Suomen Voimanostoliitto noudattaa toiminnassaan voimassa olevaa lainsäädäntöä sekä viranomaisten ohjeita ja rajoituksia toiminnassaan tässä koronavirustilanteessa. Lisäksi noudatamme Suomen Olympiakomitean ja Kansainvälisen voimanostoliitto IPF:n ohjeita asiassa.
Koska rajoitukset vaihtelevat eri alueilla mm. sen vuoksi, että päätöksentekijöinä on Valtioneuvoston ja ministeriöiden lisäksi Aluehallintovirastot sekä eri kunnat ja sairaanhoitopiirit alueillaan. Osin rajoituksia päätettäessä ei aina ole noudatettu vallitsevaa lainsäädäntöä.
Liitto tulee järjestämään kevään SM-kilpailut suunnitellulla tavalla kevään 2022 aikana. SM-kilpailut ovat valintakisoja lajin kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin (PM-, EM- ja MM-kilpailut). Kilpailujen järjestämisessä noudatetaan liiton Covid-19 linjausta, Suomen Olympiakomitean oheistusta sekä OKM:n ja THL:n ohjeistusta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä sekä IPF:n Covid Precausions määräystä. Kuhunkin kilpailuun laaditaan oma terveysturvallisuussuunnitelma, jolla minimoidaan riski tartuntojen aiheutumiseen.
Liitto toteaa myös, että kansallisia kilpailuita voidaan järjestää, koska niitä eivät koske yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset. Tämä on todettu Aluehallintoviraston ohjeistuksessa Urheilu: Mitkä urheilutapahtumat luetaan yleisötilaisuuksiksi. Aluehallintovirastojen kannan mukaan ”Yleisötilaisuuksia eivät ole lajiliittojen alaiset viralliset ottelut ja kilpailut, joihin osallistuminen edellyttää lähtökohtaisesti urheilijalisenssiä. Edellytyksenä on myös, ettei paikalla ole yleisöä. Harjoitusottelut eivät myöskään ole yleisötilaisuuksia, jos niissä ei ole yleisöä.”
Tartuntatautilain 58g §:ssä on säädetty poikkeuksesta, että tällä ei voida rajoittaa ammattiurheilun piiriin kuuluvien oikeutta harjoitella kuntosaleilla tai muissa sisäliikuntapaikoissa. Aluehallintovirastot ovat täsmentäneet ammattiurheilun käsitettä tässä yhteydessä.
Usein kysyttyä koronaviruksesta – Tietoa – Uutishuone – Aluehallintovirasto
”Ammattiurheilijaksi voidaan katsoa lisäksi myös lajiliiton valintajärjestelmän kautta arvokilpailuihin valmistautuva urheilija, jota ei ole vielä valittu arvokilpailuun, mutta joka osallistuu mahdollisiin karsintakilpailuihin, joiden perusteella arvokisaedustajat valitaan.
Tilojen hallinnasta vastaava taho on vastuussa siitä, että tiloja käytetään aluehallintoviraston päätöksen ehtojen mukaisesti. Toiminnanharjoittaja voi esimerkiksi lajiliitosta tai Olympiakomitealta tiedustella henkilöiden ammattiurheilijastatusta.”
Tietoa siitä, miten kokoontumisrajoitukset vaikuttavat urheiluun löytyy kohdasta ”Mitkä urheilutapahtumat luetaan yleisötilaisuuksiksi?”.
Näin ollen ainakin Suomen Voimanostoliiton kevään SM-kisoihin ilmoittautuneet urheilijat kuuluvat tuon Tartuntatautilain 58 g §:n poikkeuksen piiriin ja voivat jatkaa harjoitteluaan normaalisti, vaikka kuntosali olisi muutoin suljettu. Kunnalla ei ole oikeutta kieltää tähän poikkeusryhmään kuuluvien urheilijoiden harjoittelua.
Tarvittaessa kuulumisensa tuon poikkeusryhmän piiriin voi todistaa liiton sivuilta tulostettavalla valintapäätöksellä maajoukkueeseen tai Suomisportin appista esittämällä tiedon, että on ilmoittautunut kevään 2022 SM-kilpailuihin.