eVoimanostajan Sunnuntaivieras – Päivi Ristolainen

Kuvat: Sanna Hillberg ja Kari Paukola

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?

Olen Päivi Ristolainen, parinkymmenen vuoden Tampereella asumisen jälkeen paluumuuton Ylöjärvelle tehnyt Ylöjärven Ryhdin voimanostaja ja seura-aktiivi. Työskentelen kehitysjohtajana urasuunnittelu-, työnhaku- ja yrittäjyysvalmennukseen erikoistuneessa yrityksessä. Suunnittelen, kehitän ja markkinoin palveluja, joiden avulla ihmiset löytävät oman ammatillisen suuntansa, uuden työn tai saavat avaimet kannattavaan liiketoimintaan. Lisäksi olen yli 20 valmentajan esihenkilö. Koulutukseltani olen sekä hallintotieteiden että kasvatustieteen maisteri.

En ikinä muista omia ennätyksiäni ulkoa, joten tarkistin ne Livescoresheetistä. Kilpailen masters 2 ikäluokassa. Klassisessa voimanostossa jalkakyykyn ennätys on 145 kiloa, penkkipunnerruksessa 65 kiloa ja maastanostossa 155,5 kiloa. Yhteistulosennätys on 363 kiloa. Jalkakyykkytulokseni on tämänhetkinen Suomen ennätys.

Varustevoimanostossa kyykkytulos on 160 kiloa, penkki 87,5 kiloa ja maastanosto 155,5 kiloa. Yhteistulos on 400 kiloa. Kyykky ja yhteistulos taitavat edelleen olla Suomen ennätyksiä.

Miten olet päätynyt voimanoston pariin?

Kymmenen vuotta sitten totesin, että olen niin huonossa kunnossa, että jotain pitää ehdottomasti tehdä. Ylöjärven urheilutalon remontti oli juuri valmistunut, ja aloitin treenaamisen siellä. Veljeni on ollut teini-ikäisestä asti mukana Ylöjärven Ryhdin voimailujaoston toiminnassa mukana, ja häneltä sain jonkinlaisen ohjelman ensimmäisiksi kuukausiksi. Varsinaisen voimanostotreenin aloitin vuonna 2016.

Isäni kilpaili myös penkkipunnerruksessa, ja hän salilla aina kannustikin minua. Yksi kilpailu-urani hienoimpia muistoja onkin, että isä ehti helmikuussa 2020 varustevoimanoston SM-kisoissa nähdä ensimmäisen kultamitalini. Maaliskuussa hän kuoli leukemiaan.

Toimin myös Suomen Voimanostoliiton tiedottajana. Ensimmäinen askel siihen hommaan oli veljeni pyyntö ilmoittaa kisojen tuloksista paikallislehteen. Vuosi taisi olla 2017. Ajattelin, että en viitsi pelkkiä tuloksia ilmoitella ja kirjoitin kisajutun. Aluksi seurasin, miten lehden toimittajat editoivat juttujani, ja opin sitä kautta lisää urheilusta kirjoittamisesta.

Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?

Voimanosto on hieno laji, kun tällainen yli viisikymppinen täti-ihminenkin voi kisata tosissaan, kehittyä voimatasoissa ja oppia lisää lajista. Lajissa kiehtoo tietysti raudan määrä, ja varusteilla myös se, mihin asti sietokyky venyy epämukavien tuntemusten takia. Lajissa saa haastaa itseään. Välillä isommat treeniraudatkin vähän pelottavat, ja on mielenkiintoista tutkailla, miten mieli ja ajatukset välillä kamppailevat enemmän kuin nainen ja rauta.

Parasta on treenaaminen ja siinä itsensä haastaminen, ja myös kanssatreenaajat. Kilpaileminenkin on yllättävän mukavaa.

 

 

Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?

Silloin varmaan ajattelen joko opintojani tai Midsomerin murhia. Olen valmistumassa ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi, ja viimeinen vuosi on mennyt opiskellen työn ohessa. Minua kiinnostaa uuden oppiminen, ja yleensä minulla on jotain opintoja joko menossa tai tulossa. Silloin kun pitää nollata pää, katselen brittidekkareita. Olen myös perustanut toiminimen, joten jatkossa toivottavasti voin tehdä työni ohessa jonkin verran valmennus- ja terapiatyötä.

Tykkään myös kävellä paikasta toiseen, ja aina kun mahdollista, kävelen kotoa salille. Matkat sujuvat mukavasti äänikirjoja kuunnelleen. Viime talvena kävin avantosaunalla palautumassa treeneistä. Lisäksi laitan mielelläni ruokaa ja leivon. Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa ajatustyölle.

Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?

Ryhtiläisten kanssa on aina kiva treenata. Ei tule mieleen, kenen voimanostajan kanssa erityisesti haluaisin salille, mutta aina sitä oppii uutta, kun seuraa muiden treenejä. Koska olen kiinnostunut urheilijoiden psyykkisestä valmennuksesta, voisi olla mielenkiintoista saada treenikaveriksi urheilupsykologi tai psyykkinen valmentaja.

Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?

Penkkipunnerrus on heikoin kohtani, joten haluan oppia lisää sekä klassisesta että varustepenkkipunnerruksesta. Kaarta ei minun kropallani ja notkeudellani taida harjoittelemallakaan saada lisää, mutta jos vaikka voimaa vielä tarttuisi sitkeästi treenaamalla.

Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?

Haluaisin, että minulta kysytään, mikä on ollut psyykkisesti tiukin paikka kisassa, ja miten selvisin siitä. Vastaus on vuoden 2023 varustevoimanoston mastersien EM-kisa, jossa pummasin ensimmäisen kyykyn. Sellaista ei ollut ennen tapahtunut. Minulla oli ehkä puoli minuuttia aikaa ensin nollata pääni ja sitten päättää, mitä tehdään seuraavan noston suhteen. Pyysin huoltajaa tekemään 10 kilon korotuksen seuraavaan nostoon. Tiesin, että voima riittää nostoon, koska se on riittänyt salillakin 150 kilon rautaan. Toisella onnistuin, ja myös kolmannen 160 kiloa hyväksyttiin.

Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?

Treenaaminen kannattaa aina, teet sitä omaksi iloksi ja terveydeksi, tai kilpailumielessä. Haluan toivottaa kaikille lukijoille treeni-intoa!