Kansainvälinen kisakausi on kohta kiivaimmillaan, parhaillaan kirjoittaessa käydään penkkipunnerruksen MM-kisoja kaukana Teksasin Austinissa. Kahdeksantoista naista ja 21 miestä matkasi 20-30 huoltajan kanssa mittelemään maailmanmestaruuksista. Ilahduttavasti ilmoittauduttiin syksyn arvokisoihin. Istanbulin penkin EM-kisojen joukkue on toistaiseksi suurin minun 2,5-vuotisen maajoukkuekoordinaattori urallani. Maajoukkueilmoituksia tuli yli sata ja joukkueen koko lopulta huoltajineen lienee 80-90 henkilöä. Suhinaa siis riittää ja sehän on vain hyvä. Jonkin verran suhinaa on alati muuttuvissa IPF/EPF-kisahotelliyö vaateissa, mutta käydään ne kisakohtaisesti läpi joukkueen kanssa.
Istuin viime viikolla Teamsissa (kuinkas muutenkaan) opiskelemassa SUEKin kouluttajakoulutuksessa, jossa läpikäytiin ajankohtaisia antidoping-asioita ja kilpailumanipulaation torjuntaa. Kilpailumanipulaatio voi olla vedonlyönti- tai urheiluperustaista. Vedonlyöntiperusteisen manipulaation tavoitteena on suoran tai epäsuoran taloudellisen tuoton saaminen vedonlyönnin avulla. Suora taloudellinen tuotto tarkoittaa vedonlyönnillä saavutettua rahasummaa ja epäsuora taloudellinen tuotto esimerkiksi rahanpesulla saavutettua hyötyä. Urheiluperustaisessa manipulaatiossa tavoitteena on kilpailullisen edun saavuttaminen epärehellisin keinoin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tietyn merkityksellisen ottelun voittaminen tai häviäminen, sarjapaikan säilyttäminen tai nouseminen ylempiin sarjoihin. Voimanostossa ei ole tietääkseni kovin montaa raportointia ole tullut aiheeseen liittyen, mutta toki tuomarin toimintaan vaikuttaminen mesoamalla on kyseenalaista tai jos nostajan oma valmentaja sattuu istumaan tuomarina nostettaessa ja niin edelleen.
Mikäli havainnoit mielestäsi kilpailumanipulaatiota kisoissamme, kannattaa siitä olla yhteydessä liittoon tai raportoida SUEKin ILMO-kanavaan.
Minulle tulee kymmeniä kyselyjä huoltajan Adelista ja SUEKin koulutuksien tarpeellisuudesta, että onko pakko tehdä ja tarvitaanko sitä. Minun mielipiteeni on, että huoltajan/valmentajan tai oikeastaan kaikkien urheilijan taustalla toimivien, olisi parempi tehdä kaikki etukenossa eikä kysellä, ”miksi pitää tehdä”.
Tässä yhteydessä haastan kaikki toimijat – urheilijat, valmentajat, vanhemmat, tuomarit jne. tekemään SUEKin Reilusti Paras ja Puhtaasti Paras -verkkokoulutukset. Reilusti paras on verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita kuin muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen. Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Tällä hetkellä vain 46 voimanostoliiton alaista ihmistä on suorittanut kurssin, We want more!
Puhtaasti Paras -kurssi on kansainvälisille kentille vaadittavan WADA:n ADEL-kurssin ”suomalainen pikkuveli” ja ADELin suorittaneille helppo ja kiva välipala muistutuksena asioista. SUEKin kurssien raportointiportaalista paljastuu 144 hyväksyttyä voimanostoliiton suoritusta, joista 53 on vanhentunutta…We want more!
Joillakin liitoilla kurssit ovat tietyille sarjatasoille tai SM-tason kisoihin pakollisena kaikille toimijoille ja epäilen, että suuntaus on meilläkin jatkossa sen suuntainen huolimatta ADEL-kurssin olemassaolosta. Mielestäni antidoping-asioiden ja muiden vastuullisuusasioiden kanssa kannattaa työstää itse kunkin aktiivisesti eikä ottaa VARSINKAAN nokkiinsa lisätyöstä. Hyvä ja tehokas AD-työ ja -tietoisuus on meidän kaikkien etu. Lajeissamme meidän tulee ylpeinä ja innolla toteuttaa tätä missiota puhtaasta ja reilusta urheilusta. Valmentajat, huoltajat, vanhemmat, tuomarit, kisajärjestäjät – kaikki – näyttäkäämme esimerkkiä, jotta atleetitkin kirmaisivat intoa täynnä kurssien ääreen päivittämään tietouttaan. Turvallinen ja vastuullinen harrastusympäristö on meidän kaikkien etu.
Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras – linkki.