Kuvat: Vesa Korhonen / Ylöjärven Ryhti
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Tomi Määttä, 41 vuotta, kotoisin Kannuksesta, marinoitunut Raahen tuulissa, kotiutunut Kokkolaan. Edustan Nordic Poweria, jonka toimintaa olen luotsannut nyt kuutisen vuotta. Koulutukseltani olen tietotekniikan insinööri ja leipätyökseni liidaan tietoliikenneprojekteja Elisalla. Pidän työstäni varsinkin siksi, että se on erinomainen vastakohta treeneille ja täysin muuta kuin voimanosto.
Olen aina kilpaillut varustevoimanostossa ja kasvanut sen parissa vuodesta 2010 lähtien. Ennätykset 105 kg sarjassa ovat ihan tuoreita: kyykyssä 372,5 kg, penkissä 265 kg, maastavedossa 310 kg, yhteistuloksen ennätys on 937,5 kg. Paras sijoitus maailmalta on MM-kisojen neljäs vuodelta 2022, EM-kisojen viides vuodelta 2023. Suomenmestaruuksia voimanostosta löytyy 9 kpl ja muutama himmeämpi mitali kaveriksi. En ole mielestäni vielä saanut mitään täydellistä kisaa kasaan ja koen, että pystyn vielä parantamaan kovasti. 400 kg kyykky ja 1 000 kg yhteistulos ovat ehdottomasti vielä tavoitteena. Luonto ei anna periksi lähteä masterseihin vielä kisaamaan, saapa nähdä tuleeko sen aika vielä vai ei. Kisaamisen ja seuratyön lisäksi istun nykyään Suomen Voimanostoliiton hallituksessa.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Olen liikunnallisesta perheestä lähtöisin ja meillä oli 20 vuoden ajan mökki Iso-Syötteellä, tämän vuoksi lajivalinnat olivat aika luonnollisesti hiihto, laskettelu, lumilautailu ja maastopyöräily ennen kuin se oli muotia. Luulen, että noista lajeista on hyvä pohja tehty kyykkäämiselle. Yläasteella tietenkin sali rupesi kiinnostamaan ja siellä tuli harjoiteltua omaan tahtiin aina armeijaan asti, huomasin että kehityn kyllä ja jossain välissä rupean kisaamaan. Armeijavuotena 2002 minun joukkueenjohtajanani toimi voimanostolegenda Jouni Kvist, jonka esimerkki varmasti vahvisti ajatusta, että kyllä se nyt on tilattava penkkipaita ja lähdettävä kokeilemaan paidalla nostamista. Ketään ei ollut apuna vaan itse luin paketista ohjeita ensin yrittäen ja sitten erehtyen. 160 kg raakapenkillä taisin 200 kg nostaa paidalla, vaikka en tiennyt koko hommasta yhtään mitään.
Opiskeluaikoina tuli Raahessa treenattua koko ajan voimanostotyylisesti, mukana oli välillä ihan maailmantason tekijöitä toisista liitoista, mutta kilpailemisen aloittaminen venyi vuosien 2009-2010 tienoille, kun tuli muutettua Kokkolaan. Liityin lähes välittömästi paikalliseen Kokkolan Jymyyn, Mats Finne rupesi ohjeistamaan ja aika pian sitä oltiin kisaamassa. Tällä tiellä ollaan, tavallaan mikään ei ole muuttunut, mutta joka asiassa on kuitenkin kehitytty koko ajan, tavalla tai toisella.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Varmasti se itsensä ja voimiensa mittaamisen helppous, kun tulos on julmasti kiloissa ja siten verrattavissa täysin kaikkeen muuhun. Aluksi kiehtoi itsensä voittaminen, sen jälkeen piti voittaa muitakin, siihen parantamiseen jää koukkuun. Ylivoimaisesti parasta voimanostossa on onnistua isossa jalkakyykyssä, kun mennään ihan äärirajoilla, siinä on sellaista tiettyä kuolemanpelkoa mikä pitää voittaa, sitä ei voi rahalla saada eikä muissa lajeissa tuntea.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Käytännössä kaikki mahdollinen vapaa-aika menee kuusivuotiaan poikani Eemin kanssa puuhaillessa. Sotahistoria ja politiikan historia on kiinnostanut aina pienestä pojasta lähtien, niihin liittyvää tekstiä ja materiaalia tulee harrastettua päivittäin. Myös musiikkia tulee kuunneltua, enkä todellakaan ole kaikkiruokainen sen suhteen. Lähes kaikki urheilu kiinnostaa aina, jääkiekkoa seuraan eniten.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Haluaisin kunnon varustekyykkytreenin Seppo Sohlmanin ja Antti Savolaisen kanssa Turengin Sarastuksen salille pommisuojaan maan alle. Otetaan vielä varmuudeksi Aki Kangasjärvi tangon päähän varmistamaan. Treenin jälkeen sushibuffettiin jälkipeleille.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Paljon on vielä opittavaa, en ollenkaan pidä itseäni täysin oppineena vaan mieluiten pysyn skarppina ja haluan eri osa-alueista lisää tietoa koko ajan. Treenaamiseni punainen lanka on aina ollut etsiä heikkouksia tekemisestä, korjata niitä ja sitä myöten kehittää kokonaisuutta. Tietynlainen terve uteliaisuus pitää kehityksen polulla.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Mikä on maailman paras tv-sarja ja miksi se edelleen on Sopranos?
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Tsemppiä kaikille kisaajille treeneihin, olkaa kärsivällisiä, nostakaa järkevästi niin että pysytte ehjänä, uskaltakaa keventää riittävästi treeneissä aika-ajoin, älkää antako kisoissa epäonnistumisen pelon ohjata koko suoritusta. Vitutukseen ei voi kuolla, vaikka jäisi ilman tulosta kisoissa.