä saman tien pois. Havainnoi kuitenkin, missä tilanteissa saman tyyppisiä ajatuksia yleensä tulee ja mistä nämä uskomukset ovat peräisin. Kun negatiivinen ajatus tulee seuraavan kerran, sano sille samoin kuin edellä. Pyri lisäksi rikkomaan ajatuksen aiheuttama kaava. Jos esimerkiksi negatiivinen ajatus saa sinussa aikaan sen, että hartiat painuvat alas, ryhti katoaa tai katse painuu alas, pyri muuttamaan kehon kieltäsi. Nosta katse ja suorista ryhtisi.  Mieti samalla, minkä uskomuksen itsestäsi haluat tämän ajatuksiisi tulleen tilalle. Koska olet aiemmin jo miettinyt vahvuuksiasi, voit niistä valita jonkun negatiivisen ajatuksen tilalle.

Miksi tässä harjoituksessa ei pyritä välttämään tai estämään kielteisiä ajatuksia? Kun yrität kieltää jotakin, se tulee väkisin uudelleen ja uudelleen ajatuksiisi.  Mieti ensin vaaleanpunaista norsua ja sitten kiellä itseäsi ajattelemasta sitä. Aivan, seuraavat hetket mietit vain vaaleanpunaista norsua. Siksi negatiivisia ajatuksia eikä myöskään vaikeita tunteita pidä yrittää estää tulemasta. Ne saavat tulla ja mennä. Ajatusten ja tunteiden kieltäminen ja estäminen vie myös paljon energiaa, jota voit käyttää hyödyllisempiinkin asioihin.

Uskomusten muuttamisessa ei tavoitteena ole vain ja ainoastaan positiivinen ajattelu. Elämä ja urheilu ei toimi niin, että kun ajattelee kaikesta positiivisesti, niin asiat menevät automaattisesti parempaan suuntaan. Urheilijan itseluottamus kuitenkin vahvistuu negatiivisten itseen kohdistuvien uskomusten ja ajatusten vähenemisen myötä ja oman potentiaalin saavuttaminen on todennäköisempää. Siksi rajoittavilta, negatiivisilta ajatuksilta kannattaa ottaa niiden valta pois.

 

Artikkelin lähteet:
Cauffman, L. 2017. Ratkaisukeskeinen coaching. Opas myönteiseen muutokseen
Peltonen, A. 2021. Psyykkinen valmennus
Pietikäinen, A. ja Pasanen, R. 2023. Joustava mieli urheilussa