Kirjaesittely: IPF:n 50-vuotishistoriikki

Tämä artikkeli on julkaistu Voimanostaja-lehdessä 4/2022.

Teksti: Heikki Virtanen

The Rise of Powerlifting – 50 Years of IPF History 1972-2022
(ISBN 978-99959-0-731-0)

Kansainvälinen Voimanostoliitto – IPF täytti vuonna 2022 kunnioitettavat 50 vuotta. Tämän juhlavuoden kunniaksi julkaistiin lähes 400-sivuinen englanninkielinen järeä ja komea historiikki kirja. Kirjan kirjoittamisesta ovat vastanneet IPF Magazinen (IPF:n kaksi kertaa vuodessa julkaisema lehti) tekijätiimi Christina Chamley Australiasta ja Miklós Fekete Unkarista sekä ulkoasusta István Angyal, apunaan runsas joukko avustajia. Kirja on painettu vuonna 2022 Unkarissa ja sitä on kirjan tietojen mukaan tilattavissa IPF:n nettisivuilta (www.powerlifting.sport) 85 € hintaan. Minä en tuolta sivulta löytänyt mistään mahdollisuutta ostaa kirjaa, joten en osaa sanoa onko kirja jo loppuunmyyty vai onko sitä vielä tullut sivustolle ollenkaan.

Heti alkuun täytyykin todeta, että tämä reilun A4:n kokoinen useamman kilon painoinen opus on komeaa katseltavaa heti ensisivuilta lähtien. Ulkoasuun on selvästi panostettu ja kaikki sivut ovat huoliteltujen näköisiä. Ensiselailulla todella laadukkaan, värikkään ja informatiivisen oloinen teos. Kirjan sisältö on jaettu 14 päälukuun. Kirja alkaa eri järjestöjen/liittojen tervehdyksillä IPF:n juhlavuotta koskien, tämän jälkeen on vuorossa IPF:n presidentti Gaston Paragen johdanto. Tästä siirrytään jouhevasti IPF:n historia osuuteen, jonka jälkeen neljännessä luvussa käsitellään jäsenliittojen maantieteellistä rakennetta erilaisten kaavioiden avulla ja viidennessä luvussa on luettelonomaisesti listattu kaikki IPF:n toimihenkilöt vuosien varrelta. Kuudennessa luvussa esitellään lyhyehkösti maanosaliittojen historiaa ja luvussa seitsemän World Gameseja. Kahdeksas ja yhdeksäs luku on omistettu naisille ja nuorille. Näiden jälkeen vuorossa on IPF:n Hall of Fame -listaus, jossa on pelkän nimilistan lisäksi osa henkilöistä ilahduttavasti esitelty myös pienten kuvausten ja kuvien avulla. Tämän jälkeen vuorossa on lyhyt esittely kumppaneista, jossa esitellään Special Olympicsin ja Arnold Sports Festivalien kanssa tehtävää yhteistyötä. Vielä ennen kattavaa tilasto-osiota perehdytään lyhyesti IPF:n viestintään.

Kirjan laajin, toisille mielenkiintoisin ja toisille tylsin, osio alkaa sivulta 203, ja on lähes 200 sivun laajuinen. Ensimmäisenä on vuorossa miesten ja naisten maailmanmestarien listaus vuosilta 1973-2021. Tähän on otettu mukaan ainoastaan avointen luokkien miesten ja naisten varuste- ja klassisen voimanoston ja penkkipunnerruksen maailmanmestarit. Nimet ovat lajien perusteella aakkosjärjestyksessä ja nimen perässä on vuosiluvut, jos ko. henkilö on saavuttanut maailmanmestaruuden useamman kerran. Viimeisenä on vuorossa jokaisen tilastonikkarin unelmaosio – noin 150 sivua tuloksia. Tähän osioon on kerätty kaikkien neljän lajin, kaikkien MM-kilpailujen, kaikkien ikäluokkien jokaisen sarjan mitalistien tulokset. Osio etenee loogisesti, ensin miesten kaikkien ikäluokkien varustevoimanoston tuloksilla siirtyen klassiseen ja tämän jälkeen penkkipunnerrukseen, jonka jälkeen naisten osalta sama homma. Lopuksi vielä World Gamesien tulokset.

Historiaa voisi olla enemmänkin

Ennakkoon olin kuvitellut, että IPF:n historia osuus olisi mielenkiintoisin osio kirjassa. Reilun 60 sivun osiosta tekstiä on kuitenkin vain viisi sivua, aukeaman listaus MM-kilpailujen kehityksestä ja loput noin 50 sivua kuvia. Ei siinä, kuvat ovat kyllä hienoja ja näyttävät hyvin nostajia eri aikakausilta, mutta itse historia osuus jää mielestäni hieman laihaksi. Olisin toivonut hieman pintaa syvemmälle menevää kuvausta eri aikakausista ja suurimmista muutoksista lajissamme. Nyt on tyydytty lähinnä tuomaan esiin eri MM-kilpailujen mukaantulo. Suurimpaan osaan kuvista on lisätty tieto, kuka kuvassa esiintyy ja osassa myös mistä kilpailusta kuva on. Jostain syystä modernin aikakauden 2010-2021 kuviin näitä tietoja ei ole lisätty. Ilahduttavasti kuvaosiossa vilahtelee myös muutamien suomalaisnostajien kuvia.

Maanosaliittojen osio hieman korvaa tuota historiaosuuden pienuutta, kun jokaisen kuuden maanosaliiton historiaa käydään jollain tasolla läpi. Myös World Gameseistä kertovassa osiossa käydään kaikki kisat läpi ja esitellään tekstein ja kuvin joitain näissä kisoissa menestyneitä urheilijoita. Edellä mainittujen osioiden lisäksi naisten ja nuorten osiot tuovat hieman lisää sisältöä tiedonnälkäisille. Kuten jo edellä mainitsin, on Hall of Fame -osion pienet meriittilistat ja tarinat kiva lisä pelkän listauksen ohessa. Näitä lisätietoja löytyy yli 30 Hall of Fameen kutsutusta.

Yhteenveto

Kirja on erittäin onnistunut ulkoasultaan ja hyvälaatuisia kuvia on paljon. Kirjaa on helppo seurata ja teksti on ymmärrettävällä englannin kielellä kirjoitettu. Tietoa löytyy kilpailujen osalta enemmän kuin osasin odottaa. Erilaisia tilastoja ja listauksia on tällaiselle niistä pitävälle yllin kyllin. Teos toimii hyvänä hakuteoksena näiden tietojen osalta. Kirjan kautta saa oivan kuvan kansainvälisestä voimanostotoiminnasta näiden ensimmäisten 50 vuoden osalta. Vaikka historiaosuus oli pienoinen pettymys itselleni, suosittelen kuitenkin tutustumaan kirjaan, jos se on mahdollista.