eVoimanostajan Sunnuntaivieras – Mari Engberg

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Olen 42-vuotias voimanostaja ja penkkipunnertaja Päijät-Hämeestä, Padasjoelta. Työskentelen kunnan hyvinvointipalveluissa liikuntakoordinaattorina. Perheeseeni kuuluu aviomies Jari, joka kiertää luottohuoltajana kisoissa, sekä lapsemme, nelosluokkalainen Niilo ja kasiluokkalainen Lilja.

Miten olet päätynyt voimanoston pariin? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?

Aloitin treenaamisen ja kilpailemisen 3-kympin kriisissä vuonna 2012. Ajattelin, että nyt on rohkeasti kokeiltava jotain uutta, ja liityimme Jarin kanssa voimanostoseuraan. Heti kisauran alussa vuonna 2012 voitin klassisen penkin SM-kultaa, ja 2013 klassisen voimanoston SM-hopeaa.

Penkkipunnerruksesta minulla on 13 SM-mitalia, kaksi mastersien EM-kultaa, ja avoimessa sarjassa olen ollut EM-4 ja MM-4. Voimanostostakin on joitain SM-mitaleja, sekä mastersien EM-pronssi, mutta minut varmasti tunnetaan paremmin penkkipunnertajana.

Penkkipunnerruksessa parhaat tulokset ovat 112,5 kg (sarja 69 kg) ja 102,5 kg (sarja 63 kg). Voimanoston puolelle minulla on tätä kirjoittaessani, hallussa N40-ikäluokan sarjan 69 kg yhteistuloksen SE 412,5 kg.

 

 

Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?

Voimanostossa kiehtoo sen monipuolisuus, sillä aina löytyy vahvistettavia osa-alueita, sekä uusia tapoja harjoitella. Harjoittelu voi olla hyvin pelkistettyä ja keskittyä pelkkiin pääliikkeisiin, tai siitä voidaan tehdä hyvin vaihtelevaa erilaisilla pääliikkeiden variaatioilla, apuliikkeillä ja treenijaoilla. Se on kiehtova prosessi, ja on aina hieno tunne saada hyvä harjoitusjakso tehtyä. Kisatilanne toki sytyttää myös aina, ja varsinkin tiukat kisatilanteet.

Parasta lajissa on ne ihmiset, joihin olen saanut tutustua ja ystävystyä lajin kautta. On mielenkiintoista tutustua ihmisiin, kun ei ole muita ennakkotietoja, kuin yhteinen harrastus.

Nykyinen seurani Lopen Voima ja Kunto team on huippu seura, jota olen ylpeänä edustanut jo pitkään.

Myös epävirallinen ”A-naisten voimistelukerho” on mahtava tuki ja turva, niin arjen haasteissa, kuin kisatilanteissakin!

Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?

Kun tarvitsen totaali irtiottoa arjesta, pakkaan eväät ja yöpymiskamppeet rinkkaan ja suuntaan yksin, tai Väiskin (labradorinnoutajamme) kanssa metsään. Välillä yövyn kotimaisemissa, mutta toisinaan suuntaan myös kauemmas. Tarkoitus on tehdä pidempiäkin vaelluksia Väiskin kanssa.

Pidän myös omatoimimatkustamisesta, ja lapsia on raahattu pienestä pitäen pitkin Eurooppaa ”mamman matkatoimiston” halpamatkoille, joten kv-kisareissut on olleet hyvä tilaisuus yhdistää nämä kaksi harrastusta. Ranskan EM-penkkikisoissa viime elokuussa oli koko meidän perhe, ja kisan jälkeen ajeltiin Ranskan halki Bordeaux’sta Pariisiin.

Kotona ollessa rentoudun brittidekkareiden ja historian parissa; joko kirjoja lukien tai tv-sarjoja katsellen.

Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?

Treenaan aina yksin, ja myös teen itse omat treeniohjelmani. Salilla en kaipaa treeniseuraa, mutta ns. treenifilosofointia kaipaan kyllä. Olen viime vuodet seurannut ranskalaisten nostajien kovaa nousua ja tehnyt yhden Lya Bavoirin treeniohjelman läpi, joten olisi hienoa kuulla, miten he treenaavat.

 

 

Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?

Luulen, että voin vielä joitakin vuosia kehittyä tuloksissa. Sen jälkeen on opittava nauttimaan niistä tuloksista, joita saa tehtyä, vaikka ne eivät olisikaan samoissa kiloissa kuin aiemmin.

Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?

Minkä neuvon antaisit uusille kilpailijoille? Vastaisin, että ”Jokainen meistä on ollut nousemassa ensimmäistä kertaa kisalavalle, ja se on jännittänyt kaikkia. Kysy rohkeasti apua ja neuvoja, suurin osa konkareista auttaa mielellään”. Itselleni jäi tosi hyvä muisto ensimmäisistä isommista kisoista, kuten lämpimästä ja rennosta tunnelmasta pukuhuoneessa, että olen omalta osaltani pyrkinyt saman tunnelman luomiseen kisapaikoilla.

Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?

“Start by doing what´s necessary; then do what’s possible; and suddenly you are doing the impossible.” Tämä on lainattu joltain viisaammalta, mutta sopii varmasti muidenkin mielestä voimailuun!