Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitkä ovat ennätyksesi voimanostossa?
Olen Margetta Salminen, 62 vuotta, Lopen Voima ja Kunto teamin jäsen sekä Suomen Voimanostoliiton tuomarivastaavana toiminut nyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 alkaen. Kansainvälisenä I-luokan tuomarina olen toiminut vuodesta 2008 alkaen. Asun Salossa ja työskentelen Salon kaupungilla henkilöstösihteerinä.
Aloitin kilpailemisen voimanostossa vuonna 1985 silloisessa painoluokassa 56 kg. Parhaimmat saavutukseni vuosina 1992-1993 olivat painoluokassa 60 kg: jalkakyykyssä 137,5 kg, penkkipunnerruksessa 77,5 kg ja maastanostossa 147,5 kg sekä yhteistuloksessa 357,5 kg. Osallistuin ensimmäistä kertaa järjestettävään penkkipunnerruksen MM-kilpailuun Saksassa vuonna 1990 ja saavutin pronssia. Vuonna 1991 penkkipunnerruksen MM-kilpailuista sain niin ikään pronssia voittajan käryttyä dopingista. Mitali tuli jälkeenpäin postissa, mutta harmikseni en ole saanut kilpailuissa sijoittuneille jaettua palkintopyttyä vieläkään.
Vuonna 1998 kilpaileminen jäi, mutta kiinnostus tuomarointiin lisääntyi. Vuonna 2001 suoritin ensimmäisenä naispuolisena Suomessa kansainvälisen II-luokan tuomarikortin.
Olen toiminut kansainvälisissä kilpailuissa kilpailemiseni ohessa myös joukkueenjohtajana, huoltajana ja tuomarina. Mieleenpainuvin matka oli vuonna 2009, jolloin olin Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana ja tuomarina Intiassa. Aika monissa ongelmissa olen ollut, mutta tämä oli sellainen kokemus, joka ei unohdu koskaan. Naisten ja miesten välinen eriarvoisuus kosketti siinä määrin, että en halua ainakaan meillä voimanostossa samanlaista kohtelua missään määrin.
Aloitin voimanostokilpailuni uudelleen vuonna 2014 ja osallistuin vuonna 2015 ensimmäisiin klassisessa voimanostossa järjestettyihin MM-kilpailuihin kotikaupungissani Salossa. Penkkipunnerruksessa voitin silloin N50-ikäluokan painoluokassa 63 kg MM-pronssia ja yhteistuloksessa olin neljäs. Kilpaileminen on jatkunut tähän päivään asti ja vuonna 2023 tein yhteensä 50 suomenennätystä N60-ikäluokassa painoluokissa 69 kg ja 63 kg. Tänä vuonna tuli täyteen myös 40 SM-kilpailua.
Miten olet päätynyt voimanoston pariin?
Avopuoliso Jarmo Virtanen kilpaili aikoinaan painonnostossa, joten hänen mukana päädyin voimailusalille ja sillä tiellä ollaan vieläkin.
Mikä voimanostossa kiehtoo ja mikä siinä on parasta?
Oman itsensä voittaminen. Ensimmäinen haasteeni oli laihduttaminen painoluokkaan 63 kg sekä ennätysten tekeminen. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta silloin kun onnistuu, tulee hyvä mieli ja olen pikkuhiljaa päässyt pois epäonnistumisen pelosta.
Mitä teet vapaa-ajallasi silloin kun et ajattele voimanostoa?
Hevoset vievät minun ajatukseni pois voimailusta ja töistä. Käyn säännöllisesti ratsastamassa, pidän liikkumisesta luonnossa, kävelen, hiihdän ja kesäisin pyöräilen mielelläni.
Kenen kanssa haluaisit salille ja miksi?
Treenaan Salossa Ollikkalan koulun voimailusalilla ja mikä olisi sen mukavampaa, kuin treenata presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistö on kotoisin Salosta ja hän on hyvin liikunnallinen, joten ei tämä ihan mahdoton haave ole varsinkin nyt kun hän on jäämässä eläkkeelle. Olisihan siinä kehumisen aihetta.
Mitä haluaisit vielä oppia voimanostosta?
Haluaisin oppia, miten kehitettäisiin lajissamme enemmän rakentavaa keskustelua. Ihmisillä on ja tulee olla erilaisia näkemyksiä asioista ja niitä pitää myös kunnioittaa. Turhat riidat tuhlaavat vain aikaamme. Itse voimanostosta, haluaisin oppia enemmän ravinnon merkityksestä urheilussa.
Mitä haluaisit, että sinulta vielä kysyttäisiin ja mitä siihen vastaisit?
Haluaisin vastata kysymykseen, mitä voimanosto on minulle antanut. Kysymykseen vastaisin, että mukavia reissuja, paljon ystäviä ympäri maailmaa sekä myös mukavia yllätyksiä. Yksi yllätyksistä oli Salon MM-kisojen jälkeen lehtikuvastani maalattu taulu, Suomi-neito, joka oli esillä Sampsa Sarparannan näyttelyssä Tiketti Galleriassa Helsingissä.
Terveisiä eVoimanostajan lukijoille?
Lukekaa sääntöjä, säännöt ovat eräänlainen taiteenlaji, johon kannattaa kiinnittää huomiota.