Haastattelussa Fanni Savela

Tämä haastattelu on julkaistu Voimanostaja-lehdessä 4/2023.

Kysymykset: Katja Lariola. Kuvat: Mats Finne ja Fanni Savelan arkistot

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Fanni Savela, 22-vuotias oululainen voimanostaja ja fysioterapiaopiskelija.

 

Kerro vähän urheilutaustastasi ja muista harrastuksistasi?
Aloitin kuntosalilla treenaamisen 13-vuotiaana eli heti kun iän puolesta pääsin salille. Ennen sitä en harrastanut mitään urheilulajia tosissaan. Pianoa soitin musiikkiopistossa 5 vuotta.

Innostuin kuntosalilla treenaamisesta heti, ja alusta asti treenaaminen on ollut tavoitteellista ja säännöllistä. Enimmäkseen keskityin voiman ja lihasmassan kasvatukseen, mutta myös crossfitia harrastin jonkin aikaa. Kuitenkin kyykky, penkki ja maastaveto on ollut aina mukana ohjelmassa.

 

Mikä sai sinut siirtymään voimailuun pariin? Kuinka kauan olet harrastanut voimanostoa?

Halusin aina olla vahva. Tai oikeastaan halusin olla vahvempi kuin mun veljet, ja nyt olen, joten yksi tavoite saavutettu. Kyykky, penkki ja maastaveto on ollut alusta asti mukana ohjelmassa, joten voimanosto lajina tuntui itselle sopivalta, ja tavallaan luonnolliselta jatkumolta.

Voimanosto-valmennuksen aloittamisen jälkeen treenit ei juuri muuttuneet aiemmasta, tekemiseen tuli vain paljon enemmän järkeä. Syy, miksi en ollut voimanostovalmennusta aloittanut aiemmin, oli se, ettei minulla silloin vain riittänyt mielenkiinto keskittyä vain yhteen lajiin, vaan halusin olla monipuolisesti hyvässä kunnossa ja tehdä voimanostotreenien lisäksi painonnostoa, bodausta ja crossfitia sekä juosta. Lisäksi luulin voimanostotreenien olevan tosi yksipuolisia, pelkkää kyykkyä, penkkiä ja maastavetoa, vaikka todellisuudessa treeneissä on paljon muutakin kivaa. Sbd-treenit on parhaita, mutta tarvii siihen muutakin, että homma pysyy hauskana!

Ajattelen, että voimanostoa olen harrastanut nyt 2,5 vuotta eli sen ajan mitä olen ollut voimanostovalmennuksessa. Kuitenkin voimanostoliikkeitä ja voimatreenejä olen tehnyt jo 9,5 vuotta. Sieltä tulee ehdottomasti hyvät pohjat lajille.

 

Olet vielä nuori, mutta otit vastikään haltuusi myös avoimen SE:n niin penkissä kuin yhteistuloksessakin. Miten se tapahtui ja miltä se tuntuu? Oletko saanut paljon ihmettelyä osaksesi?

Tietenkin avoimen ennätykset tuntuvat erityisen hyvältä! Juniorit on kuitenkin todella rajattu sarja. Avoimen suomenennätys taas on todella kaiken ikäisistä paras kyseisessä painoluokassa koskaan tehty tulos. Ja onhan se siistiä rikkoa avoimen ennätyksiä juniori-ikäisenä.

Onhan sitä ihmetelty paljon, että miten näin nuori voi olla niin vahva ja rikkoa myös avoimen suomenennätyksiä. Ymmärrän kyllä, että se ihmetyttää, mutta toisaalta maailmassa on myös niin paljon minua vahvempia ja nuorempia voimanostajia, että minusta tuntuu että olen itse jo pahasti jäljessä, haha.

 

 

Käyt vielä varmaan koulua tai opiskelet? Miten se ja treenaaminen sopivat yhteen?

Opiskelen fysioterapiaa Lapin ammattikorkeakoulussa. Opintoja on takana 1,5 vuotta ja edessä vielä 2 vuotta. Koen, että opiskelu ja treenaaminen sopii hyvin yhteen, eikä siinä ole ongelmaa. Opiskelut ovat vielä kaiken lisäksi monimuotona, joten se mahdollistaa sekä treenien ajoittamisen vapaammin että työnteon. Ainoastaan kilpailukaudella, etenkin tänä syksynä MM- ja EM-kisojen ympärillä, keskittyminen opiskeluun oli haastavaa ja tärkeitä koulupäiviä jäi jonkin verran välistä.

 

Onko sinulla valmentaja vai teetkö ohjelmasi itse?

Minua valmentaa Juho Kuusisaari, ja on valmentanut jo 2,5 vuotta. Ennen sitä ehdin treenata 7 vuotta, ja tuolloin suunnittelin omat treenit, lukuun ottamatta joitain yksittäisiä treeniohjelmia. Hyvin tuli kehitystä silloinkin, mutta aikaan suhteutettuna nyt valmennuksen aikana olen kehittynyt huomattavasti enemmän. Olemme Juhon kanssa saaneet kyykyn 105 kg -> 162,5 kg, penkin 92,5 kg -> 121,5 kg ja maastavedon 137,5 kg -> 197,5 kg. Yhteistulokseen siis 146,5 kg lisää.

 

Millaisia treenejä teet ja millainen on normaali harjoitusviikkosi?

Treenaan tällä hetkellä 5 kertaa viikossa. Pääpaino treeneissä on tietenkin voimanostoliikkeissä, mutta lisäksi tehdään paljon ”apuliikkeitä”. Kyykkyä tehdään 2 kertaa viikossa, paitsi tällä hetkellä 3 kertaa. Maastavetoa tulee 1-2 kertaa viikossa. Penkkipunnerrusta variaatioineen tulee 3-4 kertaa viikossa.

Näiden pääliikkeiden lisäksi minulla on paljon ns. apuliikkeitä, joilla on oma tarkoituksensa ohjelmassa, ja jotka lopulta tähtäävät siihen, että kyykyn, penkin ja maastavedon tulokset nousevat. Nämä ovat ihan perusliikkeitä, kuten jaloille erilaiset kyykkylaitteet, lantionnostot, askelkyykyt, reidenojennukset ja -koukistukset, selälle erilaiset soudut ja vedot, käsille erilaiset pystypunnerrukset, vipunostot, hauiskäännöt ja ojentajapunnerrukset jne.

 

Millaista ruokavaliota noudatat? Käytätkö lisäravinteita?

En noudata mitään tiettyä ruokavaliota, mutta huolehdin että saan riittävästi energiaa sekä kaikkia makroravintoaineita. Kuitenkin pääosin mun ruokavalio koostuu kanasta, riisistä, kasviksista, kaurapuurosta, raejuustosta, marjoista, rahkasta, pähkinöistä yms. Hyvää, helppoa ja ravitsevaa ruokaa.

Käytän aika vähän lisäravinteita. Kreatiinia ja jonkin verran proteiinijauheita sekä tärkeimmät vitamiinit ja omega-3. Treeniä ennen otan kofeiinia yleensä kahvista, joskus energiajuomasta tai pre-workout juomasta.

 

Mikä on parasta voimailussa?

Parasta on ehdottomasti se, mitä se antaa psyykkisesti. Voimailun kautta saan älyttömästi itsevarmuutta ja pystyvyyden tunnetta, ja sitä kautta kokee paljon onnistumisen tunteita. On ihan parasta kokea olevansa vahva, vaikka suurimman osan ajasta ajattelenkin olevani ”liian heikko”, kuten lajin luonteeseen kuuluu. Rakastan raskailla painoilla treenaamista ja itsensä äärirajoille viemistä. Tykkään isoista lihaksista, joten tykkään, että lihaksen kasvattaminen on myös iso osa tätä hommaa. Voimailun kautta olen myös saanut muita vahvoja ja samanhenkisiä ihmisiä omaan elämään, mikä on tietenkin kivaa!

 

Mitkä ovat tavoitteesi tulevaisuuden suunnitelmasi? Mitä aiot tehdä isona?

Isona aion olla vahva ja lihaksikas, haha. Kahden vuoden päästä valmistun fysioterapeutiksi, joten jotain siihen liittyvää tulen varmasti tulevaisuudessa tekemään. Muuta en osaa tällä hetkellä sanoa.

 

Entä millaisia tavoitteita sinulla on voimanostajana?

Tavoitteena on kilpailla ja pärjätä voimanostossa kansainvälisellä tasolla niin hyvin kuin mahdollista. Aion tehdä kaikkeni, jotta minusta tulee niin vahva kun vaan mahdollista. Avoimessa luokassa kilpailemista odotan eniten, ja sitä kohti olen menossa, vaikka aionkin vielä ensi vuoden eli minun viimeisen juniorivuoden kilpailla junioreissa. Avoimessa taso kuitenkin nousee, vaikka se on junioreissakin jo kova, joten tekemistä riittää paljon seuraavillekin vuosille!

Tällä hetkellä päätähtäin on nyt kuitenkin ensi vuoden juniorien EM- ja MM-kisoissa ja niitä kohti mennään. Mahdollisesti minut nähdään ensi vuonna myös penkkipunnerruksen MM- ja/ tai EM-kisoissa. Ensin käydään kuitenkin juniorien voimanoston SM-kilpailut sekä penkkipunnerruksen SM-kilpailut alkuvuonna!

 

Mikä on paras voimailumuistosi?

Paras voimailumuistoni on ehdottomasti nämä viimeisimmät kilpailut eli EM-kilpailut Budapestissa, missä tein Euroopan ennätyksen penkkipunnerruksessa avoimeen sarjaan ja voitin lajikultaa penkkipunnerruksessa sekä pronssia kokonaiskisassa! Reissu oli muutenkin ihan super kiva, hyvää seuraa ja hieno Budapest!

 

Terveiset Voimanostaja-lehden lukijoille?

Tämä on ilmeisesti nyt viimeinen painettu Voimanostaja-lehti. On iso kunnia saada olla mukana viimeisessä lehdessä, ja muutenkin olen otettu, että minulta haluttiin haastattelu tähän! Harmi, että lehden painaminen lopetetaan, mutta eiköhän voimailujutut kuitenkin edelleen jatku. Hyviä treenejä kaikille, ja vahvaa joulua ja uutta vuotta 2024!